ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ουκρανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει η αντιπολίτευση της Ουκρανίας, ενώ χιλιάδες φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές παραμένουν έξω από το κοινοβούλιο στο Κίεβο που φλέγεται από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Αν και η αντιπολίτευση δεν είναι πιθανό να βγει νικήτρια κατά την ψηφοφορία, θέλει να διατηρήσει την πίεση προς την κυβέρνηση, η απόφαση της οποίας να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να στραφεί στην Ρωσία, έχει προκαλέσει κύμα βίαιων διαδηλώσεων.

Μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μ. Αζάροφ, ο οποίος είχε χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «πραξικόπημα», ζήτησε συγγνώμη για τις βιαιότητες της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών το Σάββατο στο Κίεβο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τις ενέργειες των δυνάμεων της τάξης. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λυπούνται βαθειά», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να μην επαναληφθεί η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ και του Προέδρου Γιανούκοβιτς και έχουν καλέσει σε γενική απεργία, ζητώντας από τον πρόεδρο να σταματήσει την «πολιτική καταστολή».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τα βίαια επεισόδια του σαββατοκύριακου δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να είναι ειρηνικές και έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα.

Επιπλέον, ο Γιανούκοβιτς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του επιτρέψει να στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν ορισμένες πλευρές σε σχέση με την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησε, αλλά τόνισε ότι η Επιτροπή δέχεται να επανεξεταστεί η εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων και όχι να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ουκρανία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">