ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Οι ανατριχιαστικές εικόνες νεκρών και τραυματιών που δημοσίευσε η συριακή αντιπολίτευση στο YouTube και έκαναν τον γύρο του κόσμου και μέσω τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων συνοδεύονται με την καταγγελία ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο να ανακαταλάβουν από τους αντάρτες τις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.

Μάλιστα, την ώρα που γιατροί πιθανολογούν από τα συμπτώματα ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν, ο ειδικός στα χημικά αέρια επικεφαλής της βρετανικής οργάνωσης Falcon Com-munications, Γκουίν Ουίνφιλντ, θεωρεί ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι σαρίν αλλά ένα μείγμα χημικών ουσιών παρασκευασμένο από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο θα μπορούσε να έχει φτάσει «στα χέρια των ανταρτών που το χρησιμοποίησαν για να ενοχοποιήσουν το καθεστώς». Οπως τόνισε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «μόνο μια έρευνα αστυνομικού τύπου θα αποκαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος».



Για την ώρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρατούν επιφυλάξεις για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη θηριωδία και έχουν ζητήσει να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες, ωστόσο, λόγω της αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας δεν εξέδωσαν κοινή δήλωση με ξεκάθαρη έκκληση για άμεση διενέργεια έρευνας.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τις δυνάμεις του Ασαντ για την επίθεση με χημικά όπλα και επέκρινε τη διεθνή απραξία απέναντι στη «σφαγή» που διαπράττει εδώ και χρόνια το καθεστώς, χωρίς ωστόσο να ζητήσει στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Τουρκία σημείωσε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κόκκινη γραμμή.
Από την άλλη πλευρά Σύρος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να επιθεωρήσουν παλαιότερες καταγγελίες θα συνιστούσε «πολιτική αυτοκτονία», κάτι που είχε υποστηρίξει και η Ρωσία, κάνοντας λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες «χρειαζόμαστε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, αντίδραση βίας», αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση. Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή αν και σημείωσε ότι προτεραιότητα έχει η επαλήθευση των γεγονότων. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">