ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΒΙΝΤΕΟ: Με επιτυχία η εκτόξευση του δορυφόρου Γαία


Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη  εκτόξευση της ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής Gaia (Γαία), η οποία για τα επόμενα πέντε έτη θα καταγράψει επανειλημμένα ένα δισεκατομμύριο άστρα του Γαλαξία μας δημιουργώντας έναν ακριβή τρισδιάστατο χάρτη του.

Η Γαία πρόκειται να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε με την επίσης ευρωπαϊκή αποστολή Hipparcos (High Precision Parallax Collecting Satellite) το 1989, η οποία έδωσε στοιχεία για 118.000 άστρα με μεγάλη αξιοποίηση στην έρευνα. Εξοπλισμένη με τεχνολογία ακμής θα εκτελέσει λεπτομερείς μετρήσεις διάφορων φυσικών μεγεθών των άστρων, όπως η ταχύτητα, η θερμοκρασία, η φωτεινότητα και η σύνθεσή τους. Για περίπου 10 εκατομμύρια άστρα, η Γαία θα υπολογίσει την απόστασή τους από τον Ήλιο με ακρίβεια της τάξης του 1%, όταν σήμερα γνωρίζουμε με αντίστοιχη ακρίβεια τη θέση λίγων εκατοντάδων μόνο άστρων. Τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να προσδιορίσουν την προέλευση αλλά και την εξέλιξη του Γαλαξία μας.

Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό, αν και δεν είναι πρωταρχικός σκοπός της αποστολής, πως από τα δεδομένα που θα συλλέξει η Γαία θα ανακαλυφθούν έως και 2.500 νέοι εξωπλανήτες, εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς εντός του Ηλιακού Συστήματος, και χιλιάδες ακόμη κόκκινοι νάνοι (πολύ μικρά και σχετικά ψυχρά άστρα). Για τα σώματα αυτά θα είναι δυνατός και ο απευθείας υπολογισμός της μάζας τους κάτι που για το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ για παράδειγμα ήταν αδύνατο.


Η Γαία θα αναχωρήσει από το ευρωπαϊκό κέντρο εκτοξεύσεων στο Κουρού της Νέας Γουιάνας στις 11:12 ώρα Ελλάδας, με ένα ρωσικό πύραυλο Soyuz ο οποίος θα τη μεταφέρει σε τροχιά γύρω από το σημείο Λαγκράντζ L2, 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. To σκάφος κόστισε συνολικά παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ χρειάστηκαν 13 χρόνια για την ολοκλήρωσή του καθώς απαιτούσε τεχνολογία που δεν υπήρχε κατά τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού του και αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό.

Ο κατάλογος με τις μετρήσεις από τη Γαία θα ολοκληρωθεί το 2021 και εάν εκτυπωνόταν θα χρειάζονταν 53.000 ογκώδεις τόμοι. Τα δεδομένα από την αποστολή θα αποτελέσουν έναν τόπο αναφοράς για την προσπάθεια του ανθρώπου να παρατηρήσει το Σύμπαν, και είναι σίγουρο πως για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι ό,τι πιο επίκαιρο γνωρίζουμε για τον Γαλαξία μας.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΒΙΝΤΕΟ: Με επιτυχία η εκτόξευση του δορυφόρου Γαία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">