ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λίστα Λαγκάρντ: Αποκαλύπτει το σύστημα διαφθοράς


Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που κρίθηκε αθώος για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι το διακύβευμα της λίστας είναι «η κοινωνία η οποία εξαπατάται» και τόνισε: «Η λίστα είναι συγκλονιστική. Αποκαλύπτει το σύστημα διαφθοράς. Περιλαμβάνει πρώην εισαγγελέα και νυν γενικό γραμματέα, εκδότες, συμβούλους του πρωθυπουργού, επιχειρηματίες. Κανένας τους δεν ελέγχθηκε».

Τα πρώτα 150 πορίσματα ελέγχου φορολογουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ, επιβάλλοντας ισάριθμα πρόστιμα, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ούτε ένας φορολογούμενος, ο οποίος δεν έχει κρύψει λεφτά από την Εφορία.
Τα πρόστιμα έχουν αρχίσει να πέφτουν με επιβολή συντελεστή φόρου 45% στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα σε δηλωθέντα εισοδήματα και κεφάλαια που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό, αλλά και τα πρόστιμα που προέρχονται από τη φορολογική νομοθεσία.
Το αδίκημα για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι αυτό της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το 2010 σε βαθμό κακουργήματος και για το 2009 σε βαθμό πλημμελήματος, λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου. Ο πρώην υπουργός ήδη διώκεται για την ίδια πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα σχετικά με τα προηγούμενα έτη. Αντίστοιχα, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε δίωξη και κατά της Σταυρούλας Κουράκου για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την κατάθεση 1,3 εκατ. δολαρίων, που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και για προηγούμενα έτη. Τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του είχαν απολογηθεί τον Απρίλιο του 2013 και αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 50.000 και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ ανά την Ελλάδα αποκαλύπτουν, πέρα από τις κλασικές περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, μίζες χαμηλόβαθμων υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά, υποθέσεις τοκογλυφίας, αλλά και λαθρεμπορίου καυσίμων με επικίνδυνες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Βέβαια οι ρυθμοί του ΣΔΟΕ δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο εύρος και βάθος θα ελεγχθούν συνολικά οι φοροφυγάδες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λίστα Λαγκάρντ: Αποκαλύπτει το σύστημα διαφθοράς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">