ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Α.Τσίπρας: «το Μνημόνιο ξεχάστε το, την Τρόικα ξεχάστε την»




Αντίθεση κατά του Μνημονίου έχουν αρκετοί πολίτες στη χώρα μας, οι οποίοι τάσσονται καθολικά κατά των μνημονίων και της τρόικας, και επικεντρώνουν ειδικότερα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε πλήρη αντιδιαστολή με ''άλλους'' που διαχρονικά ήταν και είναι κατά των δυο μέτρων και σταθμών, και της εκμετάλλευσης των οικονομικά αδυνάτων από επιτήδειους

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «το Μνημόνιο ξεχάστε το, την Τρόικα ξεχάστε την»και ότι έγινε ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ως τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι «Η μετάβαση από το μνημόνιο είναι το ουσιαστικό αντικείμενο του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε σημαντικό βήμα» και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Οι συζητήσεις έγιναν σε ένα κλίμα συνεννόησης σήμερα αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα στο Εurogroup».


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην σημερινή του συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία.  Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου κατά την συνέντευξη τύπου Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο , ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά.


«Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως τις παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό ισχύει και για την ΠΓΔΜ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Α.Τσίπρας: «το Μνημόνιο ξεχάστε το, την Τρόικα ξεχάστε την» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">