ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

O δήμος Γλυφάδας παραβιάζει ευθέως το νόμο και συνιστά μορφή κακοδιοίκησης






Του Γιάννη Κουρδομένου

Είναι γνωστό σε όλους στη τοπική μας κοινωνία οτι ο Κ.Κόκκορης και η παρέα του δεν ήταν κατάλληλοι για την διοίκηση του δήμου. Όπως είναι γνωστό πλεόν σε όλους οτι καταχρώνται της λαϊκής εντολής και έχουν γίνει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών. 

Άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση λειτουργίας του δημάρχου Κ.Κόκκορη, και αντιδημάρχου Ε.Γεωργούλα, χωρίς σεβασμό στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εις βάρος του πολίτη που ταλαιπωρείται.

O πολίτης ακολουθεί την σύννομη και ενδεδειγμένη διαδικασία και στη συνέχεια ενημερώνει απο τον τοπικό τύπο τους συμπολίτες μας. Οι αρμόδιοι του δήμου καταχρώνται το νομικό καθεστώς εις βάρος του πολίτη. Ο πολίτης προσφεύγει στον συνήγορο του πολίτη, και η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής είναι συγκεκριμένη. O δήμος Γλυφάδας παραβιάζει ευθέως το νόμο και συνιστά μορφή κακοδιοίκησης, δεδομένου του ισχύοντος νομικού πλαισίου για  εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τι άλλο πρέπει να γίνει κ Δήμαρχε και κ. οικονομικέ για να αποζημιωθεί ο πολίτης; *(Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται επί σειρά ετών ένας πολίτης ακολουθώντας τη δικαστική οδό;)
Διαβάστε αναλυτικά την επισήμανση απο τον συνήγορο του πολίτη και θα αντιληφθείτε ότι είτε δεν γνωρίζουν το νομικό καθεστώς, είτε  δρουν σκόπιμα  εις βάρος των πολιτών.

*Σταδιακά θα γίνει συνείδηση όλων ότι αστυνομικούς, και μνημονιακούς πολιτευτές, δεν τους βάζουν  οι δημότες να διοικήσουν ένα δήμο εάν επιθυμούν την ομαλή και ενδεδειγμένη λειτουργία της διοικήσεως. (Στη θέση του κ. Τράγου μπορούσε να βρίσκεται ο κάθε ένας απο όλους εσάς. Σας εκφράζει αυτός ο τρόπος διοικήσεως;)

