ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αστυνομικός ο συνεργός στο κύκλωμα με τα πλαστά ασφαλιστήρια


Στα «χέρια» της ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή εισαγγελικών λειτουργών σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται τα μέλης σπείρας που είχαν συστήσει «μαιμού» υποκατάστημα ασφαλιστικής εταιρείας και εξαπατούσαν πολίτες.

Οι δράστες είχαν συστήσει ασφαλιστική εταιρεία ως υποκατάστημα αντίστοιχης θυγατρικής με έδρα την Βουλγαρία και σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, πράκτορες και διαμεσολαβητές αναλάμβαναν την έκδοση πλαστών ασφαλιστηρίων αστικής ευθύνης οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσασαλονίκη και πολλά νησιά. Τα θύματα τους ήταν ανυποψίαστοι πελάτες οι οποίοι δελεάζονταν από τα χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά επί της ουσίας ήταν ακάλυπτοι σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ

Το οργανωμένο κύκλωμα ασφαλιστικής απάτης και παραοικονομίας, που είχε εξαπατήσει χιλιάδες πολίτες, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Παράνομη «ασφαλιστική» εταιρεία, σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης σε ιδιοκτήτες οχημάτων, αποκομίζοντας με τη μεθοδολογία αυτή μεγάλα χρηματικά ποσά.

Προηγήθηκε αστυνομική έρευνα που εκτυλίχθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, συνελήφθησαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ζάκυνθο, ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης καθώς και δεκαέξι ακόμη άτομα, ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος αστυνομικός, με ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, 47 και 55 ετών, ενώ για την άμεση εμπλοκή τους στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα δεκατέσσερα άτομα.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Αναφορικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012 ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες μετά χρήσεως, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2012, συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με έδρα στου Ζωγράφου Αττικής. Η εταιρεία αποτελούσε υποκατάστημα μητρικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του 42χρονου, που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο 42χρονος, ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπός του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, φερόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία στη Βουλγαρία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σύμβαση λειτουργίας του υποκαταστήματος ουδέποτε είχε υπογραφεί από εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ έφερε πλαστογραφημένα στοιχεία αλλοδαπού υπηκόου - συνεργού της οργάνωσης - που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής - καθώς και πλαστογραφημένα στοιχεία της εποπτικής βουλγαρικής Αρχής. Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε να παραπλανά το καταναλωτικό κοινό, ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησής του, στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Μάλιστα για να νομιμοποιήσει τη λειτουργία της επιχείρησης, κατοχύρωσε το υποκατάστημα ως κοινή εμπορική επιχείρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Ο 42χρονος, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελούσαν στελέχη της εταιρείας καθώς και ιδιοκτήτες ή πράκτορες γραφείων διαμεσολάβησης και ασφαλιστικών γραφείων, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης οχημάτων με χαμηλό κόστος, χρησιμοποιώντας σήματα της μητρικής εταιρείας και της Βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ουδέποτε είχε καταβάλλει το απαιτούμενο κεφάλαιο εγγραφής της, αλλά ούτε και οι συνεργάτες της τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφάλιστρων, στο Επικουρικό Κεφάλαιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος, που είχε εμπλακεί ασφαλισμένος στην εταιρεία, με υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες ή και θάνατο, οι αποζημιώσεις καλύπτονταν από έσοδα της εταιρείας.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις τροχονομικών ελέγχων, που βεβαιώνονταν στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ασφαλισμένων στην εταιρεία, συναφείς παραβάσεις, η εταιρεία αποζημίωνε τους εμπλεκόμενους ασφαλισμένους της, καταβάλλοντας ακόμη και το αντίτιμο των τροχονομικών κλήσεων. Εκτιμάται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει παραπάνω από 12.500 ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, ενώ το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 4.000.000 ευρώ.

Η ζημία των 4 εκατ. ευρώ

• Ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε φόρους από την δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κατέγραφαν στα βιβλία τους την παραγωγή ασφάλιστρων.

• Ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την απάτη, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο καθώς και

• Ζημιά για τους πολίτες - καταναλωτές, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θεωρούσαν ότι είναι ασφαλισμένοι.

Ο αρχηγός και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα παράνομα κέρδη τους, κατέθεταν τα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που διατηρούσαν σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε οικίες και ασφαλιστικά γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 6.000 πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων.

• Εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια, προς έκδοση.

• 20 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

• Τεράστιος όγκος εγγράφων.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέτασή τους. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποτελεί ένα καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα της ασφαλιστικής απάτης και της παραοικονομίας.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αστυνομικός ο συνεργός στο κύκλωμα με τα πλαστά ασφαλιστήρια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">