ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ !!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013


Ένα πρόβλημα που εδώ και δεκαετίες απασχολεί όχι μόνο τις πολιτικές ηγεσίες αλλά και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες.

Αυτό είναι το πρόβλημα των ορίων του κράτους πρόνοιας στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το κοινωνικό κράτος, όπως λειτουργεί σήμερα, αδυνατεί να παράσχει στους πολίτες τις υπηρεσίες που οι τελευταίοι απαιτούν από αυτό. Η ζήτηση με άλλα λόγια για ποιοτικού χαρακτήρα κοινωνικές υπηρεσίες ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Για την παραδοσιακή Αριστερά (σοσιαλιστική και σοσιαλδημοκρατική) η αρχή της καθολικότητας των κοινωνικών παροχών (δηλαδή η ιδέα πως το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες ­ ανεξαρτήτως οικονομικής ισχύος) είναι ένας απαραβίαστος, «ιερός» σχεδόν, κανόνας.

Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική για το ξεπέρασμα του σημερινού αδιεξόδου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που προτείνει η συμβατική Αριστερά. Κατά τη νεοφιλελεύθερη άποψη το κοινωνικό κράτος, όπως αυτό αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη στην πρώιμη μεταπολεμική περίοδο, έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας. Από αυτή τη σκοπιά μια βασική προϋπόθεση για παραπέρα ανάπτυξη σήμερα είναι η ριζική συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας ­ ενός άκρως πατερναλιστικού μηχανισμού που ενθαρρύνει την αδράνεια και τον κοινωνικό παρασιτισμό.

Ουσιαστικά οι υβριδικές κυβερνήσεις του παρόντος στη χώρα μας φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο ώστε εικόνες όπως αυτή που βλέπετε να ισχύουν κατά κόρον για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. (Φυσικά δείχνω αυτές τις εικόνες χωρίς ίχνος λαϊκίστικης νοοτροπίας.Και σαφώς χωρίς να εχω τη τάση να περάσω το μήνυμα οτι υπάρχουν και χειρότερα ώστε να επαναπαύονται οι υποτιθέμενα διαβιούντες ''καλύτερα'')

Αυταπόδεικτα οι αστοί νοικοκυραίοι φέρουν την ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό ισχύει, και δεδομένα αυτοί διαμόρφωσαν οτι υφίστατε. Παρακάμπτω τους χαρακτηρισμούς, όμως σίγουρα ΥΠΑΡΧΟΥΝ..............για κάθε ψηφοφόρο που επέλεξε λωποδύτες. (Πάντα σύμφωνα των θεσπισμένων)   


ΓΛΥΦΑΔΑ WEB

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ !!! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">