ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά

Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά, δήλωσε ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας ότι πρέπει να υφίσταται δημόσια η φωνή του κοινωνικού συνόλου.

Η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Μετά από μια καταστροφική για τη χώρα πενταετία, ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσουμε σε τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας. 

Με μέτρα που να μην ανακατανέμουν τη φτώχεια αλλά να στοχεύουν στην αναδιανομή των βαρών και των εισοδημάτων, προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. 

Τη χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Είναι όμως απαραίτητο να μπουν προτεραιότητες στη διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων, να επιλεγούν προσεχτικά τα πιο σημαντικά θέματα και σε αυτά να δοθεί βάρος και προτεραιότητα. 


Βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που πρέπει να σφραγιστεί από την αμφίδρομη εμπιστοσύνη κόμματος - κυβέρνησης. Αυτό απαιτεί καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος να παίξει το ρόλο του κομισάριου που θα επιβάλει την γραμμή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. 

Δεν επιθυμούμε να ασκούμε προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε απλοί παρατηρητές της κυβερνητικής λειτουργίας.

Το κόμμα και η κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης. 

Η προνομιακή σχέση με την κοινωνία θα είναι ειλικρινής, όταν το κόμμα είναι ο αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση. Όταν μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης συλλογικών αναγκών και όχι ατομικών επιθυμιών. 

Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά, για να ακούγεται δυνατά και η φωνή της κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν απώλειες σε απόλυτους αριθμούς. Από πλευράς μελών αποχώρησε περίπου το  13%, είτε προς τη δημιουργία άλλου κόμματος είτε σε άλλες κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πλέον βαθιές ρίζες στην κοινωνία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όχι μόνο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αλλά και από τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων του. 

Το ζητούμενο για μας, στην πορεία μας προς το Συνέδριο, είναι η δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά και οργανωτικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Το κόμμα μας στηρίζεται στην ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεών. Η δημοκρατική δικλείδα μας είναι το καταστατικό μας. Εκεί περιγράφεται με σαφήνεια η λειτουργία των τάσεων μέσα στο δημοκρατικό και πλουραλιστικό κομματικό οργανισμό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και θα έχει τάσεις, υπό την έννοια ανοιχτών ιδεολογικών ρευμάτων που έχουν το δικαίωμα της επεξεργασίας και έκφρασης θέσεων στη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου.

Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από τη λειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα, με ξεχωριστές δομές, ξεχωριστή λειτουργία και ελάχιστη κομματική δέσμευση. Όλοι βγάλαμε συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν και όσους είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Στόχος μας παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη μάχη απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Η δύναμη που μας κράτησε όρθιους μέσα σε αυτή τη μάχη ήταν η πλειοψηφία του λαού που στήριξε αυτή μας την προσπάθεια. 

Σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες μάχες τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε από όποια θέση μας επιλέξει η ιστορία.

Είναι ευθύνη και καθήκον συλλογικά να υλοποιήσουμε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Γλυφάδα fm 1977 - 2004 Διώξεις & Κατασχέσεις για όσα δήλωσε ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αποτελούσαν την καθημερινή διακήρυξη - πρόγραμμα και στάση ζωής του υποφαινόμενου.

Όπως γνωρίζετε τόσο η κυβέρνηση, όσο και το σύνολο όσων υποστηρίξαμε δεν έχουν πράξει το ελάχιστο μέχρι αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την δικαίωση όσων διωκόμενοι διακήρυσαν επί δεκαετίες κατά των νεοφιλελεύθερων κομμάτων και των πολιτικών υπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Απόρροια της πολυετούς υποστήριξης είναι η διαμορφωμένη αδυναμία κάλυψης της φωνής των συμπολιτών μας στα Νότια προάστια, η οποία δεν υφίσταται μαζικά, και ειδικά στα ερτζιανά στα οποία πρωτοστατήσαμε.

Ας αναλογιστούν οι συμπολίτες μας, και ειδικά όσοι/ες γνωρίζουν ποιός και πότε μετέδιδε καθημερινά την αναγκαιότητα αναγέννησης της δημοκρατίας αν ισχύει επί του παρόντος.

Οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κοινωνικές ανάγκες είτε συλλογικές, είτε ατομικές είναι ταυτόσημη έννοια.

Ας αφήσουν τις αριστερίστικες τακτικές οι οποίες αποσκοπούν στις εντυπώσεις, διότι έχουμε τα πεπραγμένα τους όσων αφορά την ΕΡΤ, και την επαναπρόσληψη 4.000 χιλ. αρκετοί εκ των οποίων ήταν διαπαραταξιακά διορισμένοι, και με βασικό δεδομένο oτι ένας εξ αυτών είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει και την σύζυγο του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα έχουμε και  μέλη του κόμματος σε θεσμικό ρόλο, έμμισθες θέσεις, οι οποίοι παράλληλα εργάζονται σε αντισυνταγματικά Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, και την ίδια στιγμή που ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη από τη πλευρά τους δεν υφίστανται οι αρμόζουσες πολιτικές για το κοινωνικό σύνολο.

Πως μπορεί ο συμμετέχοντας σε θεσμικό ρόλο όταν έχει αποδεχθεί τον καπιταλισμό - νεοφιλελευθερισμό - και λειτουργεί έμμισθος σε αυτή τη βάση, από τον θεσμικό ρόλο να μετασχηματίσει προς όφελος της κοινωνίας;

Η Αριστερά, και οι αριστεροί παρέχουν αποδείξεις όπου απαιτείται, δεν γεμίζουν 800 τσέπες με χρήματα αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Υ.Γ: Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προσωπική επιθυμία τι θα ισχύσει στον τομέα ραδιοτηλεόραση. δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση είτε θα συντηρήσει όσα διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε θα μετασχηματίσει και σε αυτό το τομέα τους όρους πραγματικής δημοκρατικότητας.

Αν συνεχίζεται η υπηρέτηση των ολιγαρχών στα ερτζιανά, οι οποίοι μέσα σε δυο δεκαετίες δημιούργησαν μονοπωλιακού χαρακτήρα ΜΜΕ, το αριστερό πρόσημο καταργείτε στη πράξη.

Είτε θα διαμορφώσουν επί παντός επιστητού τους όρους μιας νέας εποχής, γυρίζοντας σελίδα στον καπιταλιστικό μονόδρομο πλήρους ελέγχου των ραδιοτηλεοράσεων από ολιγάρχες, είτε ο μετασχηματισμός αντί να ισχύσει σε επίπεδο Ελληνικής κοινωνίας θα ισχύσει όσων αφορά το κόμμα, το οποίο απο ριζοσπαστική αριστερά θα εκπέσει στη βάση ενός κεντρώου νεοφιλελεύθερου κόμματος ανάλογου χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος