ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γιατί δεν δίνει αποζημίωση ο δήμος Γλυφάδας;

Σε άλλη μια περίπτωση συμπολίτη μας, ο δήμαρχος Κώστας Κόκκορης, και η σημερινή ανάρμοστη διοίκηση του δήμου Γλυφάδας, δείχνει εμπράκτος το έλλειμμα συνείδησης και την ακαταλληλότητα της έναντι των πολιτών.

Διαβάστε τι συμβαίνει με την περίπτωση του ανθρώπου που είχε  εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση δέντρου, και ποιά είναι η μεταχείριση και η αντίληψη των διοικούντων.

Μετά την επιστολή που έστειλα στον Δήμαρχο Κόκκορη σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο μου από την πτώση του δέντρου στις 07/08/2013, επιτέλους πήρα απάντηση στο μέιλ μου στις 06/09/2013 (μετά από 1 μήνα), απάντηση την οποία υπογράφει το δεξί χέρι του στα οικονομικά Ευστάθιος Γεωργούλας.

Και τι λέει ουσιαστικά ο Δήμαρχος? Σιγά μην ασχοληθώ μαζί σου, σιγά μην επιδιορθώσουμε τις ζημιές, σιγά μην με νοιάζει, σιγά που δεν ξέρω πως υπάρχει σχετικός νόμος (3463/2006) για την ευθύνη που έχω σαν Δήμος από την πτώση δέντρων, σιγά μην δεν ξέρω πως έχω ευθύνη βάσει του ά. 105-106 ΕισΝΑ, βάσει του άρθρου 75 του νόμου 3463/2006 (που λέει πως: στην αρμοδιότητα των δήμων ανήκει μεταξύ άλλων και η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των οδών, των χώρων πρασίνου και των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πεζοδρόμια), σιγά μην και δεν γνωρίζω πως βάσει του παραπάνω νόμου όλοι οι πολίτες που πήγαν δικαστικά έχουν κερδίσει τις υποθέσεις από τους Δήμους και έχουν αποζημιωθεί (δημοσιευμένες υποθέσεις, τελεσίδικες), σιγά μην με απασχολεί που μετά από χρόνια και αφού ο παθόν έχει ξοδέψει πάνω από 1.400 ευρώ σε δικαστικά και δικηγόρο, θα αναγκαστώ να τον αποζημιώσω με πολύ περισσότερα χρήματα. Σιγά! Μήπως από την τσέπη μου θα τα δώσω?  Αλλά εντάξει, ας τον ταλαιπωρήσω, ας δείξω την αλαζονεία της εξουσίας μου, ας εφαρμόσω το κράτος δικαίου όπως το αντιλαμβάνομαι, ας πάει δικαστικά. 
Σιγά μην πάει!  

Ε ναι, επειδή έτσι θέλει να πιστεύει ο Δήμαρχος πως σκέφτεται ο κάθε πολίτης, φτάσαμε στον πάτο. Ε όχι Δήμαρχε! Δεν θα σου περάσει. Δικαστικά? Αυτό λέει η συνείδηση σου? Ε ναι, δικαστικά. Αν είσαι και τότε Δήμαρχος (, θα χαρώ να δω την αλαζονεία στο πρόσωπο σου. Αλλά δεν θα είναι η ίδια αλαζονεία. Γιατί η ήττα έχει άλλο πρόσωπο αν όχι προσωπείο.

Δείτε την επιστολή 

11/08/2013
Προς Δήμο Γλυφάδας
Άλσους 15, 16675 Γλυφάδα, Τηλ. 213 2025200, Fax. 213 8947719
Γραφείο Δημάρχου κύριου Κόκκορη Κώστα
Θέμα: Εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση δέντρου σε δημοτικό χώρο, από υπαιτιότητα του Δήμου

Κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στο παραπάνω θέμα και παρακαλώ πολύ όπως μου δώσετε άμεσες απαντήσεις.
Όπως γνωρίζεται από ενημέρωση που είχατε από τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο, από τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπίρα Δημήτρη αλλά και εμένα προσωπικά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, το βράδυ της Τετάρτης 07/08/2013 και ώρα 21.30, στην οδό Κύπρου 50 και παραπλεύρως του ιταλικού εστιατορίου peccati, έσπασαν κορμοί  μεγάλου δέντρου από ύψος περίπου 6 μέτρων και έπεσαν πάνω στο σταθμευμένο όχημα μου μάρκας opel astra, με αριθ κυκλοφορίας ΙΜΚ6435, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να υποστεί εκτεταμένες γρατζουνιές σχεδόν σε όλο του το μήκος και πλάτος.

