ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καταγγελία των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης και Δομών Αλληλεγγύης Υγείας Αττικής


Την κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος των δημόσιων δομών Υγείας καταγγέλλει πλήθος Κοινωνικών Ιατρείων, φαρμακείων και δομών αλληλεγγύης της Αττικής. Υπογραμμίζουν αυτές οι συνέπειες "δεν ήταν αναπόφευκτες" και πως η "δυστυχία" "δεν είναι αντικειμενική και νομοτελειακή", αλλά "αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας" που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Εμείς που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εκρηκτική ανάγκη των πολιτών για υπηρεσίες υγείας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο κρύβονται προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες
Τέλος, καλούν σε "διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους τους κατοίκους αυτής της επικράτειας χωρίς αποκλεισμούς".
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας:

"Τα Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης Αττικής και Δομές Αλληλεγγύης Υγείας καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης στην Υγεία. Ο εγκληματικός αποκλεισμός των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αυτοί από αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης είτε δεν τη λαμβάνουν καθόλου είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.

Τα ΚΙΦΑ Αττικής καταγγέλλουν το κλείσιμο των 8 Νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και την προετοιμασία για την κατάργηση ακόμη περισσότερων τμημάτων και κρεβατιών στην επαρχία, ως αποτέλεσμα της πιστής τήρησης από το Υπουργείο Υγείας των μνημονιακών δεσμεύσεων. Καταγγέλλουμε επίσης, τη διαθεσιμότητα - κινητικότητα - απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών, την ώρα που είναι αναγκαίες όσο ποτέ οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Θέλουμε όμως να τονίσουμε πως για το 30% και πλέον του πληθυσμού που είναι χωρίς ασφάλιση, τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι όλα κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Καθώς για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος (δηλαδή ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης χωρίς χαρτιά, ο μικρομαγαζάτορας που δεν μπορεί να πληρώσει τα 450 ευρώ το μήνα στο ΟΑΕΕ, όλος ο κόσμος της γκρίζας ζώνης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας) πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ.

Το πολυδιαφημισμένο voucher για τους ανασφάλιστους και η «δωρεάν χορήγηση φαρμάκων» αποσκοπούν να καλύψουν επικοινωνιακά την εγκληματική πολιτική του υπουργείου. Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων ταυτόχρονα με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης από τους ασφαλισμένους, το κλείσιμο των νοσοκομείων και η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών, η διαθεσιμότητα - απολύσεις των εργαζομένων και η λειτουργική κατάρρευση των υπόλοιπων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων είναι μια ενιαία πολιτική στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία. Μιας πολιτικής που αποσκοπεί παράλληλα στην εμπέδωση της πρακτικής μιας πλήρως εμπορευματικοποιημένης Υγείας με «συνεταίρο» τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα τα τραγικά αποτελέσματά της οποίας βλέπουμε ήδη στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η καταστροφή της υγείας και η μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι το επιστέγασμα της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που γνώρισαν ποτέ οι εργαζόμενοι της χώρας. Η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία στο ΑΕΠ περισσότερο από 40%, οι περικοπές των προγραμμάτων κοινωνικής υγείας, πρόληψης, υγιεινής, βοήθειας στους πολίτες, έχουν άμεση αρνητική επίπτωση σε όλους τους δείκτες της κοινωνικής πολιτικής υγείας. Εμείς που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εκρηκτική ανάγκη των πολιτών για υπηρεσίες υγείας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, για παράδειγμα πίσω από την αύξηση των περιστατικών με τον ιό HIV κατά 200%, πίσω από τα κρούσματα ελονοσίας, πίσω από την έλλειψη φαρμάκων, πίσω από την αύξηση κατά 40% των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες, ταλαιπωρία, απελπισία και ανθρώπινη δυστυχία. Συνεπώς, εμείς τα Αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη: ΟΧΙ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ αυτές οι συνέπειες, δεν είναι αντικειμενική και νομοτελειακή η δυστυχία, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας που επέλεξαν να εφαρμόσουν. Χρέος και ανάγκη όλων εμάς που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της το συντομότερο δυνατό και να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία. Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές και υποτίμηση των ζωών που χάνονται καθημερινά, διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση αυτής της βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο από το αντίτιμο ενός εισιτηρίου.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, που με την καθημερινή τους λειτουργία προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, στηρίζουν τα θύματα αυτής της πολιτικής, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών και τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, καλούν σε έναν διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους τους κατοίκους αυτής της επικράτειας χωρίς αποκλεισμούς.

Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
Μητροπολιτκό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου
Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής
Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
Κοινωνικό Ιατρείο Αγίας Βαρβάρας (υπό σύσταση)
Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών Φαρμακοποιών Ιλίου και Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου
Δίκτυο Γιατρών Κηφισιάς/ Ν.Ερυθραίας
Ψυχολογική στήριξη Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτέμιδας-Σπάτων "Μανώλης Γερανιός"«Αλληλεγγύη για Όλους», ομάδα υγείας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καταγγελία των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης και Δομών Αλληλεγγύης Υγείας Αττικής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">