ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Reuters: Η υπερχρεωμένη Ελλάδα «γυαλίζει» την εικόνα της


Στην επερχόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ αναφέρεται δημοσίευμα του Χάρη Παπαχρήστου στο Reuters. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, «μόλις 18 μήνες μετά την παραλίγο έξοδό της από το ευρώ, η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελπίδα να την χρησιμοποιήσει για να αποδείξει ότι επανέρχεται».

Η Ελλάδα, η οποία αναλαμβάνει την δουλειά για έξι μήνες από την 1 Ιανουαρίου, έχει τη φήμη ότι είναι το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης και θα πρέπει να διαπραγματεύεται για την ελάφρυνση του χρέους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατέχει την προεδρία. Η θέση απαιτεί από τον κάτοχο να οργανώσει εκατοντάδες υπουργικές συναντήσεις και πολιτικές διαπραγματεύσεις, δίνοντας στην Αθήνα την ευκαιρία να προωθήσει την ατζέντα της 
«Για την Ελλάδα, της οποίας η τύχη έχει αναστηθεί κάπως μετά την παραλίγο χρεοκοπία της, η προεδρία προσφέρει μια ευκαιρία και μια πρόκληση: την ευκαιρία να δείξει στην ΕΕ πως είναι στο σωστό δρόμο και μπορεί να έχει μια καλά οργανωμένη απόδοση, αλλά και το ρίσκο της ακόμη πιο σκληρής κριτικής εάν δεν το κάνει. Καθώς ασκεί πιέσεις για την ανακούφισή της, που οι οικονομολόγοι λένε ότι χρειάζεται αν πρόκειται ποτέ τα χρέη της να γίνουν βιώσιμα, η Προεδρία προσφέρει στην Αθήνα την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με τη Γερμανία , τη Γαλλία και άλλες μεγάλες χώρες και να δείξει ότι είναι ένας σοβαρός παίκτης που αξίζει να της δώσουν ένα διάλειμμα» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αθήνα και να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις προόδους που έχουν γίνει. Τέλος, αναφορά γίνεται και στον προϋπολογισμό λιτότητας της ελληνικής προεδρίας. «Ο προϋπολογισμός της ελληνικής προεδρίας θα μπορούσε να συμπιεστεί από τη λιτότητα. Η Αθήνα έχει κρατήσει  50 εκατ. ευρώ για να το παίξει οικοδεσπότης της ΕΕ, σε ό,τι υπόσχεται πως θα είναι μια σπαρτιατική διεξαγωγή. Αυτό είναι το μικρότερο ποσό που έχει δαπανηθεί από οποιαδήποτε προεδρία κατά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. Οι Επίτροποι της ΕΕ που θα επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα για επαγγελματικούς λόγους κατά την προεδρία τον επόμενο μήνα θα πληρώσουν για τα δωμάτιά τους από τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στην Αθήνα».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Reuters: Η υπερχρεωμένη Ελλάδα «γυαλίζει» την εικόνα της Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">