ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

19-27 Ιουλίου το δικό μας ταξίδι στην Ιθάκη

19-27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Ένα  οδοιπορικό εναλλακτικών διακοπών στο νησί του Οδυσσέα
Στον πηγαιμό μας στην Ιθάκη θα αναζητήσουμε το δικό μας ξεχωριστό “Νόστο”, που ίσως δε θα είναι και πολύ μακριά από το  “Νόστο”, που είχε στο νου και την καρδιά του, ο μυθικός βασιλιάς της Οδυσσέας

Ένα “Νόστο”, στον οποίο στο πανέμορφο πρόσωπο της Πηνελόπης, συμβολίζεται η απέριττη γοητεία του νησιού, για την οποία καραδοκούν πολλοί και ποικίλοι “μνηστήρες”, ενώ στο νεανικό πρόσωπο του Τηλέμαχου συμβολίζεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον που βγαλμένο από τις πιο όμορφες παραδόσεις και  μπορεί να εξασφαλίσει στο νησί την  αυθεντική του ταυτότητα και ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες.

Στο δικό μας “Νόστο” οι τόποι που συνδέονται με το θρυλικό βασιλικό ζευγάρι, τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη, είτε στις  Αλαλκομενές είτε στα Πηλικάτα, θα αναμειχθούν με το  Βενετσιάνικο νησάκι Λαζαρέτο και τα εξαιρετικά Νεοκλασικά στο Βαθύ, με την μοναδική Βασιλική της Παναγίας στην Ανωγή και με άλλα ιστορικά μνημεία στα υπόλοιπα χωριά (Σταυρός ,Περαχώρι, Πίσω Αετός,  Φρίκες κ.α) που θα περιηγηθούμε. Θα αναμειχθούν επίσης με τα μονοπάτια στην καταπράσινη φύση, με τα περίφημα Μενίρ, δημιουργήματα της φύσης του νησιού, με τις καταγάλανες γραφικές και πολλά δένδρα παραλίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το απαράμιλλο Κιόνι. Τέλος στο  δικό μας “Νόστο” ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα ήθη τα έθιμα του νησιού και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι με τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε συχνά και να συζητήσουμε στη διάρκεια της επταήμερης παραμονής μας στο νησί. Ο   δικός μας λοιπόν  “Νόστος” αποτυπώνεται και στο αναλυτικό πρόγραμμα των εναλλακτικών διακοπών που ακολουθεί
                                 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 19 Ιουλίου
3μμ Αναχώρηση με πούλμαν από Βούλα για Κυλλήνη, Η διαδρομή θα είναι παραλιακή λεωφόρος- Συγγρού- Ομόνοια
3.30μμ Επιβίβαση στην Ομόνοια
9μμ (περίπου) Άφιξη στην Κυλλήνη
10μμ Αναχώρηση με πλοίο από Κυλλήνη για Ιθάκη (Βαθύ)
01πμ Άφιξη στο Βαθύ τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ΜΕΝΤΩΡ

Δευτέρα 20 Ιουλίου
9πμ Πρωινό-Μετά από το πρωϊνό θα ακολουθήσει χαλαρή περιήγηση στο λιμάνι με ιστορική αφήγηση κυρίως για την περίοδο της Ενετοκρατίας και στην μετέπειτα περίοδο της ανάδειξης της Ιθάκης σε μεγάλη δύναμη πλοιοκτητών. Θα μιλήσουμε για το Λαζαρέτο και τα νεοκλασικά, όσα βέβαια έχουν απομείνει από το σεισμό και το σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου  
11πμ Συνάντηση και συζήτηση για τον πολιτισμό στο νησί με μέλη πολιτιστικών φορέων (Φιλαρμονική, Θεατρικός Σύλλογος Φόρκυνα, Χορευτικό Χ.Τσιγώνια)
1μμ-6μμ Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, φαγητό και ξεκούραση. Για μπάνιο συστήνεται η αμμώδης παραλία της Λούτσας, όπου βρίσκονται και τα κανόνια από την Ενετοκρατία.
6μμ Αναχώρηση για επίσκεψη περιήγηση και ξενάγηση στο Κιόνι,  παραδοσιακό επτανησιακό χωριό, για ορισμένους το πιο όμορφο του νησιού,  με ένα γραφικό λιμανάκι άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι. Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης. Μετά από την περιήγηση θα συμμετέχουμε στο τοπικό παραδοσιακό  πανηγύρι του Πρ. Ηλία

Τρίτη  21 Ιουλίου
8πμ Αναχώρηση για Περαχώρι, γραφικό χωριό σε ύψος 300μ, το οποίο επί  Βενετών είχε 1000 κατοίκους. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια και παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού.  Από το Περαχώρι θα ακολουθήσουμε το ιστορικό μονοπάτι που οδηγεί στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, τη  μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Συνεχίζοντας το ίδιο μονοπάτι θα φθάσουμε στο   Σπήλαιο των Νυμφών, που σύμφωνα με το μύθο έχει  δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς. Έχει επίσης  και υπέροχους σταλακτίτες. Εδώ κατά τον Όμηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. Το μονοπάτι είναι εύκολο και η διαδρομή από το Περαχώρι μέχρι το σπήλαιο διαρκεί μία ώρα. Κατά την επιστροφή από το σπήλαιο θα περιηγηθούμε το χωριό και θα  επισκεφθούμε ένα παραδοσιακό πατητήρι, ενώ θα  συζητήσουμε με οινοπαραγωγούς. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο Βαθύ   

