ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δύο χρόνια χωρίς το Λεωνίδα Κύρκο

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Tην Τετάρτη 28 Αυγούστου κλείνουν δύο χρόνια από τον θάνατο του μοναχικού της αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου. Λίγο πρίν φύγει  άφησε  ένα σύντομο σημείωμα στο οποίο τόνιζε: Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία που δεν οδηγούν πουθενά.

Στο τελευταίο του γράμμα ο Λεωνίδας Κύρκος έγραψε πως ο αγώνας για το Σοσιαλισμό με Δημοκρατία, Ελευθερία και σεβασμό στον άνθρωπο πρέπει να συνεχίσει γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τον κόσμο. Ακόμα για άλλη μια φορά απέρριψε απόλυτα τη βία και τη μισαλλοδοξία ως αδιέξοδες, προτρέποντας σε σύγκρουση ιδεών.

Η λαϊκή σοφία αναγνωρίζει τον Λεωνίδα Κύρκο ως έναν συμπαθή και ακέραιο άνθρωπο αλλά τον θεωρεί αποτυχημένο πολιτικό, αφού οι ιδέες του δεν βρήκαν ποτέ μεγάλη απήχηση.

Πρόσωπο που παρακολούθησε ενεργά (και συχνά διωκόμενος) τη μεταπολεμική περιπέτεια της χώρας, υπήρξε κριτικός σε πολλές κεντρικές επιλογές της Αριστεράς.

Ας τον «ακούσουμε» ξανά στην τελευταία του παρακαταθήκη:

Ζήσαμε - η γενιά μου - μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. 
Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, στο ψέμα και στη ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι' αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. 
Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, 
γεια σας»,

Αντί μνημοσύνου
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, οι σύντροφοι και οι φίλοι του θα αφήσουν την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ., ένα λουλούδι στον τάφο του.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δύο χρόνια χωρίς το Λεωνίδα Κύρκο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">