ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρόσκληση για την ημέρα της γυναίκας (Εκδήλωση στην Αργυρούπολη 11/03/2015)



                            ΤΕΤΑΡΤΗ  11 ΜΑΡΤΙΟΥ 7μμ
                   ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ρόλος της γυναίκας στην καθημερινή ζωή όλων των κοινωνιών και όλων των εποχών, ακόμα και στις πιο καταπιεστικές περιόδους της ιστορίας ήταν και παραμένει καθοριστικός για την εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας. 

Όμως η καθοριστική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη  προσφορά των γυναικών υποτιμήθηκε σκόπιμα σε όλα κοινωνικά συστήματα που κυριάρχησε η αδικία  και η εκμετάλλευση. 

Οι κάθε φορά εξουσιαστές  έχοντας σαν αρχή τους το “διαίρει και βασίλευε”, επέβαλαν  διακρίσεις που δημιούργησαν ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, για να είναι και τα δύο φύλλα πιο εύκολα αντικείμενα εκμετάλλευσης σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Και οι διακρίσεις αυτές σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας λειτούργησαν  κυρίως σε βάρος των γυναικών

Σε αυτή την άδικη και καταπιεστική πολιτική  αντέδρασαν αγωνιστικά οι γυναίκες σε όλες τις εποχές. Αποκορύφωμα των αγώνων τους ήταν η  8 Μάρτη του  1857 όταν οι  ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.

Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ".  Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Όμως ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι η θέση των γυναικών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς έχει βελτιωθεί εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνική ανισότητα, ενώ συντηρούνται ακόμα αντικοινωνικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών , σε μια εποχή που και οι άντρες και οι γυναίκες είναι ανάγκη να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες μας αφού βιώνουμε τις ίδιες άσχημες συνθήκες ζωής (ανεργία, στέρηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών κ.α)

Η Εναλλακτική  Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σας καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα  Ο ρόλος της γυναίκας στην ιστορική πορεία της  ανθρωπότητας. Ομιλήτρια θα είναι η Ευγενία Μαργέτη, συντονίστρια της ομάδας ιστορίας της Εναλλακτικής Δράσης

Μετά από την εκδήλωση η Μαρία Ρεμπούτσικα (βιολί) και  ο Γιώργος Κωνσταντινίδης (πιάνο) θα παίξουν και θα τραγουδήσουν γνωστές επιτυχίες.

Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο,  θα γίνει στον πολυχώρο Café  teatral Πολυμήχανο,  Φλέμινγκ 58 και Ολυμπίας Πλατεία Ανεξαρτησίας, στην Αργυρούπολη τηλ 2155517311

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 10 Μαρτίου η Ευγενία Μαργέτη  θα μιλήσει στο ραδιόφωνο της ERT-OPEN για το ίδιο θέμα στην εκπομπή της δημοσιογράφου Αρχοντούλας Πέτρου, 6-7μμ στους 106,7 για την Αττική και σε όλους τους περιφερειακούς της ΕΡΑ. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Βίντεο από την ΕΡΤ, στις 14/08/2013, όπου η Μαρία Ρεμπούτσικα ερμηνεύει  το τραγούδι της ερήμου, με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη στο πιάνο.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρόσκληση για την ημέρα της γυναίκας (Εκδήλωση στην Αργυρούπολη 11/03/2015) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">