11/08/2013
Προς Δήμο Γλυφάδας
Άλσους 15, 16675 Γλυφάδα, Τηλ. 213 2025200, Fax. 213 8947719
Γραφείο Δημάρχου κύριου Κόκκορη Κώστα
Θέμα: Εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση δέντρου σε δημοτικό χώρο, από υπαιτιότητα του Δήμου
Κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στο παραπάνω θέμα και παρακαλώ πολύ όπως μου δώσετε άμεσες απαντήσεις.
Όπως γνωρίζεται από ενημέρωση που είχατε από τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο, από τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπίρα Δημήτρη αλλά και εμένα προσωπικά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, το βράδυ της Τετάρτης 07/08/2013 και ώρα 21.30, στην οδό Κύπρου 50 και παραπλεύρως του ιταλικού εστιατορίου peccati, έσπασαν κορμοί  μεγάλου δέντρου από ύψος περίπου 6 μέτρων και έπεσαν πάνω στο σταθμευμένο όχημα μου μάρκας opel astra, με αριθ κυκλοφορίας ΙΜΚ6435, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να υποστεί εκτεταμένες γρατζουνιές σχεδόν σε όλο του το μήκος και πλάτος.
Ειδοποιήθηκε αρχικά η αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος, η πυροσβεστική υπηρεσία και από τον Δήμο το τμήμα προστασίας του πολίτη. Από την πυροσβεστική ήρθαν 5 πυροσβέστες, από τον Δήμο 4 άτομα (με επικεφαλής τον κ. Παπαδόπουλο), όπου με την βοήθεια αλυσοπρίονων και μπουλντόζας και μετά από 2 ώρες και αφού έκοψαν τους κορμούς απεγκλώβισαν το αυτοκίνητο.
Στην διάρκεια της επιχείρησης, κόσμος που περνούσε έβγαζε φωτογραφίες (έχω 30 στην διάθεση μου),  και ακούστηκαν διάφορα, επί παντός επιστητού για το θέμα. Μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του Ιταλικού εστιατορίου ανέφερε πως 2 φορές είχε πάρει τον δήμο και την σχετική υπηρεσία να έρθει και να κόψει το δέντρο σε κάποια σημεία γιατί ενοχλούσε τους περαστικούς (το αναφέρω επειδή είναι πρόθυμη να το καταθέσει για ότι χρειαστεί στο μέλλον), αλλά ποτέ ο Δήμος δεν έκανε κάποια ενέργεια.
Κατά σύσταση του κ Παπαδόπουλου, και τον ευχαριστώ γι` αυτό, το αυτοκίνητο μετακινήθηκε στο γκαράζ του Δήμου γιατί ήταν αδύνατον να μείνει σε δημόσιο χώρο με σπασμένο παρμπρίζ.
Την επομένη πήρα τηλέφωνο τον κ Τσαμπίρα, τον κ Παπαδόπουλο και εσάς προσωπικά και ζητούσα να μάθω τι γίνεται και πως αποκαθιστώνται οι ζημιές του αυτοκινήτου. Η απάντηση από τον κ Παπαδόπουλο ήταν πως πρέπει να το φτιάξω με προσωπικά μου έξοδα, να έρθω και να κάνω αίτηση στην υπηρεσία σας και μετά από 3 μήνες και αν ο Θεός και η επίτροπος βοηθήσει να πάρω τα χρήματα μου.
Να σας θυμίσω πως σας παρακάλεσα σε μία πιο άμεση και ανώδυνη λύση του θέματος, πως σας είπα ότι είμαι άνεργος και δεν έχω χρήματα και πως την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι για οικογενειακούς λόγους και όχι για διακοπές και πως με το περιστατικό έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην οικογένεια μου.  Να σας θυμίσω πως η απάντηση σας ήταν πως θα με πάρετε τηλέφωνο και θα με ενημερώσετε σχετικά (αναμονή).
Παρεμπιπτόντως, να θυμίσω στους συνεργάτες σας, πως υπάρχει δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι (επισυνάπτω).
Πείτε μου λοιπόν εγγράφως και άμεσα τι ακριβώς πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Και να θυμάστε πως, δεν έχω χρήματα, πως το αυτοκίνητο είναι σχεδόν καινούργιο, δεν έχω τρόπο μετακίνησης και όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα. Παρακαλώ αναλογιστείτε κάποιον δικό σας άνθρωπο στην αντίστοιχη θέση με εμένα.
Η απορία όλων των παρευρισκομένων ήταν, αν ήταν μέσα ο οδηγός ή ακόμη χειρότερα περνούσε κάποιος πεζός κατά την πτώση τι θα γινόταν κ Δήμαρχε?

Περιμένω τις απαντήσεις σας κ Δήμαρχε.

Με τιμή
Γιώργος Τράγος

Τηλ επικοινωνίας: 6940 826884

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                     Γλυφάδα,   6.9.2013
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                              Αρ. Πρωτ.: 48275
ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
_____________________
Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Άλσους 15                         ΠΡΟΣ:
Ταχ. Κωδ.: 166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ              κο ΤΡΑΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
Πληροφορίες: Β. Μασούρογλου              e-mail: giorgostragos@ yahoo.com
Τηλ.: 2132025219                              
                          
ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημίωσης,  για τη δαπάνη  αποκατάστασης της  ζημιάς που υπέστη το όχημά σας, από πτώση  δέντρου»
ΣΧΕΤ: Το από 20.8.2013 έγγραφό σας

          Σε απάντηση του πιο πάνω σχετικού, που αναφέρεται στο αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με σχετικές πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζεται ότι, η  καταβολή αποζημιώσεων από Δήμους σε ιδιώτες για διάφορους λόγους δεν είναι νόμιμη, καθόσον δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου αρμοδιότητα των Δήμων να καταβάλλουν με αυτεπάγγελτη ενέργεια αποζημιώσεις στους πολίτες.