Ειδοποιήθηκε αρχικά η αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος, η πυροσβεστική υπηρεσία και από τον Δήμο το τμήμα προστασίας του πολίτη. Από την πυροσβεστική ήρθαν 5 πυροσβέστες, από τον Δήμο 4 άτομα (με επικεφαλής τον κ. Παπαδόπουλο), όπου με την βοήθεια αλυσοπρίονων και μπουλντόζας και μετά από 2 ώρες και αφού έκοψαν τους κορμούς απεγκλώβισαν το αυτοκίνητο.
Στην διάρκεια της επιχείρησης, κόσμος που περνούσε έβγαζε φωτογραφίες (έχω 30 στην διάθεση μου),  και ακούστηκαν διάφορα, επί παντός επιστητού για το θέμα. Μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του Ιταλικού εστιατορίου ανέφερε πως 2 φορές είχε πάρει τον δήμο και την σχετική υπηρεσία να έρθει και να κόψει το δέντρο σε κάποια σημεία γιατί ενοχλούσε τους περαστικούς (το αναφέρω επειδή είναι πρόθυμη να το καταθέσει για ότι χρειαστεί στο μέλλον), αλλά ποτέ ο Δήμος δεν έκανε κάποια ενέργεια.

Κατά σύσταση του κ Παπαδόπουλου, και τον ευχαριστώ γι` αυτό, το αυτοκίνητο μετακινήθηκε στο γκαράζ του Δήμου γιατί ήταν αδύνατον να μείνει σε δημόσιο χώρο με σπασμένο παρμπρίζ.

Την επομένη πήρα τηλέφωνο τον κ Τσαμπίρα, τον κ Παπαδόπουλο και εσάς προσωπικά και ζητούσα να μάθω τι γίνεται και πως αποκαθιστώνται οι ζημιές του αυτοκινήτου. Η απάντηση από τον κ Παπαδόπουλο ήταν πως πρέπει να το φτιάξω με προσωπικά μου έξοδα, να έρθω και να κάνω αίτηση στην υπηρεσία σας και μετά από 3 μήνες και αν ο Θεός και η επίτροπος βοηθήσει να πάρω τα χρήματα μου.

Να σας θυμίσω πως σας παρακάλεσα σε μία πιο άμεση και ανώδυνη λύση του θέματος, πως σας είπα ότι είμαι άνεργος και δεν έχω χρήματα και πως την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι για οικογενειακούς λόγους και όχι για διακοπές και πως με το περιστατικό έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην οικογένεια μου.  Να σας θυμίσω πως η απάντηση σας ήταν πως θα με πάρετε τηλέφωνο και θα με ενημερώσετε σχετικά (αναμονή).

Παρεμπιπτόντως, να θυμίσω στους συνεργάτες σας, πως υπάρχει δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι (επισυνάπτω).
Πείτε μου λοιπόν εγγράφως και άμεσα τι ακριβώς πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Και να θυμάστε πως, δεν έχω χρήματα, πως το αυτοκίνητο είναι σχεδόν καινούργιο, δεν έχω τρόπο μετακίνησης και όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα. Παρακαλώ αναλογιστείτε κάποιον δικό σας άνθρωπο στην αντίστοιχη θέση με εμένα.

Η απορία όλων των παρευρισκομένων ήταν, αν ήταν μέσα ο οδηγός ή ακόμη χειρότερα περνούσε κάποιος πεζός κατά την πτώση τι θα γινόταν κ Δήμαρχε?

Περιμένω τις απαντήσεις σας κ Δήμαρχε.

Με τιμή
Γιώργος Τράγος

Γενικός Επίτροπος Επικράτειας , κ. Λασκαράτος Διονύσης, Φαξ: 213 1309734
Επίτροπος Επικράτειας, κ. Νικητάκης Αντώνης , Φαξ: 213 1309732
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελεγκτικό Συνέδριο, κ. Καραβοκύρης Ιωάννης, Φαξ: 210 6466604

Το παρόν θα κοινοποιηθεί αυτούσιο σε κάθε μέσον για την προστασία μου.

Δείτε την απάντηση του δήμου ΓλυφάδαςΔείτε την απόφαση του Αρείου πάγου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αποζημίωση από το δήμο αν η πτώση δέντρων προκαλεί ζημιές


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη απόφαση, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος επικυρώνοντας παλαιότερη εφετειακή απόφαση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο υποχρέωσε το δήμο Ηλιούπολης να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου διότι έπαθε ζημιά όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».
Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».
Με την απόφαση αυτή δημιουργείται δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι.

Αυτή η διοίκηση, με αυτόν τον ανεκδιήγητο δήμαρχο πραγματικά ντροπιάζει το σύνολο των κατοίκων Γλυφάδας δεδομένου ανάλογου δεδικασμένου. Είναι το λιγότερο παλιανθρωπιά η στάση που εχει κρατήσει έναντι των πολιτών. 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιατί δεν δίνει αποζημίωση ο δήμος Γλυφάδας; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">