ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νάντια Βαλαβάνη: Προγραμματικές δηλώσεις (Video)Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να δικαιώσει, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, την ψήφο που της έδωσε το 40% του Ελληνικού λαού και την πολύ ευρύτερη απ’ αυτή, μετεκλογικά, στήριξη και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας της εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.
Καλείται να το κάνει αυτό την ώρα που εκτυλίσσεται μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με αυτούς που έχουν διπλή ιδιότητα, του εταίρου και ταυτόχρονα του δανειστή της χώρας.
Για τη διαπραγμάτευση αυτή, με ζητούμενο από μεριάς της Ελληνικής Κυβέρνησης την κατάληξη σε έναν έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, που θα καθορίσει την πράξη των προχθεσινών, ιστορικού χαρακτήρα για τη χώρα, Προγραμματικών Δηλώσεων του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους τυχόν «ανησυχούντες» ότι θυμόμαστε πολύ καλά ποια ήταν η βασική απαίτηση όλων όσοι μας δήλωναν προεκλογικά τη στήριξη τους: «Μη μας πουλήσετε».
Αυτή είναι και η δέσμευση που αναλαμβάνει συνολικά η νέα κυβέρνηση και το κάθε μέλος της ξεχωριστά. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει ν’ αναλάβουν απ’ τη δική τους σκοπιά την περιφρούρηση αυτής της δέσμευσης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας και στο πλαίσιο της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, που εισήγαγαν τα μνημόνια και οδήγησε σ’ ένα καθοδικό σπιράλ όλες τις αξίες της οικονομίας και τσάκισε την τιμή της εργασίας - με βασικότερο «εργαλείο» κι όχι «παράπλευρη απώλεια» την αύξηση κατά 1 εκ. των ανέργων -, στον τομέα της φορολογίας εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα και αναλγησία ένα συνονθύλευμα «χαρατσιών», χαριστικών ρυθμίσεων και φορολογικών μεταβολών, άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκό κράτος.
Σε συνθήκες κρίσης αναδιένειμαν παραπέρα με ιδιαίτερη βιαιότητα τον πλούτο από τους πολλούς στους λίγους και στους έξω και μετέτρεψαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, επίσης σε φορολογικά «πειραματόζωα».
Η έμμεση φορολογία, που πληρώνουν όλοι ανεξάρτητα απ’ το εισόδημα τους, εξομοιώθηκε με την άμεση. Από αυτή την άποψη και παίρνοντας υπόψη το γνωστό περιεχόμενο του mail του προηγούμενου Υπουργείου Οικονομικών., ίσως η πρώτη προγραμματική δήλωση μας στον τομέα της φορολογίας θα έπρεπε να είναι αρνητική:
Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της μόνης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Όχι, δε θ’ αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τραπέζια που μένουν άδεια από φαί τα πιάτα τους σήμερα.
Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, όταν εκατομμύρια πολίτες δε μπορούν να τα πληρώσουν, ούτε καν τη συμμετοχή τους, με τον υπάρχοντα. 
Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια η έννοια της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας σταδιακά εξαλείφθηκε από το φορολογικό δίκαιο.
Στον αντίποδα αυτών των επιλογών προχωρούμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών
Από τον καθένα σύμφωνα με την πραγματική, κι όχι τεκμαρτή, φοροδοτική του ικανότητα, η οποία σήμερα, χάρη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υπάρχει και τις διασταυρώσεις στοιχείων που γίνονται μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια για τους περισσότερους.
Είναι φανερό επίσης ότι αυτός ο στόχος, για ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, θα μείνει ανολοκλήρωτος αν δεν συνοδευτεί με πρακτικά κι όχι θεωρητικά μέτρα, για πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και των γραφειοκρατικών δεσμών για την εξυπηρέτηση – ουσιαστικά, σε πρώτο επίπεδο σήμερα, τη διάσωση - πολιτών και επιχειρήσεων, πριν απ’ όλα των μικρομεσαίων. 
Η νέα φορολογική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, μεταξύ αρκετών άλλων, πέντε θα είναι τα αποφασιστικότερα βήματα:
Πρώτο: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού – θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς - και άμεση φορολογική ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας.
Η οποία δε θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα και της επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περυσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δίνει χρόνο γι’ αυτή την αναπροσαρμογή στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι αυτό τον Ιούνιο.
Η απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 θα αποκατασταθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, που θα αναπτυχθεί με αποφασιστικότητα. 
Δεύτερο: Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν ξεπεράσει, όπως όλοι ξέρουμε, τα 70 δις, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι χρέη παλιά κι αδύνατο να εισπραχθούν, θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης.
Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε για λίγους ακόμα μήνες τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό το σύστημα.
Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι σήμερα συνολικά μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά απ’ όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δις, δηλ. λιγότερα απ’ όσα χρέη γίνονται ληξιπρόθεσμα στο διάστημα δύο μηνών.
Πιστεύουμε επίσης ότι θα βοηθήσει η άρση του περιορισμού οροφής του ενός εκατομμυρίου καθώς κάτω του ενός εκατομμυρίου – άρα θεωρητικά δυνάμενα να ρυθμιστούν σήμερα - είναι μόλις 16 δις.
Πιστεύουμε ότι στις επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ανά περιφέρεια, τις οποίες εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη κι οι οποίες θα εξετάζουν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου για διακανονισμό χρεών ως ποσοστό στο εισόδημα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν στην αποπληρωμή φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών, θα χρειαστεί να καταφεύγουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν στο ουσιαστικά αναδιαρθρωμένο σύστημα των 100 δόσεων. 
Τρίτο: Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θ’ αποκτηθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016.
Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς θα καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ κι ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις - σε κατεύθυνση μεταφοράς ουσιαστικού φορολογικού βάρους προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Έχουμε το χρόνο για να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε πλευρά του νέου φορολογικού νομοσχέδιου όχι μόνο στο πλαίσιο του νομοπαρασκευαστικού έργου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά επίσης στο πλαίσιο ενός θεσμοποιημένου κοινωνικού διαλόγου με ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, που θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε την αρχική εκδοχή πριν κατατεθεί για συζήτηση κι απόφαση στη Βουλή, ενώ θα εγκαινιάζει μια φορολογική πολιτική που θα την στηρίζει η κοινωνία και δεν θα επιβληθεί αυταρχικά, όπως γινόταν μέχρι χθες. 
Τέταρτο: Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους, που μιλούν για ευχολόγια σε σχέση με τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο πριν απ’ όλα καυσίμων και τσιγάρων, τις διάφορες λίστες, τα ειδικά καθεστώτα των off-shore εταιριών, των ενδοομιλικών και των τριγωνικών συναλλαγών και του γνωστού φορολογικού και στην κυριολεξία τρίγωνου των Βερμούδων, όπως έδειξε και η ερευνητική δουλειά της ομάδας των 140 διεθνών δημοσιογράφων, που μεταξύ άλλων ανέδειξε και τη συμμετοχή Ελλήνων κροίσων παντού, από τους εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους μέχρι τα LuxLeaks στο Λουξεμβούργο στην καρδιά της Ευρωζώνης, να ξαναμιλήσουμε με το κλείσιμο της χρονιάς. 
Τότε θα μπορούμε να κρίνουμε αν είναι ευχολόγιο ή αν θα υπάρχουν σημαντικά πρώτα απτά αποτελέσματα από τα νέα επιχειρησιακά σχέδια, που θα εφαρμοστούν από το ΣΔΟΕ, από κοινού με τις Τελωνειακές και άλλες Αρχές και σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τη νέα Αρχή, του Υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς πλάι στον Πρωθυπουργό – με διατήρηση κι ενδυνάμωση από μεριάς ΓΓΔΕ των μόνιμων προληπτικών ελέγχων.
Για να γίνουν ωστόσο αυτά πραγματικότητα, το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί την κατανόηση και βοήθεια όλων των Υπουργείων και των ανεξάρτητων αρχών.
Ώστε να μπορέσει να πάρει μέτρα άμεσης ενίσχυσης κι ενδυνάμωσης, αριθμητικά, εκπαιδευτικά και νομοθετικά, των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με φροντίδα σε μια προοπτική για τις αποδοχές ιδιαίτερα των νεοπροσλαμβανόμενων, καθώς δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους νεότερους ελεγκτές που σήμερα παίρνουν 750 ευρώ μεικτά το μήνα.
Ταυτόχρονα προχωρούμε σε μέτρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς και κατοχύρωσης της διαφάνειας. Η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση μετατρέπει δυνητικά κάθε πολίτη σε φύλακα της νομιμότητας και της νομιμότητας χωρίς να αποτελεί άλλοθι για ό,τι χρειάζεται να κάνει η Δημόσια Διοίκηση γι’ αυτούς τους στόχους. 
Πέμπτο, αλλά όχι τελευταίο από πλευράς σημασίας. Εμπιστευόμαστε και αξιοποιούμε το δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες. Ξέρουμε ότι στο μπάχαλο που βρήκαμε τη δημόσια διοίκηση, ειδικά μετά την υπογραφή των νέων οργανισμών τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, πολλές λειτουργίες και στο Υπουργείο Οικονομικών. κρατιούνται μόνο χάρη στην αυτοθυσία αρκετών υπαλλήλων του – και σε κάποιες περιπτώσεις, στους διωκτικούς μηχανισμούς, χάριν επίσης και στη γενναιότητα ορισμένων απ’ αυτούς απέναντι σε παράνομες υπηρεσιακές εντολές ή σε κρυφές ή και ανοικτότερες απειλές από μεριάς ελεγχομένων.
