ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

To CNN εχει εκτενές άρθρο για το αρχαίο νησί της Αφροδίτης


Σε στρατηγική τοποθεσία στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος βρισκόταν σε μία από τις γεωγραφικές, πολιτιστικές και οικονομικές τοποθεσίες μεταξύ Ανατολής και Δύσης από τους αρχαίους χρόνους.

Κατά τη μυθολογία, ήταν η γενέτειρα της αρχαίας ελληνικής θεάς του έρωτα, Αφροδίτης, όμως το νησί έχει δει πολλές συγκρούσεις σε όλη την ιστορία του.
Όταν η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίστηκε τον 4ο αιώνα, η Κύπρος ήταν υπό την κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την ανάπτυξη του ελληνιστικού-χριστιανικού πολιτισμού που παραμένει το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων Κυπρίων σήμερα.
Αλλά για τα επόμενα 1.500 χρόνια, η Κύπρος παρέμεινε στο έλεος των διαδοχικών κυμάτων των ξένων εισβολέων.

Κύπριος θρύλος ισχυρίζεται η ελληνική θεά του έρωτα, αναδύθηκε από τον αφρό κοντά σε ένα βράχο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα κύματα που χτυπούσαν το βράχο δημιουργήσαν πυλώνες του αφρού που μοιάζουν ακριβώς σαν κι αυτήν.

Κατά τη διάρκεια των αραβο-βυζαντινού πολέμου μεταξύ του 7ου και του 11ου αιώνα, η Κύπρος αποτέλεσε αντικείμενο πάντα, από μικρές πειρατικές επιδρομές σε επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην οποία σφαγιάστηκαν χιλιάδες.
Ο κύκλος της εισβολής και της ξένης κυριαρχίας συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Κύπρος στον 20ο αιώνα

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι Κύπριοι είναι από τους πιο ευημερούντες ανθρώπους στην περιοχή της Μεσογείου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 26.000 δολάρια ξεπερνώντας το 2012.
Μετά το 1974, οι Κύπριοι στα νότια έχασαν το 65% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων τους, το 46% του βιομηχανικού τομέα και το 56% των μεταλλείων και λατομείων

Το 2012, όμως, η ιστορία της ανάπτυξης παραπαίει σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, οι κυπριακές τράπεζες εκτίθενται σε τοπικές εταιρείες ακινήτων, η ελληνική κρίση χρέους σφυρηλατηται από μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από διεθνείς οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, και οι κυπριακές τράπεζες έφταναν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

CNN
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: To CNN εχει εκτενές άρθρο για το αρχαίο νησί της Αφροδίτης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">