          Ενόψει των πιο πάνω, για να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματός σας για καταβολή αποζημίωσης για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το όχημά σας με αριθμό κυκλοφορίας ΙΜΚ 6435, από πτώση δέντρου επί της οδού Κύπρου του Δήμου μας,  θα πρέπει αυτή να έχει αναγνωριστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία και να δεσμεύει το Δήμο μας να εξοφλήσει την πιο πάνω οφειλή.

                                                                      Ο Αντιδήμαρχος

                                                              ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

20 Σεπτεμβρίου 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 171964/37716/2013
                                                Πληροφορίες: κα Ευανθία Μπενέκου (τηλ.:2131306831)



Προς Δήμο Γλυφάδας
1. Υπόψη Δημάρχου κ. Κ.Κόκκορη
2. Υπόψη Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής
Άλσους 15
16675 – ΓΛΥΦΑΔΑ

Θέμα: Μη εφαρμογή σχετικών διατάξεων σε αίτημα αποζημίωσης λόγω πτώσης δέντρου σε σταθμευμένο όχημα


Αξιότιμοι κύριοι,

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του βάσει των άρθρων 3 και 4 του Ν. 3094/2003 (ΦΕΚ 10Α) «Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις», εξετάζει την αναφορά του κ. Γεώργιου Τράγου, η οποία υπεβλήθη στις 06.09.2013 και έλαβε αριθμό φακέλου 171964/2013. Με την ως άνω αναφορά, ο κ. Τράγος ζητά την παρέμβαση της Αρχής προς το Δήμο σας προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για χορήγηση αποζημίωσης λόγω εκτεταμένης ζημίας που υπέστη το αυτοκίνητό του από πτώση δέντρου. 
    Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αναφοράς, ο ενδιαφερόμενος σας απηύθυνε σχετικά τις από 11.08.2013 (αρ.πρωτ. 48272/21.08.2013) και 05.09.2013 επιστολές του με συνημμένα το υπ’αρ.πρωτ. 1020/2/6797 Απόσπασμα Συμβάντος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το υπ’αρ. 1077701 Δελτίο Παροχής Βοήθειας του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, καθώς και έκθεση πραγματογνωμοσύνης από ιδιωτικό συνεργείο αυτοκινήτων. Στην απάντηση που αποστείλατε με αρ.πρωτ. 48275/06.09.2013, ενημερώνετε τον κ. Τράγο ότι ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθεί το αίτημά του για καταβολή αποζημίωσης  είναι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οποία να δεσμεύει το Δήμο ως προς την εξόφληση της οφειλής. Επισημαίνετε επίσης ότι, σύμφωνα με σχετικές πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η καταβολή αποζημιώσεων από Δήμους σε ιδιώτες για διάφορους λόγους δεν είναι νόμιμη, καθόσον δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου αρμοδιότητα των Δήμων να καταβάλλουν με αυτεπάγγελτη ενέργεια αποζημιώσεις στους πολίτες.
     Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 72 παρ. 1 εδ. ιδ Ν. 3852/2010, όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ.5 του Ν.4071/2012, παρέχεται η ευχέρεια στους Δήμους να προβαίνουν σε εξώδικο συμβιβασμό κατόπιν απόφασης της οικονομικής επιτροπής μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ή σε περίπτωση ποσού που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, κατόπιν σχετικής εισήγησης της οικονομικής επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από την απάντησή σας στον κ. Τράγο, οι Δήμοι «παραλείπουν» να ενημερώσουν τους πολίτες για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την άμεση απόρριψη των σχετικών αιτημάτων την μέχρι πρότινος αρνητική στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν αποζημιώσεις πολιτών βάσει της αντικειμενικής ευθύνης των άρθρων 105-106 ΕισΝΑΚ.
     Ωστόσο ακόμη και το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρά το γεγονός ότι η στάση του εξακολουθεί να μην είναι ενιαία, έχει με πράξεις του αναγνωρίσει ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός παρέχει νόμιμο έρεισμα για την αξίωση του ζημιωθέντος κατά του Δήμου και ως εκ τούτου για την εντελλόμενη δαπάνη (Πράξεις VII Τμήματος, Ελ.Συν. 114/2009, 49/2010/264/2011 και 268/2011). Συνεπώς, η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη.
      Κατόπιν των ανωτέρω ο Συνήγορος του Πολίτη σας παρακαλεί να θεωρήσετε την υπ’αρ. 48272/21.08.2013 αίτηση του κ. Τράγου ως πρόταση για εξώδικο συμβιβασμό με το Δήμο Γλυφάδας και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 72 παρ. 1 εδ. ιδ Ν. 3852/2010. Άποψη της Αρχής είναι ότι η άρνηση Δήμου να κάνει χρήση των ανωτέρω διατάξεων παραβιάζει ευθέως το νόμο και συνιστά μορφή κακοδιοίκησης.
     Εν αναμονή της απάντησής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με εκτίμηση