Τετάρτη  22 Ιουλίου
8πμ Αναχώρηση για επίσκεψη και ξενάγηση  στη Μονή Καθαρών, η οποία αποτελεί προσκύνημα για όλους Ιθακήσιους. Είναι κτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο. Η ζωή στη Μονή αρχίζει  στα 1696, είναι αφιερωμένη στη Γέννηση  της Θεοτόκου και γιορτάζει  στις 8 Σεπτεμβρίου. Μετά από την επίσκεψη ακολουθήσει ευχάριστη προαιρετική πεζοπορία, μιάμιση ώρα, με υπέροχη θέα του νησιού και της ξηράς προς τα Ανατολικά, που φθάνει μέχρι την Ανωγή.
Εδώ θα επισκεφθούμε  την ιστορική Εκκλησία της Παναγίας χτισμένη τον 12ο αιώνα σε ρυθμό βασιλικής με θαυμάσιες τοιχογραφίες και εντυπωσιακό βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό.
Στην Ανωγή επίσης θα περιηγηθούμε τα περίφημα Μενίρ, που είναι  σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι. Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και ο πιο περίεργος από όλους. Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα σπίτια  του χωριού έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του. Ένας άλλος αξιοπρόσεκτος ογκόλιθος είναι αυτός που ονομάζεται Καβελλάρης (επειδή μοιάζει με ιππέα).  φού περιηγηθούμε το χωριό της   Ανωγής το απόγευμα  θα επιστρέψουμε στο Βαθύ.    

Πέμπτη  23 Ιουλίου
8πμ Αναχώρηση για το ορεινό χωριό  Σταυρός. Στην περιοχή του Σταυρού και συγκεκριμένα στο λόφο των  Πηλικάτων θεωρείται  πιθανό ότι βρίσκεται το Ανάκτορο του Οδυσσέα. Εδώ θα συναντηθούμε με το Σύλλογο Φιλομήρων, που ασχολείται συστηματικά με τις έρευνες για το ανάκτορο, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο των Πηλικάτων και  θα μας ξεναγήσουν αρχικά στη μακέτα του Ανακτόρου και στη συνέχεια θα πεζοπορήσουμε μαζί τους, σε ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μισής ώρας από τη Γέφυρα του Πλατρειθιά μέχρι την Εξωγή, για να φθάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου. Στο χωριό Σταυρός επίσης θα επισκεφθούμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Αφού ξαποστάσουμε στο Σταυρό θα αναχωρήσουμε  για το γραφικό ψαροχώρι Φρίκες, όπου ορισμένοι αρχαιολόγοι τοποθετούν το ομηρικό  λιμάνι του Ρείθρου. Στο λιμανάκι αυτό έγινε στις 13/9/1944 από αντάρτες  η πυρπόληση του ναζιστικού πλοίου Αντουανέτα. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση θα απολαύσουμε το μπάνιο στην εξαίρετη παραλία του χωριού και το φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες. Το απόγευμα επιστροφή στο Βαθύ.    

Παρασκευή  24 Ιουλίου
Πρωί 9πμ
Θα ολοκληρώσουμε την περιήγηση που ξεκινήσαμε την πρώτη ημέρα   στο Βαθύ, πρωτεύουσα της Ιθάκης με την επίσκεψη και την ξενάγηση στα μουσεία και την Μητρόπολη:  
Το 'Ναυτικό -  Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης', μνημείο της ναυτικής δόξας του νησιού που  περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων, που ξεπερνούν τα 1500, μεταξύ των οποίων είναι μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα μας, συλλογή από πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές, έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου, καθώς και άλλα τεκμήρια από την πλούσια ναυτική ιστορία της Ιθάκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στις συλλογές του οποίου  περιλαμβάνονται ευρήματα από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια από τις ανασκαφές στον Αετό και στις άλλες θέσεις. Εντυπωσιακή είναι και η συλλογή των μικροαντικειμένων. Πρόκειται για μικρογραφίες αντικειμένων που κατατέθηκαν από τους πιστούς στο τέμενος του Απόλλωνα που βρίσκεται στον Π. Αετό. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης πολλά ειδώλια. Μεταξύ των ευρημάτων συμπεριλαμβάνεται και μικρή χάλκινη προτομή του Οδυσσέα.
Η Μητρόπολη στο βαθύ είναι εκκλησία του 1580,  αφιερωμένη στα Εισόδια  της Θεοτόκου και εκτός των άλλων διαθέτει εξαιρετικής τέχνης Μετσοβίτικο τέμπλο.
11.30πμ-6μμ Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο φαγητό και ξεκούραση
Απόγευμα
6μμ Αναχώρηση για τον παραλία του Πίσω Αετού, από όπου θα δούμε το δειλινό. Στη συνέχεια, όσοι επιθυμούν (θα πρέπει να έχουν μαζί τους και σλίπινγκ-παγκ και φακό) θα διανυκτερεύσουμε στο ύπαιθρο  στο οροπέδιο της Αρχαίας Ακρόπολης  των Αλαλκομενών, όπου θεωρείται επίσης πιθανός χώρος του ανακτόρου του Οδυσσέα. Κοντά στο χώρο διανυκτέρευσης υπάρχει στάνη

