ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλ. Τσίπρας: «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου»

Για «ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, σε ομιλία του σε εκδήλωση του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου. Το αν θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο, είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δασκάλων, φοιτητών και εργαζομένων. Είναι όμως και υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι το δημόσιο αγαθό της παιδείας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη και του προεδρεύοντος του Συντονιστικού Οργάνου των Πρυτάνεων, πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι συνέπειές του για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία», ο κ.Τσίπρας είπε ότι «η υπόθεση της διαθεσιμότητας είναι χαρακτηριστική. Με συνοπτικές διαδικασίες, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε ολοκληρωτική διοικητική αποδιάρθρωση. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξοργιστική από κάθε άποψη».
» Πρώτον, επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι εξωθούνται από την μια μέρα στην άλλη στην εργασιακή ανασφάλεια.
» Δεύτερον, γιατί η μαζική αυτή σφαγή δεν έχει την παραμικρή σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης ή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
»Και τρίτον, η υπόθεση αυτή είναι εξοργιστική, γιατί αντικειμενικά οδηγεί τα πανεπιστήμια σε αδυναμία λειτουργίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης επισημαίνοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια αλλά και οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους εντάσσονται «στη λογική του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το Μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα».
«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει» υπογράμμισε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας. «Πρέπει να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εξελίσσεται εναντίον του, από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενωτικός, μαζικός και εξωστρεφής. Να συνδέσει την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας με την καθολική άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο Μνημόνιο» πρόσθεσε.
Την άμεση απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας ζήτησαν στις παρεμβάσεις τους ο Νίκος Μαρκάτος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση αποδοκιμάστηκε από μερίδα του ακροατηρίου όταν υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μυλόπουλος κατηγόρησε για ακόμη μια φορά το υπουργείο Παιδείας ότι προχώρησε χωρίς μέθοδο στην αξιολόγηση των δομών του πανεπιστημίου, ενώ ο Θ.Πελεγρίνης επισήμανε ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας τα πανεπιστήμια τίθενται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.
Σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλ. Τσίπρας: «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">