ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: Η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ,
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία έλαβε ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας στις 21/11/13, σε συνεργασία με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, προβάλλοντας στο Δημαρχείο της πόλης ντοκιμαντέρ για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων που αποτυπώνει την σημερινή πραγματικότητα και βάζει το όλο θέμα επι της ουσίας. Με αποκαλυπτική εικόνα, επιστημονικές αναλύσεις και παρεμβάσεις ειδικών, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αξιόπιστα στοιχεία, δείχνει τι γίνεται σήμερα, ποια είναι η συμφέρουσα για τους δημότες και το περιβάλλον λύση, ποιες οι επιλογές της ΕΔΣΝΑ και του Προέδρου της Περιφέρειας Αττικής κ. Ι. Σγουρού και που αυτές οδηγούν.

Η προωθούμενη κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, με συμβατική μάλιστα υποχρέωση 1.350.000 τον. σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως, σε συνδυασμό με το υπάρχον εργοστάσιο στα Άνω Λιόσια δυναμικότητας άλλων 300.000 τον ετησίως, όταν τα παραγόμενα απορρίμματα στην Αττική είναι πλέον κάτω από 2.000.000 τον, θα έχει ως αποτέλεσμα:

Την μεγάλη αύξηση του κόστους επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα οδηγήσει στον τριπλασιασμό και πλέον των δημοτικών τελών, επιβαρύνοντας τους δημότες και ωφελώντας τους μεγαλοεργολάβους κατασκευαστές.

Το μαρασμό και το θάνατο ακόμα κι αυτής της υποβαθμισμένης ανακύκλωσης, που στο Δήμο μας είναι στο χαμηλότατο επίπεδο του 7,5% επι του συνόλου των παραγομένων απορριμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΣΝΑ.

Την τοξική επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την πιθανή καύση του παραγόμενου υλικού, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προβλέψεις για τον τρόπο απορρόφησής του.

Την πιθανή τροφοδότηση των εργοστασίων με απορρίμματα από άλλες περιοχές της χώρας.
Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και χαιρέτησε, συγχαίροντας τους εργαζόμενους για την πρωτοβουλία τους, η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Συμφωνούμε μαζί σας για την αποτροπή της απαράδεκτης επιλογής των τεσσάρων εργοστασίων και στο που αυτή θα οδηγήσει, συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της ανακύκλωσης, στο σεβασμό του περιβάλλοντος κ.α. Θέλουμε διαλογή στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους, κοσμποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, πράσινα σημεία για μεγάλα αντικείμενα, Διαδημοτικές Μονάδες Διαχείρισης με ΚΔΑΥ, κομποστοποίηση και μεταφόρτωση μόνο των υπολειμμάτων. Για όλα αυτά απαιτείται και αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο επιμείναμε για τη δημιουργία Διαδημοτικού Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και όχι μόνο Σταθμού Μεταφόρτωσης, όπως ψήφισε η Δημοτική Αρχή. Προτείναμε μείωση των τελών καθαριότητας κατά 10% το 2011, που απορρίφθηκε από την Δημοτική Αρχή. Επανήλθαμε το 2012 για μείωση 15% και φέτος για μείωση 20%, αλλά και πάλι οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές, παρ’ ότι τα χρόνια αυτά είχαμε συνεχή μείωση του εργατικού κόστους που αθροιστικά έφτασε στο 50%, περίπου τις ίδιες τιμές στα καύσιμα και έργα, εργασίες και προμήθειες που προβλέπονταν αλλά είτε μεταφέρονταν είτε δεν υλοποιήθηκαν.

Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή δεσμεύθηκε, εξασφαλίζοντας και απόφαση της Οικ. Επιτροπής της οποίας ελέγχει την πλειοψηφία, να συνεχίσει τη συνεργασία με την ίδια εταιρεία ανακύκλωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δωρεά ενός απορριμματοφόρου. Πως όμως λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση και μάλιστα υπο τον όρο διαλυτικής αίρεσης και εγκλωβίζεται ο Δήμος σ’ ένα σύστημα ανακύκλωσης με πενιχρά αποτελέσματα, με μεγάλες ελλείψεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό και χωρίς όφελος για το Δήμο; Είναι δυνατόν μια τέτοια απόφαση για το μέλλον να μην λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο με παράθεση στοιχείων για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αποτίμηση των πεπραγμένων, αλλά και του επιπέδου συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία;

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε επίσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κ. Κόκκορης. Όσοι άκουσαν την ομιλία του αναρωτήθηκαν μήπως ζουν σε άλλη πόλη, γιατί δικαιολόγησε ως ορθές όλες τις επιλογές του, για όσα δεν έγιναν επέρριψε την ευθύνη μόνο στην κυβέρνηση και παρουσίασε μια ιδανική εικόνα για το έργο του. Σε δύο σημεία θα συνοψίσουμε τις παρατηρήσεις μας για την ομιλία του:

1. Βεβαίως η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της στερεί πόρους, την συρρικνώνει και τη μετατρέπει σε παράρτημα του κράτους, ο ίδιος όμως εφαρμόζει πλήρως αυτή την πολιτική, αντικαθιστά λειτουργίες του Δήμου με ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και δεν αναπτύσσει δράσεις αντίστασης και διεκδίκησης.

2. Μας προβλημάτισε το γεγονός ότι, ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Δήμαρχος, δεν βρήκε λέξη να πει για το πώς βλέπει να γίνεται η ανακύκλωση, ποια είναι η άποψή του για την επιλογή της ΕΔΣΝΑ, της κατασκευής δηλαδή των τεσσάρων εργοστασίων και το τεράστιο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα επιφέρει. Το γεγονός ότι μίλησε και πάλι για Σταθμό Μεταφόρτωσης στο πρώην αεροδρόμιο και όχι για Διαδημοτικό Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, δείχνει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του για στήριξη αυτών των επιλογών. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο έχει χρέος δημόσια να το ξεκαθαρίσει.

Σχολιάζοντας στο τέλος τη μέχρι τώρα στάση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την εμπειρία της εκδήλωσης, η κ. Αθηνά Λυγνού τόνισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί επι της ουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου καλό είναι να προβληθεί και το ντοκιμαντέρ. Η παρουσία λίγων μόνο Δημοτικών Συμβούλων δεν είναι καλό σημάδι, όταν από τα πράγματα επιβάλλεται οι εκπρόσωποι των πολιτών σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα να είναι ενήμεροι και να μάχονται. 

Η ίδια και οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, δήλωσε, θα αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κοινής δράσης για αλλαγή πλεύσης του Δήμου.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: Η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">