ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Cosco κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για τον ΟΛΠ

Η Cosco κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για ΟΛΠ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν και άλλες προσφορές.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συμμετείχε μόνο η Cosco.

Η  ΟΜ.Υ.Λ.Ε. καταγγέλλει την συγκυβέρνηση για νεοφιλελεύθερο ''ξεπούλημα'' του ΟΛΠ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ιδιαίτερο ζήλο επιχειρεί να προωθήσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ξεπέρασε κάθε έννοια νομιμότητας με κύριο βραχίονα το ΤΑΙΠΕ∆. Συγκεκριμένα, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε πρόσκληση κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλύσει πολύ σημαντικά ζητήματα, που είναι προαπαιτούμενα διεξαγωγής και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.  

Όπως αποδεικνύεται πλέον, η Σύμβαση Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης, αντί να είναι αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού ∆ημοσίου (Υπ. Οικονομικών και Υπ. Ναυτιλίας), να έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την ψήφιση από την Βουλή, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO.

Με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις αντιμετωπίζουν το θέμα της ∆ημόσιας Αρχής υποσχόμενοι να συστήσουν κάποια αρχή μετά τον διαγωνισμό, συγχέοντάς την μάλιστα με την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Δηλαδή σκοπεύουν να συστήσουν μία Δημόσια Αρχή σύμφωνα με τα κελεύσματα και τις επιθυμίες της COSCO.

Προχωρούν σ' αυτόν τον διαγωνισμό πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα της αρχικής διακήρυξης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το πόσες και ποιες προσφορές κατατέθηκαν θα ανακοινωθούν στις 12.01.2016 είναι πρωτοφανής και μυρίζει μεθόδευση και πανικό. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί κατάθεσης προσφοράς μόνο από την COSCO αντιλαμβάνεται ο καθένας γιατί προηγήθηκε ο λεγόμενος «Φιλικός Διακανονισμός» της πώλησης των μετοχών. 

Έτσι, με όλη αυτή την μεθόδευση, η COSCO με λιγότερο από τα μισά ετήσια ενοίκια θα αγοράσει ολόκληρο το Λιμάνι. Επειδή όλα αυτά βρίθουν παρανομιών και δημιουργούν μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ακυρώσει τον διαγωνισμό φιάσκο και να προχωρήσει τάχιστα στον σχεδιασμό Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, μετά από διαβούλευση με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, πάνω στους εξής άξονες:  

Δημόσιος Χαρακτήρας των Λιμανιών.
Θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις με ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας και Κανονισμό Προσωπικού.
Ανάπτυξη και επενδύσεις των Λιμανιών Αρμονικές και θεσπισμένες σχέσεις Λιμανιού και πόλεων.
Οι εργαζόμενοι είναι ΕΔΩ με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα. Με τους αγώνες μας θα ακυρώσουμε κάθε απόπειρα ξεπουλήματος των Λιμανιών.

H αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών προσφορών είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το αρχικό τίμημα θα αφορά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ο αγοραστής σε βάθος πενταετίας θα μπορεί να αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Cosco κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για τον ΟΛΠ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">