ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ!

Είθισται ετησίως να λέγονται τα κάλαντα, σε ολόκληρη τη χώρα, και τη πόλη μας. Το παραδοσιακό έθιμο της Ειρεσιώνης προήλθε από την αρχαία Ελλάδα.

Στα αρχαία Ελληνικά χρόνια υπήρχε το έθιμο της ειρεσιώνης με τους "παίδας τους αμφιθαλείς" (παιδιά που και οι δυο γονείς τους βρίσκονταν στη ζωή) να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και να εύχονται στους οικοδεσπότες τραγουδώντας ευχές και παινέματα.

Στην Αθήνα, γιορτάζοντας τα Πυανέψια ή τα Θαργήλια ή τα Διονύσια, το μήνα Ποσειδαίωνα (15 Δεκεμβρίου-15 Ιανουαρίου) κρεμούσαν την ειρεσιώνη στο ιερό του Απόλλωνα και στις εξώπορτες των σπιτιών για ένα χρόνο , ενώ στη συνέχεια την έκαιγαν στην τελεστική φωτιά (κάτι που παραπέμπει στα στεφάνια της Πρωτομαγιάς που τα καίμε στις φωτιές του Αϊ Γιάννη).

Στα ρωμαϊκά χρόνια ,τις καλένδες του Ιανουαρίου, την πρώτη μέρα του χρόνου, τις γιόρταζαν με δώρα και ευχές ενώ οι αξιωματούχοι αναλάμβαναν υπηρεσίες. Από τις ρωμαϊκές καλένδες πήραν το όνομα τους τα κάλαντα που πήραν τη σημερινή τους μορφή από τα πρωτοχριστιανικά κιόλας χρόνια. Πολλά στοιχεία και έθιμα της ειδωλολατρικής γιορτής που επιβίωσαν ανάμεσα στους χριστιανούς, καταδικάσθηκαν από την εκκλησία με τον ξβ΄Κανόνα της ζ΄Οικουμενικής Συνόδου.

Οι αντιδράσεις όμως της εκκλησίας δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν φραγμό σε συνήθειες αιώνων και κυρίως στα κάλαντα, που καθιερώθηκαν σαν αναπόσπαστο στοιχείο των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ώριμους άνδρες, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες που περιέρχονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κλπ με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων (φυσαρμόνικας, ακορντεόν, τύμπανου,φλογέρας κλπ).

Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις αποδιδόμενες ευχές τα "Χρόνια Πολλά" το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλαιότερα).

Εμείς στον Γλυφάδα web, διαχρονικά καινοτόμοι δεν επιθυμούμε ούτε το φιλοδώρημα σε χρήματα ούτε τα προϊόντα. Η επιθυμία μας είναι μια (1) και σαφής.
Με το καινούργιο χρόνο μια μαζική προσφυγή κατά του συνόλου αιρετών και διοικήσεως, όπως και των υπηρεσιών του δήμου Γλυφάδας.

Έχοντας πλέον τα πειστήρια πολλών ετών, των εγκληματικά ανεύθυνων εξαγορασμένων από το εφοπλιστικό λόμπι, που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τους δημότες και τον τόπο, σας παρουσιάζω τα κάλαντα της Γλυφάδας.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
Χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά
Και.. με.. λα.. λαμόγια.. εκλεγμένους, 
και χρήμα, και χρήμα, χρηματισμένους!

Και στήσανε τις εκλογές..

μ' απάτες, ψέμα, εφοπλιστές..
κι'αδεία.. αδειάζουν τα ταμεία..
και τα πα.. και τα πάνε Ελβετία!

Οι Δήμαρχοι και αιρετοί, 

και πρόθυμοι πολιτικοί..
βουλιά.. βουλιάξανε τη πόλη..
και τα έ.. και τα έχουν πιάσει όλοι!

Μια συντεχνία αιρετών..

κακούργων, και αναρχικών..
προσβά.. προσβάλουμε τους νόμους..
και τους ε.. και τους έχουν κλέψει όλους!

Χρηματοδότες εφόπλιστες..

Μαρτίνιδες και Ρέστηδες..
όλους.. όλους τους χρηματίζουν..
με σκοπό.. με σκοπό να σας μαδήσουν!

Ήρθε η ώρα του λαού..
κι' ας ακουστεί αυτό παντού..
να ση.. να σηκωθεί και πάλι..
να τους πά.. να τους πάρει το κεφάλι!

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2004 ΔΙΩΞΕΙΣ&ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">