ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ''ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ'' ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ Η ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ;

Του Γιάννη Κουρδομένου

Χιλιάδες θα μπορούσαν να πουν μια δική τους ιστορία όσων αφορά την ”Ελεύθερη” Ραδιοφωνία. Συμφωνώ απόλυτα με αρκετούς που είπαν ότι ο Ανδρέας Ρουμελιώτης έγραψε ένα βιβλίο σύμφωνα με τα στοιχεία που γνώριζε, και είχε, που δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα ίσχυσαν εκείνη τη περίοδο.

Κάποιες ιστοσελίδες αναπαράγουν ως Ιστορία της ''Ελεύθερης'' Ραδιοφωνίας το βιβλίο του Ανδρέα Ρουμελιώτη, το οποίο το χαρακτηρίζω και εγώ ανεπαρκές, και ημιτελές, διότι λείπουν στοιχεία και οι μαρτυρίες βασικών συντελεστών εκείνης της περιόδου.

Δεν υπήρχαν εκατοντάδες που λειτούργησαν καθημερινά επί πολλά χρόνια στο Ν.Αττικής. Ήταν συγκεκριμένες περιπτώσεις λίγων ατόμων σε ολόκληρη την Αττική, ενώ ο  Ανδρέας Ρουμελιώτης το περιορίζει σε επίπεδο επώνυμων, πολιτευόμενων, και διαπλεκόμενων.

Λειτούργησα απο το 1977 έως το 2004 στην μπάντα των FM δεχόμενος επανειλλημμένα διώξεις και κατασχέσεις. Η χαρακτηριστικότερη ήταν το 1983 στο Νεο Κόσμο, όπου για πρώτη φορά βγάλαμε στον ραδιοφωνικό αέρα χιλιάδες ακροατές ακροάτριες απο ολόκληρη την Αττική, ενοχλώντας το πολιτικό κατεστημένο της εποχής που μας έστειλε την εισαγγελέα Κατερίνα Πιστόλη – βλέπε υπόθεση δήμευσης του ακινήτου του Τσοχατζόπουλου – καμιά δεκαριά αστυνομικούς, τρεις απο το υπουργείο, και την κλούβα, ώστε να μας κατασχέσουν τον εξοπλισμό και να μας πάνε ''βόλτα''. 

Να πρωτοστατείς και να καινοτομείς σε μια χώρα που το πολιτικό προσωπικό επιθυμούσε στεγανά, και πλήρως ελεγχόμενο πλαίσιο για τα συμφέροντα των συμμετεχόντων κομματικών σωλήνων, και με βασικό επιχείρημα απο την πλευρά τους το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο Λαός στην εξουσία. Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου έλεγχε την κατάσταση, η οι εδρεωμένοι μηχανισμοί της δεξιάς,των νεοδημοκρατών, και του παρακράτους αλώνιζαν;

Οι δεξιοί κινούσαν τα νήματα την δεκαετία του 80 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατά της ''ελεύθερης'' ραδιοφωνίας, η το ''κόμμα του λαού'' και οι βολεμένοι ''σοσιαληστές'' εξαπατούσαν πλήρως το κοινωνικό σύνολο; O κ. Ρουμελιώτης, όπως και αρκετοί ακόμα, σκηνοθέτες, κ.α. δεν ξετυλίγουν το κουβάρι κάνοντας σαφές την καθολικότητα εξαπάτησης απο τα κόμματα του διπολικού συστήματος εκείνης της περιόδου. Σημειωτέων ότι δεν έγινε ούτε ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες όσων είχαν ενεργή συμμετοχή εκείνη τη περίοδο. Στην ουσία δεν εχει γραφεί ακόμα η Ιστορία της ''Ελεύθερης'' Ραδιοφωνίας, ούτε το επικαλείται 
ο Ρουμελιώτης.

Ακολούθησαν σειρά διώξεων και κατασχέσεων μέχρι το 2004, άρα η Ιστορία της ”Ελεύθερης” Ραδιοφωνίας στα FM είναι πλήρως ανεπαρκής μόνο με τα στοιχεία Ρουμελιώτη. Σε μια ιστοσελίδα αναφέρεται το όνομα του Πέτρου Ζωγράφου καθηγητή Ηλεκτρονικών – Τεχνικού – ο οποίος γνωρίζει πολλά για την Ιστορία της ”Ελεύθερης” Ραδιοφωνίας, όπως και πολλοί ακόμα στον Ν.Αττικής, άρα η Ιστορία πρέπει να γραφεί απο την αρχή και με κάθε λεπτομέρεια, αναφέροντας το σύνολο εμπλεκόμενων και όσα ίσχυσαν όπως ίσχυσαν.

Περισσότερα για την διαδρομή του ΓΛΥΦΑΔΑ FM δείτε στον σύνδεσμο. (Χρειάζεται ενδελεχής έρευνα ώστε να υπάρχουν εμπεριστατωμένα όλα τα στοιχεία αυτής της περιόδου. O Ν.Αττικής των πέντε - έξι εκατομμυρίων δεν είναι το κέντρο των Αθηνών, ούτε οι πέντε δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανταποκρίνονται πλήρως σε όσα ίσχυσαν ως *Ιστορικά Ντοκουμέντα. Επίσης μη ξεχνάμε ότι οι βασικοί κατασκευαστές – τεχνικοί – εκείνης της περιόδου δεν ήταν χιλιάδες στον Ν.Αττικής)

http://www.radio.gr/radio.station.php?Mid=5&id=1190&nomos=5&sub1=1

Υ.Γ: Λυπάμε αφάνταστα για κάποιους που θεωρούν ότι διαθέτουν την ικανότητα να γράψουν ΙΣΤΟΡΙΑ, και περιορίζονται σε μέλη κομμάτων και καλλιτέχνες, χωρίς αυτή να περιλαμβάνει το σύνολο των εμπλεκομένων, και ειδικά τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που δεν ήταν χιλιάδες. Έχοντας περιπτώσεις στον Ν.Αττικής πρωτεργάτων των FM (και πολλών που προηγήθηκαν στα ΑΜ - μεσαία -όπως ο υποφαινόμενος)  που δέχτηκαν επανειλλημμένα διώξεις και κατασχέσεις την δεκαετία 70, 80, και 90, 2000, είναι πέρα απο κάθε λογική να μην αναφέρονται όσοι λειτούργησαν εκτός του κέντρου των Αθηνών.

*Στη χώρα που όλα μπαίνουν στο φίλτρο κομματικοποίησης και πολιτικών ενεργειών. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ''ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ'' ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ Η ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">