ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι δουλέμποροι του 21ου αιώνα στη Γλυφάδα

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 3 Αυγούστου 2012.

Μ.Κ.Ο. ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:
Οι δουλέμποροι του 21ου αιώνα


Για μία ακόμα φορά ο δήμος Γλυφάδας πρωτοστατεί στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου. Με δελτίο τύπου της 24/7 του Δήμου Γλυφάδας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής – ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ» ανακοινώθηκε η «πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πενήντα δύο (52) ατόμων για το Δήμο Γλυφάδας, για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013» (www.glyfada.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1075&cnode=234).

Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» που είναι η σύγχρονη εκδοχή του σκλαβοπάζαρου στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν. Την στιγμή που τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, οι εργατικοί αγώνες καταστέλλονται από τα ΜΑΤ του «νέου μαύρου μετώπου με τους ροζ κόκκους» και νέες μειώσεις μισθών έρχονται για τους εργαζόμενους, ενώ η ανεργία καλπάζει στο 25%, το υπουργείο εργασίας «τρέχει» από την αρχή του 2012 τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» με σκοπό την «άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών με την παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα μέσω φορέων της κοινωνίας των πολιτών» (www.ypakp.gr/uploads/files/6894.pdf).
Όλοι αυτοί λοιπόν που με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» οδήγησαν στην πλήρη διάλυση των κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών των δήμων, τη διάλυση της εκπαίδευσης και της υγείας σπεύδουν τώρα σε αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας – εκμεταλλευόμενοι την απελπισία των ανέργων – να επιβάλλουν τις πλέον επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τα χειρότερα μεροκάμματα, το ρουσφέτι και την υποταγή στην ανάγκη της επιβίωσης. «Συνεταιράκια» τους σε αυτό το εργασιακό έγκλημα είναι οι μόνιμοι απολογητές της αντιλαϊκής πολιτικής - οι «δικοί τους άνθρωποι» - είτε σε δήμους και περιφέρειες, είτε σε νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς (www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/6/2012&id=14096&pageNo=13&direction=1).
Αν οι δημόσιοι φορείς είναι τα νέα «αφεντικά», οι «μεσάζοντες» είναι οι διάφοροι φορείς της «κοινωνίας των πολιτών», καθώς «η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι ωφελούμενοι άνεργοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους Συμπράττοντες Φορείς (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα κι εν γένει κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα), οι οποίοι έχουν συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με τους Φορείς Απασχόλησης» (www.ypakp.gr/uploads/files/6894.pdf).
Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. κάθε είδους (που αφού σώσανε το περιβάλλον και τα ορφανά, πλέον σώζουν και εργαζόμενους...) αλλά και των ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, Ίδρυμα Ελληνισμού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλων «φιλοπρόοδων» ιδρυμάτων... (www.epanad.gov.gr/default.asp?pID=53&la=1 > Στοιχεία Επικοινωνίας Δικαιούχων). Ρόλος που δεν είναι καθόλου μη κερδοσκοπικός αφού για τους 57.400 ανέργους, οι οποίοι θα απασχοληθούν «σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Η αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους, καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ» (http://www.day-after.gr/categories.asp?Catid=66), κάθε ΜΚΟ θα εισπράξει 5% επί της αμοιβής του κάθε απαχολούμενου. Με συνολικό προϋπολογισμό του έργου που ανέρχεται στα 188.000.000 €, το 5% ανέρχεται στα 9.400.000 - μη κερδοσκοπικά πάντα - €.
Ταυτόχρονα, ο ΟΑΕΔ, που σκοπός του είναι «η ενίσχυση, διευκόλυνση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας» (Ν.2956/2001 – ΦΕΚ 258/Α/2001), καλείται να πληρώσει μέχρι και 90.000.000 € από τα λεφτά των εργαζομένων (http://www.oaed.gr/Pages/SN_1598.pg > Πρόσκληση > Κεφάλαιο 1ο) για αυτές τις θέσεις «προσωρινής σκλαβιάς», ενώ το ΑΣΕΠ θα «ξεπλένει» τη μαύρη εργασία «εποπτεύοντας τη διαδικασία» και καταρτώντας «εκατοντάδες λίστες της ντοπής» εξευτελισμού των εργαζομένων σε όλη τη χώρα (http://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/Pinakes+prozlipseon/x_cms_foreon_kox/kox_forewn.csp).

Η δημοτική αρχή αλλά και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συντεταγμένα συνωμοτούν ενάντια στις ανάγκες και τα συμφέροντα μας ως κατοίκων και ως εργαζομένων για αυτό και συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εργασιακό έγκλημα, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο προστασίας των ανέργων. Είναι από αυτούς που στήριξαν με φανατισμό την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και με ακόμα μεγαλύτερο την αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΔΝΤ και πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει!
Όλοι μαζί κάτοικοι και εργαζόμενοι μπορούμε να οργανωθούμε στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Για να αντισταθούμε στον εξευτελισμό της ζωής και την κατάργηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας, είτε πρόκειται για τα χαράτσια, είτε για όρους δουλειάς κόντρα στις απειλές των εργοδοτών, είτε πρόκειται για το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών.
ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ!

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια

Δημοσιοποίηση 3/8/2012, αναδημοσίευση 9/8/2012 μετά απο την πολιτική κάποιων σε τοπικό επίπεδο να γίνονται αρωγοί του δουλεμπόριου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι δουλέμποροι του 21ου αιώνα στη Γλυφάδα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">