ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θέλουν και αναδρομικά οι βουλευτές

«Οχι» στα αναδρομικά των βουλευτών

Ανατρέποντας την πρωτοβάθμια απόφαση, οι εφέτες έκριναν με ισχνή πλειοψηφία ότι ο προσφεύγων τέως βουλευτής δεν δικαιούται το ποσό που διεκδικεί. Εκκρεμείς στα δικαστήρια άλλες 150 παρόμοιες αγωγές.

«Μπλόκο» στα τεράστια αναδρομικά κονδύλια που διεκδικούν συνταξιούχοι βουλευτές, βάζει προσωρινά η Δικαιοσύνη, καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με οριακή πλειοψηφία (2-1 ψήφοι) απέρριψε την πρώτη σχετική προσφυγή, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το πεδίο για χρονικά μεταγενέστερες διεκδικήσεις.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κάνει δεκτή σχετική αγωγή επιδικάζοντας σε πρώην βουλευτή της ΝΔ (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον Ευ. Χαϊτίδη) αναδρομικά 202.495 ευρώ, το Δ. Εφετείο έκρινε ότι δεν τα δικαιούται, απορρίπτοντας συνολικά αξιώσεις του για αναδρομικά 401.153€ για την πενταετία 2003-τέλος 2007.

Την ίδια στιγμή παραμένουν εκκρεμείς στα διοικητικά δικαστήρια τουλάχιστον 150 παρόμοιες αγωγές, αφού έχουν παραιτηθεί περίπου 45 βουλευτές μετά τον θόρυβο που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν επικρίθηκαν για τη συνέχιση των διεκδικήσεών τους (έστω και αν οι σχετικές αγωγές είχαν υποβληθεί κυρίως το διάστημα 2007-09), λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, που οδήγησε σε μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων, σε «έκρηξη» των «λουκέτων» και της ανεργίας.

Η πρώτη δικαστική απόφαση κλείνει μεν προσωρινά τον δρόμο των διεκδικήσεων (που συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατ. €), αλλά αναμένονται και άλλες αποφάσεις διαφορετικών συνθέσεων που είναι πιθανό να κάνουν δεκτές σχετικές αγωγές, όχι μόνο λόγω της οριακής πλειοψηφίας της πρώτης εφετειακής απόφασης, αλλά και επειδή σε άλλες υποθέσεις υπάρχει διαφορετική νομική βάση ή και διαφορετικός τρόπος ή χρόνος διεκδίκησης.

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που αντιδικούν με το Δημόσιο (δηλαδή μαζί της), με συνέπεια να γνωστοποιούνται σε δόσεις από τον Τύπο, όπως και οι σχετικές παραιτήσεις που υποβάλλονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Διαφορά αποδοχών
Οι αναδρομικές διεκδικήσεις αφορούν συνήθως ποσά 200.000 - 410.000 ευρώ (ανάλογα με τον χρόνο θητείας καθενός, συνήθως για το διάστημα 2003-07 ή και μικρότερο ή μεγαλύτερο) και μαζί αποζημιώσεις για ηθική βλάβη που τους προκάλεσε το Δημόσιο λόγω αδικοπραξίας, αφού δεν τους κατέβαλε τις αναδρομικές αυξήσεις που πήραν οι δικαστικοί λειτουργοί (οι αξιώσεις ηθικής βλάβης ανέρχονται σε 10.000-20.000€).

Το ζήτημα προέκυψε λόγω διαφοράς αποδοχών που καταβάλλονταν στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ήταν περίπου διπλάσιες των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (10.476€ μεικτά έναντι 5.542€ το 2006).
Το «Μισθοδικείο» δικαίωσε το 2006 τους δικαστικούς λειτουργούς (τα ποσά καταβάλλονται σε δόσεις που πιθανότατα θα εκκρεμούν μέχρι το 2015) και οι βουλευτές (στη συντριπτική πλειονότητα συνταξιούχοι) ζήτησαν επέκταση και σε αυτούς, σύμφωνα με τα γνωστά ψηφίσματα του 1964 και του 1975 που εξομοιώνουν τις αποδοχές των εκπροσώπων των δύο εξουσιών.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Στην πρώτη εφετειακή απόφαση, τέως βουλευτής της ΝΔ με συνεχή 15ετή θητεία έως το 2007 αξίωσε για την 5ετία 2003-07 τις συνολικές αποδοχές του προέδρου ΕΕΤΤ, δηλαδή 811.445 ευρώ και έχοντας εισπράξει 410.292€ διεκδίκησε τη διαφορά των 401.153€. Το Δ. Πρωτοδικείο έκρινε ότι δικαιούται 202.495€ και 1.000€ για ηθική βλάβη και μετά έφεση του ιδίου (που ζητούσε το σύνολο) και του Δημοσίου, κρίθηκε ότι δεν του οφείλεται τίποτα, χάνοντας και το αρχικό ποσό.

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Ποιοι απέσυραν τις αγωγές


Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε πριν από λίγους μήνες παραιτήθηκαν των αγωγών τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο από το ΠΑΣΟΚ οι Λ. Τζανής, Π. Βαρδίκος, Γρ. Κατηφόρης, Α. Βούλγαρης, Π. Τσερτικίδης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Ελ. Παπαζώη, Γ. Δρυς, Σ. Μανίκας, Α. Μπαλτάς, Δ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης και οι ευρωβουλευτές Μ. Ματσούκα, Μ. Ζορμπά, Εμ. Μαστοράκης, Χρ. Θεοδώρου.

Από τη ΝΔ παραίτηση υπέβαλαν οι Ι. Πλακιωτάκης, Γ. Μουντζουρίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Μ. Λιάπης, Θ. Σολδάτος, Απ. Σταύρου, Κ. Καλαντζής, Ζωή Μακρή, Χρ. Καρύδη, Σ. Παπαδόπουλος, Ξ. Βεργίνης, Β. Κορκολόπουλος, Αν. Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Ιω. Μανώλης, Δ. Γαλαμάτης, Αθ. Κόρκα - Κώνστα, Σ. Καλέτσης, Αν. Μπέζας.

Ακόμα παραιτήθηκαν ο Α. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ), ο Ε. Μπακόπουλος (ευρωβουλευτής ΔΗΚΚΙ), οι κληρονόμοι Π. Κοτσώνη (Συνασπισμός, ΚΚΕ). Στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχαν παραιτηθεί οι Μ. Θεοδωράκης, οι κληρονόμοι Σ. Πλασκοβίτη κ.ά.
 
(Είναι τέτοια η προσφορά τους που έχουν το θράσος να ζητούν και αναδρομικά)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θέλουν και αναδρομικά οι βουλευτές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">