ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σχέδια διαπλοκής: Το ΥΠΕΚΑ αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια!

Τις δουλειές της έναντι των εργολαβικών συμφερόντων για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ενός αδιέξοδου μοντέλου που υπονομεύει τις υποχρεώσεις της χώρας για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.ά. των αστικών αποβλήτων, έρχεται να "περιφρουρήσει" απροκάλυπτα η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη.

Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του Υπουργού ΥΠΕΚΑ , που δόθηκε σε διαβούλευση έως την ερχόμενη Τετάρτη, αποσπά την αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης αποβλήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την δίνει στον εαυτό της, περιορίζοντας σε γνωμοδοτικό τον ρόλο της Ρένας Δούρου (!)

Στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που τέθηκε στις 19/11 σε διαβούλευση, υπάρχει ένα άρθρο, το 17, το οποίο έχει κοπεί και ραφτεί στα μέτρα του προηγούμενου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σχεδιασμό που η Ρένα Δούρου έχει ευθέως απορρίψει. Με το εν λόγω άρθρο, τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 35 του Ν. 4042/2012 και η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων γίνεται δεσμευτική για τις Περιφέρειες!

Προβλέπει ότι ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ. Μία δεύτερη παγίδα του σχεδίου νόμου αποτελεί η πρόβλεψη ότι εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κινήσεις της Ρ. Δούρου ήταν η προαναγγελία ότι θα ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τα 4 εργοστάσια και θα αναθεωρηθεί η Περιφερειακός Σχεδιασμός με νέο αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης, προαναγγελία που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα τον μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Η Περιφερειάρχης με επιστολή της προς τους Δημάρχους της Αττικής ζητα πριν την τελική διάθεση των αστικών αποβλήτων να γίνεται ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Κάτι παραπάνω από προφανές, η διάταξη είναι "στοχοπροσηλωμένη" εναντίον της νέας Περιφερειακής Αρχής Αττικής, αφού η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με επιστολή της προς τους δημάρχους της Αττικής, αμφισβητεί τον υφιστάμενο σχεδιασμό αντιπροτείνοντας το αυτονόητο βάσει των εθνικών και κοινοτικών υποχρεώσεων: της τελικής διάθεσης των αστικών αποβλήτων να προηγούνται η πρόληψη δημιουργίας τους, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση κ.ά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">