ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Απλή υπόθεση το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

SwissLeaks: Ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής

Γίνεται απλή υπόθεση το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως οτιδήποτε άλλο, αν ένα οργανωμένο τιμ ειδικών ασχοληθεί διεξοδικά.

Το κρυμμένο πρόσωπο του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία έφεραν στο φως η Le Monde και πολλά ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία τα οποία προέρχονται από τα αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Η επιχείρηση που ονομάστηκε «SwissLeaks» προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα.

Η Le Monde απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα περισσοτέρων των 100.000 πελατών και έθεσε τα στοιχεία στη διάθεση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία τα διένειμε σε 50 διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα στοιχεία αναλύθηκαν από 154 δημοσιογράφους και αφορούν την περίοδο από το 2005 έως το 2007. Δισεκατομμύρια πέρασαν από λογαριασμούς στη Γενεύη, κρυμμένα μεταξύ άλλων πίσω από εταιρείες offshore στο Παναμά και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σε αυτά τα στοιχεία βρέθηκαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση, είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Περί τις 86 εγγραφές ελληνικού ενδιαφέροντος λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και ανάμεσα τους υπάρχουν 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, συνδέονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ
εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, Internet users, διαχειριστές.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Μάρδας: Αφήστε τις λίστες - όχι με την έννοια ότι δεν τις βλέπουμε. Έχουμε στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και μπορούμε να ξέρουμε και το τελευταίο ευρώ που έχει κατατεθεί στο εξωτερικό, σε οποιαδήποτε τράπεζα.

Εκτός και αν έχει πάει με βαλίτσα. Αλλά μία τράπεζα που ακολουθεί τους κανόνες, δεν μπορεί να δεχθεί χρήματα πάνω από 5.000 ευρώ. Υπάρχουν και τραπεζικά προϊόντα που παράγουν οι εμπορικές τράπεζες και κρύβουν μαύρο χρήμα, αλλά είναι πάλι ένα αντικείμενο διερεύνησης. Δεν είναι μόνο οι καταθέσεις.

Θα δείτε ότι αυτή η διαδικασία θα τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα και θα δείτε τις ανακοινώσεις του κ. Βαρουφάκη, πόσο απλή είναι η διαδικασία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Απλή υπόθεση το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">