Μαίρη Κοτρωνιά
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη


 25/10/2013
Προς Δήμο Γλυφάδας
1. Υπόψη Δημάρχου κ. Κ. Κόκκορη
2. Υπόψη Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής κ. Ε. Γεωργούλα

Άλσους 15, 16675 – ΓΛΥΦΑΔΑ
Θέμα: Εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση δέντρου σε δημοτικό χώρο, από υπαιτιότητα του Δήμου
Κύριοι,
Απαντώ στην επιστολή σας ημερομηνίας 06/09/2013, με αριθμό πρωτοκόλλου 48275, όπου ΑΡΝΕΙΣΤΕ να μου επισκευάσετε το αυτοκίνητο μου, από τις ζημιές που υπέστη τον Αύγουστο από την πτώση δέντρου.
Σας επισυνάπτω έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη, ημερομηνίας 20/09/2013, επειδή  ισχυρίζεστε πως δεν έχετε παραλάβει, και η εν κατακλείδι λέει πως: 
Ο Συνήγορος του Πολίτη σας παρακαλεί να θεωρήσετε την υπ’αρ. 48272/21.08.2013 αίτηση του κ. Τράγου ως πρόταση για εξώδικο συμβιβασμό με το Δήμο Γλυφάδας και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 72 παρ. 1 εδ. ιδ Ν. 3852/2010. Άποψη της Αρχής είναι ότι η άρνηση Δήμου να κάνει χρήση των ανωτέρω διατάξεων παραβιάζει ευθέως το νόμο και συνιστά μορφή κακοδιοίκησης.

Είναι προφανές πως θα κατηγορηθείτε για κακοδιαχείριση στο δικαστήριο με την στάση που τηρείται έως και σήμερα. Αναμένω άμεσα γραπτώς τις απαντήσεις σας, σχετικά με το τι προτίθεστε να κάνετε με το πιο πάνω θέμα.

Γιώργος Τράγος
Τηλ επικοινωνίας: 6940 826884
Email: giorgostragos@yahoo.com

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελεγκτικό Συνέδριο, κ. Καραβοκύρης Ιωάννης, Φαξ: 210 6466604

Γενικός Επίτροπος Επικράτειας ,  Φαξ: 213 1309734
Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, φαξ 213 2158809
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: O δήμος Γλυφάδας παραβιάζει ευθέως το νόμο και συνιστά μορφή κακοδιοίκησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">