Σάββατο  25 Ιουλίου
5πμ Όσοι διανυκτερεύσουμε  στο ύπαιθρο θα ξυπνήσουμε στις 4.30 τα χαράματα και θα ανέβουμε με μισής ώρας πεζοπορία στην κορυφή του Παλαιόκαστριυ, όπου βρίσκεται η Ακρόπολη των Αλαλκομενών, για να απολαύσουμε την Ανατολή με τον ήλιο να βγαίνει μέσα από το Ιόνιο Πέλαγος.  Στη  συνέχεια θα κατέβουμε και  θα πάμε στη στάνη όπου  θα παρακολουθήσουμε και θα συμμετέχουμε στο άρμεγμα και θα πάρουμε το πρωϊνό μας στη στάνη. Ένα πρωϊνό από προϊόντα (γάλα, τυρί, αυγά, βούτυρο, μέλι) του ίδιου του παραγωγού, ψωμί ζυμωτό ψωμί και τσάι του βουνού. Εννοείται πως θα κάνουμε αρκετή κουβέντα, και το βράδυ και το πρωί με την οικογένεια του παραγωγού.  Τέλος αφού ευχαριστήσουμε και αποχαιρετήσουμε την φιλόξενη οικογένεια των αγροτών θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο  στο Βαθύ.
11πμ Θα έχουμε όλοι μαζί στο Βαθύ συνάντηση και συζήτηση με ντόπιους παραγωγούς (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αμπελουργούς, μελισοοκόμους και ψαράδες)
Μετά από τη συζήτηση θα υπάρχει χρόνος ελεύθερος για μπάνιο, φαγητό και ξεκούραση
7μμ Θα αναχωρήσουμε για το χωριό Περαχώρι, για να πάρουμε μέρος στην παραδοσιακή γιορτή κρασιού, που οργανώνεται κάθε χρόνο. Φαγητό, άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και χορός και καλή παρέα με τους ντόπιους είναι σίγουρο ότι θα μας δώσουν την ευκαιρία για μία πολύ ευχάριστη βραδιά.  

Κυριακή  26 Ιουλίου
Η τελευταία ημέρα μας στο νησί θα είναι πιο χαλαρή, αλλά με το δικό της ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί μέσα στην ημέρα θα συναντηθούμε με ντόπιους κατοίκους κυρίως γυναίκες που θα μας μιλήσουν για τις παραδοσιακές συνταγές φαγητών και γλυκών (Κοτόπουλο τσερέπα, Ροβανί κ.α)
Κατά τα άλλα θα απολαύσουμε και πάλι το μπάνιο μας, θα κάνουμε τα τελευταία ψώνια μας και θα ετοιμασθούμε για την επιστροφή στο κλεινόν άστυ. Μετά από τις πλούσιες και πρωτόγνωρες εμπειρίες της εβδομάδας που περάσαμε στην Ιθάκη, είναι σίγουρο ότι θα χρειασθούμε ξεχωριστή….. βαλίτσα για τις αναμνήσεις μας
Δευτέρα 27 Ιουλίου
5 το πρωί Πρωϊνό στο ξενοδοχείο
5.45πμ Αναχώρηση για επιβίβαση στο πλοίο
6.30πμ Απόπλους για Κυλλήνη
10πμ Αναχώρηση με πούλμαν από την Κυλλήνη
3μμ  Άφιξη  στην Αθήνα

Καλό θα είναι όσοι πάρουν μέρος στις εναλλακτικές διακοπές  να έχουν μαζί τους σακίδιο,  πεζοπορικά ή αθλητικά παπούτσι , καπέλο, γυαλιά ηλίου, και αντηλιακό. Όσοι διανυκτερεύσουν στις Αλαλκομενές, στο ύπαιθρο να έχουν επιπλέον σλίπινγκ μπάνγκ και φακό

Κόστος συμμετοχής για 335 Ευρώ για μέλη και 345 για μη μέλη
Στην τιμή περιλαμβάνονται
-Μετακινήσεις με πούλμαν
-Εισιτήρια πλοίου με επιστροφή
-Διαμονή και πρωϊνά στο ξενοδοχείο ΜΕΝΤΩΡ www.hotelmentor.gr   
-Ξεναγήσεις

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) - 6982209948

Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου με προκαταβολή 100 Ευρώ ανά άτομο  στο λογαριασμό  ALFA BANK (Iban) Αριθμός Gr 4801401560156002310001443 (Νίκος Σταματιάδης – Ταμίας Συλλόγου)

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!!!


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 19-27 Ιουλίου το δικό μας ταξίδι στην Ιθάκη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">