ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για το 2015 υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 137,7 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιδότηση σίτισης, τα 40,5 εκατ. ευρώ στην χορήγηση επιδόματος ενοικίου και τα 22,1 εκατ. ευρώ στην χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ασφαλισμένων αναμένεται να απαιτηθούν πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων 8 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει πως ενδεχόμενη παράταση του επιδόματος ενοικίου το 2016 θα κοστίσει 54 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο διαπιστώνει την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και θέτει ως στόχο την ταχεία αντιμετώπισή της, με άμεσους αποδέκτες τα άτομα που διαβιούν σε καθεστώς «ακραίας φτώχειας», καθώς και ανηλίκους μέχρι 17 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται για το έτος 2015, δωρεάν ρεύμα 300 kW μηνιαίως, για τις ανάγκες της κύριας κατοικίας νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας» - ενώ επανασυνδέεται η παροχή ρεύματος σε όποια τέτοια νοικοκυριά είχε διακοπεί. Η ρύθμιση των μέχρι σήμερα οφειλών τους δε, παραπέμπεται σε μελλοντική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Χορηγείται φέτος επίδομα ενοικίου ύψους 70 ευρώ ανά άτομο και μέχρι 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, σε 30.000 νοικοκυριά «που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους» - ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο να παραταθεί το επίδομα και για το έτος 2016. Το ποσό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οιουδήποτε άλλου προνοιακού επιδόματος. Μπορεί ωστόσο το επίδομα αυτό, να συμψηφιστεί με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Για το πρόβλημα της σίτισης των προσώπων που βιώνουν την «ακραία φτώχεια», χορηγείται επιδότηση σίτισης συνολικού ύψους 137,7 εκ. ευρώ, υπό τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών ή κάποιου άλλου είδους ηλεκτρονική διευθέτηση. Για την επιδότηση αυτή ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων του εκάστοτε δικαιούχου, από κάθε πηγή. Πολίτες που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης, καθώς και άνεργοι που έχουν πάψει να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισοδημάτων τους με υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται πως από τις παραπάνω παροχές εξαιρούνται οι δικαιούχοι των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους, και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (στόχος 9), ενώ οι προϋποθέσεις για την παροχή και τον έλεγχο των ευεργετημάτων, θα εξειδικευτούν σε μελλοντική κοινή απόφαση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">