ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκαν στις 6/1/2013, πρώτη Κυριακή του έτους, όπως προβλέπει ο νόμος στην αρχή δηλαδή και στη μέση της θητείας των Δημοτικών Αρχών, οι δημαιρεσίες για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, δια της Προέδρου τους κ. Αθηνά Λυγνού, όπως πριν δύο χρόνια έτσι και τώρα, ανέπτυξαν πρωτοβουλίες ώστε στις αντίστοιχες θέσεις της αντιπολίτευσης να αντιπροσωπευθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στην λεγόμενη «Συνδιοίκηση», χωρίς αυτές να ευοδωθούν πλήρως. Από όσα συνέβησαν την ημέρα της εκλογής, αλλά και από τα αποτελέσματά της, εξάγονται αρκετά μηνύματα, τόσο από την πλευρά της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.

 Μηνύματα συμπολίτευσης. Την πρώτη διετία οι απώλειες της Δημοτικής Αρχής ήταν η ανεξαρτητοποίηση δύο Δημοτικών Συμβούλων (των κ.κ. Ν. Τσαρούχα και Β. Μουλακάκη), οι ψηφοφορίες στις δημαιρεσίες όμως έδειξαν ότι αυτές πιθανόν δεν είναι οι τελευταίες. Κατά τη διαμόρφωση της πρότασης της πλειοψηφίας για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου η επίσημη υπόδειξη του κ. Δημάρχου για την κ. Α. Σάκκου πλειοψήφησε μεν με 15 ψήφους, υπήρξε όμως μια ισχυρότατη ομάδα 7 συμβούλων που εκφράστηκε με την αυτοπρόταση του κ. Φ. Μπενέτου. Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πεισμένοι ότι δεν πρόκειται για μια απλή αντίθεση στο πρόσωπο της κ. Α. Σάκκου, που ομολογουμένως είχε μια πολύ κακή θητεία ως Πρόεδρος, αλλά για μια ευρύτερη αντίθεση και προβληματισμό για την ακολουθούμενη πολιτική του κ. Δημάρχου και τον έκδηλο αυταρχισμό του. Άλλωστε, διαρροές υπήρξαν και κατά την εκλογή των μελών των επιτροπών, όπου τα πιο κοντινά στο κ. Δήμαρχο στελέχη δεν έλαβαν όλους τους ψήφους της συμπολίτευσης. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι η Πρόεδρος εξελέγη τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καμία θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, όταν στις προηγούμενες δημαιρεσίες είχε λάβει το μεγαλύτερο μέρος. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα πολιτικής αντίδρασης γιατί ήταν η πιο αποτυχημένη, αντιδημοκρατική, αυταρχική και προκλητική Πρόεδρος που πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας.

Τα μηνύματα επομένως από την πλευρά της συμπολίτευσης, σαφέστατα. Μεγάλωμα της ρωγμής στις γραμμές της, απομόνωση εκ μέρους των άλλων δημοτικών δυνάμεων, αλλά και συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης, αλαζονικής και σε βάρος των συμφερόντων της πόλης πολιτικής.
Μηνύματα αντιπολίτευσης. Όπως αναφέραμε και πριν, η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, ανέλαβε πρωτοβουλίες για να εκφραστεί αντιπροσωπευτικά στις θέσεις που δικαιούται η αντιπολίτευση (πλην των συμπολιτευόμενων). Για το λόγο αυτό προσπάθησε τις προηγούμενες της εκλογής ημέρες να εξασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα, δυστυχώς όμως ούτε ο κ. Σ. Τάσσος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ούτε ο κ. Α. Ταστάνης της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης ανταποκρίθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν ψήφισαν, κατά την διαμόρφωση της πρότασης των λοιπών παρατάξεων της μειοψηφίας, για τη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, την μόνη υποψηφιότητα που υπήρχε και ήταν η κ. Ε. Καραμηνά των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ.

Στη συνέχεια, για την εκλογή των μελών στις επιτροπές, ο κ. Σ. Τάσσος, κατέθεσε πρόταση στην οποία συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, τον Α. Ταστάνη, αλλά και εκπροσώπους της λεγόμενης «συνδιοίκησης», δηλαδή τον κ. Σ. Λανδράκη και τον κ. Ν. Βάκκα. Παραδόξως ο κ. Α. Ταστάνης, που δεν είχε δεχθεί την πρόταση κ. Α. Λυγνού να εκλεγεί σε μια εκ των επιτροπών, λέγοντας ότι δεν τον ενδιέφερε, αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Σ. Τάσσου.
Ο κ. Α. Ταστάνης όμως δεν σταμάτησε εδώ, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ισχυρίζεται ότι «αφήνει ερωτηματικά η σύμπλευση των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ με την παράταξη του ακραίου νεοφιλελεύθερου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, αρνούμενη την υποστήριξη της ενωτικής αντιπροσωπευτικής πρότασης απ’ όλη την αντιπολίτευση, της Λαϊκής Συσπείρωσης». Το ποια είναι η αλήθεια, την εκθέσαμε πιο πάνω, την επισήμανε και κατά την ώρα της ψηφοφορίας η κ. Α. Λυγνού. Όμως η στάση του κ. Α. Ταστάνη είναι αυτή που γεννά εύλογα ερωτηματικά:
  • Όταν ο κ. Σ. Τάσσος στην πρότασή του περιλαμβάνει και τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη και την αποδέχεται ο κ. Α. Ταστάνης, τότε δεν είναι ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά γίνεται αυτόματα όταν τον αποδέχεται η κ. Α. Λυγνού σε άλλη πρόταση;
  • Όταν η κ. Α. Λυγνού προτείνει, πέρα από την παράταξη Βαρβιτσιώτη, να συμμετάσχει ο ίδιος και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κατανομή των θέσεων που αντιστοιχούν στην αντιπολίτευση, η πρόταση αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική;
  • Ή μήπως χαρακτηρίζεται ενωτική και αντιπροσωπευτική η πρόταση του κ. Σ. Τάσσου επειδή περιελάμβανε και τους κ.κ. Σ. Λανδράκη - Ν. Βάκκα; Το ότι όμως οι συγκεκριμένοι συμμετέχουν στη λεγόμενη «συνδιοίκηση», αποτέλεσμα του γνωστού «μνημονίου» της Γλυφάδας και στην ουσία δεν είναι αντιπολίτευση, για τον κ. Α. Ταστάνη αυτό δεν έχει καμία σημασία;
Τέλος, ο κ. Α. Ταστάνης σε προηγούμενο Δελτίο ζητάει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 20%. Γιατί την πρόταση αυτή την καταθέτει τώρα που είναι χωρίς ουσία, αφού ο προϋπολογισμός έχει ήδη ψηφιστεί και δεν το έκανε πριν τρεις μήνες περίπου, όταν το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, αδιαφόρησε ή δεν ήθελε; Και αφού επιθυμεί μείωση των δημοτικών τελών, αλλά δεν κατέθεσε σχετική πρόταση, γιατί δεν ψήφισε την τεκμηριωμένη πρόταση των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ για μείωση 15%, που κατατέθηκε έγκαιρα, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και Δημοτικό Συμβούλιο;
Τα μηνύματα των συγκεκριμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι εύγλωττα και τίθεται στην κρίση των αναγνωστών.


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
        «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ - ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">