Εμείς θα φροντίσουμε να ξαναφέρουμε σε επιχειρησιακή κατάσταση τα διάφορα τμήματα και διευθύνσεις του Υπουργείου – με μέτρα όχι ερήμην, αλλά σε διαβούλευση με τους διευθυντές και, όπου δυνατόν, και με το σύνολο των εργαζόμενων στο κάθε κύτταρο του. Η ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών θα βοηθήσει κι εδώ εξαιρετικά. 
Απ’ το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου, διευθυντές, τμηματάρχες κι εργαζόμενους, ζητάμε μόνο ένα πράγμα: Να δώσουν όλες και όλοι τον καλύτερο εαυτό τους το επόμενο διάστημα, δουλεύοντας με εντιμότητα για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και με σεβασμό στον πολίτη. θα έλεγα, όσο πιο ταλαιπωρημένος είναι ο πολίτης που έχουν απέναντι τους, όσο πιο μικρή είναι η επιχείρηση που καλούνται ουσιαστικά να βοηθήσουν να σωθεί, με τόσο μεγαλύτερο σεβασμό.
Για ένα ζήτημα μόνο θα είμαστε, αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη, ανελέητοι, κι αυτό είναι η διαφθορά. 
Όπως έχει ήδη αναγγελθεί, θα προσληφθούν όσο γίνεται άμεσα οι απολυμένες καθαρίστριες των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών σε όλη τη χώρα.
Πρώτα απ’ όλα, επειδή μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες, επί ενάμισι χρόνο αυτές οι γυναίκες, που οι περισσότερες όχι μόνο καθάριζαν, αλλά βοηθούσαν όλη τη δουλειά των εφοριών έξω απ’ τα καθήκοντα και τα ωράρια τους, έγιναν από τα κορυφαία σύμβολα των αγώνων που έδωσαν τα πιο μαχητικά τμήματα του ελληνικού λαού και των εργαζόμενων για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και κοινωνικού ολοκαυτώματος.
Υποκλινόμαστε γι’ αυτό απέναντι τους. Και δεύτερον, επειδή υπάρχουν εφορίες σήμερα, εδώ κι ενάμισι χρόνο, με τριτοκοσμικές συνθήκες καθαριότητας για υπάλληλους και συναλλασσόμενους πολίτες.
Αφιέρωσα όλη σχεδόν την ομιλία μου στα φορολογικά - όχι επειδή τα ζητήματα της δημόσιας περιουσίας ή του ΤΑΙΠΕΔ είναι λιγότερο σημαντικά, αλλά επειδή ο συνδυασμός άμεσης φορολογικής ανακούφισης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και συγκέντρωσης των δημοσίων εσόδων έχει αυτή τη στιγμή απόλυτη προτεραιότητα.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όμως όλους, φίλους -πολιτικούς και άλλους αντιπάλους- και πριν απ’ όλα τα κινήματα των εργαζομένων και των επιτροπών κατοίκων, και ειδικά την Επιτροπή Αγώνα για το χώρο του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού, μιας και γι’ άλλα ζητήματα έχουν τοποθετηθεί ήδη άλλοι Υπουργοί, ότι κανείς μας δεν ξεχνάει τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. 
Θα σταθούμε στο ύψος των καθηκόντων τερματισμού της λεηλασίας και περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας περιουσίας, για την πραγματική αξιοποίηση – κι όχι εκποίηση, και μάλιστα για ένα ξεροκόμματο –, επιχειρήσεων και ακινήτων για τις ανάγκες παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του λαού μας.
Για ανάκτηση της εργασίας και της αξιοπρέπειας εργαζόμενων και χώρας που τη συνοδεύει από τη μια, για την ενίσχυση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης από την άλλη.
Θα μου επιτρέψετε επίσης ν’ αναφερθώ σ’ ένα επιμέρους ζήτημα, που ωστόσο έχει τη δική του κρισιμότητα. Η νέα Ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που αφορά 15.000 οικογένειες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους μικροομολογιούχων, πολλοί απ’ αυτούς εργάτες-μετανάστες σε άλλες χώρες, όλοι με μόνο τους «έγκλημα» ότι εμπιστεύτηκαν στο κράτος τις οικονομίες μιας ζωής.
Βάση αυτής της αποκατάστασης θα αποτελέσει η προκαταρκτική συμφωνία που επήλθε με τους εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής.
Σε ειδικό πλαίσιο θα υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζόμενων, που τα ομόλογα τους τους είχαν δοθεί από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυση τους. 
Θα ήθελα να κλείσω με μια έκκληση προς όλους τους πολίτες: Εμείς θα κάνουμε όσο γρήγορα μας επιτρέπει η δυνατότητα νομοθέτησης το καθήκον μας, εξασφαλίζοντας, πέρα από τα παραπάνω και πολλά άμεσα μέτρα προσωπικής ανακούφισης και εκκίνησης της οικονομίας.
Από το κεντρικής σημασίας, καμιά πρώτη κατοικία να μη βγει πλέον στο σφυρί για χρέη, προσωπικά ή επιχειρηματικά, προς το Δημόσιο, μέχρι την απλοποίηση και εξορθολογισμό των διοικητικών προστίμων, να μη συνεχίζεται η δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που ουσιαστικά τις κλείνει ή οι ουσιαστικές κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων ή η δέσμευση εισοδήματος ανθρώπων που τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
Από όλους τους πολίτες που θέλουν, εν μέσω καθεστώτος αφόρητων πιέσεων, αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει σήμερα στη βάση των Προγραμματικών Δηλώσεων του Πρωθυπουργού, και να μπορεί να πετύχει τους στόχους της ήδη στο άμεσο μέλλον, ζητούμε ένα πράγμα.
Χωρίς τους πιο βαρείς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς την απειλή σύλληψης και προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο, που θα την εξαλείψουμε με εξαίρεση τις μεγάλες υποθέσεις, χωρίς το φόβο κατάσχεσης ακόμη του ίδιου του σπιτιού τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τους καλούμε:

-    Πρώτον: Να πληρώσουν όλοι την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2014, αυτή του Φεβρουαρίου, και μαζί επίσης την προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του Ιανουαρίου, όσοι δεν το έχουν κάνει. Έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε με τον πιο πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο από τον ΕΝΦΙΑ οριστικά, ο οποίος για το 2015 προβλεπόταν να είναι άλλα 3,4 δις.

-    Δεύτερο: Να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει.
-    Τρίτο: Να ενταχθούν άμεσα, αυτή τη βδομάδα, μέσα στις επόμενες μέρες, στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει.
Δεσμευόμαστε ότι από την άρση των περιορισμών στη ρύθμιση και τα συνοδευτικά κίνητρα θα μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο όσοι δε μπορούν να μπουν σήμερα επειδή αποκλείονται, αλλά και όλοι όσοι θα έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους όταν θα ανοίξει η ρύθμιση πρακτικά για όλους. 
Γι’ αυτά τα τρία ζητήματα δεν απευθυνόμαστε μόνο σε όλους όσοι στις σημερινές συνθήκες έχουν τη δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν. Απευθυνόμαστε και σε όλους όσοι δε μπορούν. Ξέρουμε ότι πριν απ’ όλα αυτοί είναι που με νηφαλιότητα θα ζυγίσουν τι έχουν να κερδίσουν και τι να χάσουν και είμαστε σίγουροι ότι είναι αυτοί που θα σπεύσουν να το κάνουν ανεξάρτητα από τη σημερινή πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα. 
Γιατί όταν μια κυβέρνηση αρχίζει να σκέφτεται πως θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και για τον καθένα ξεχωριστά και να δρα σε μια τέτοια κατεύθυνση, το να βοηθήσεις πρακτικά ατομικά να υπάρξουν τα αναγκαία για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό δημόσια έσοδα είναι πατριωτικό καθήκον και συγχρόνως επένδυση προσωπική στο μέλλον. 
Θα ήθελα τέλος να απευθύνω μια παράκληση στους φίλους δημοσιογράφους: Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητάμε μια χρονική ανάσα για να προσαρμοστούμε σε ρόλους που μας είναι εντελώς ξένοι, με το δικό μας συλλογικό κι ατομικό τρόπο.
Δώστε μας μια χρονική ανάσα για να μπορέσουμε, όσο πιο συλλογικά γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στα Υπουργεία, να αρχίσουμε να νομοθετούμε όχι αυτά για τα οποία χρειάζεται μεγάλη και σοβαρή διαβούλευση, αλλά τα πιο άμεσα μέτρα ανακούφισης.
Είναι μια περίοδος που χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα λέμε. Και σίγουρα για το Υπουργείο Οικονομικών ισχύει ότι για κάποια απ’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε, για να μην τα θέσουμε σε διακινδύνευση, είναι καλύτερα να μιλήσουμε αφού τα έχουμε ήδη κάνει.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νάντια Βαλαβάνη: Προγραμματικές δηλώσεις (Video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">