ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανοίξτε την αγορά στο ραδιόφωνο, κόντρα στους νόμους της Ζούγκλας!

Μου προκαλεί ιδιαίτερη χαρά όταν λέγονται αλήθειες, από όπου και να προέρχονται, και δεδομένου ότι διάβασα ένα άρθρο του Θανάση Μαυρίδη στο liberal.gr, το οποίο εμπεριέχει πολλά από όσα έλεγα ραδιοφωνικά πριν από δεκαετίες για το καθεστώς τηλεοπτικών αδειών, το θέμα με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, είναι τι θα πράξει με την ραδιοφωνία.

Οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν στο παρελθόν με όρους διαπλοκής, και παράλληλα κερασάκι στη τούρτα σειρά από ραδιοφωνικές άδειες και βεβαιώσεις λειτουργίας.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης, ο χώρος της ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας ''Ζούγκλα ήταν και ζούγκλα θα παραμείνει'' (Σαφώς δεν φέρει την ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ), άρα διερωτώμαι, δεδομένου του ''βολέματος'' δεκάδων σε καθεστώς διαπλοκής στο Ν.Αττικής επί δεκαετίες, και του ''ξεβολέματος'' που ασκήθηκε μονομερώς σε κάποιους από εμάς που πρωτοστατήσαμε και αδυνατούσαμε να ''αδειοδοτηθούμε'', σε συνάρτηση με την αντισυνταγματική λειτουργία από τη πλευρά διαπλεκόμενων, και την τήρηση μη λειτουργίας επί 12 χρόνια από τη πλευρά μας, η κυβέρνηση, και ο αρμόδιος υπουργός, δεν πρέπει να δημιουργήσει μια ρύθμιση ώστε να λειτουργήσουμε σύννομα κόντρα στους νόμους της ζούγκλας;

Μια κυβέρνηση Αριστεράς, και αριστερών, αν ξεφύγουμε από το τομέα της τηλεόρασης, για το ταπεινό ραδιόφωνο, δεν οφείλει να ''ανοίξει'' την αγορά; 
Ειδικά για το ραδιόφωνο... μπορεί να ανοίξει η αγορά, και επιβάλλεται, να γυρίσουμε σελίδα τόσο στην διαπλοκή, όσο και σε όσα διαμορφώθηκαν επί 26 χρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορεί να ταυτοποιείται το ραδιόφωνο ακριβώς με τους όρους που διέπουν την τηλεόραση, διότι αλλάζει ο χαρακτήρας μαζικότητας.

Ανοίξτε την αγορά στο ραδιόφωνο, κόντρα στους νόμους της Ζούγκλας

Όπως γνωρίζετε, η τηλεόραση απαιτεί υπεράριθμο προσωπικό, όπως και εξοπλισμούς σε σχέση με την ραδιοφωνία, σαφέστατα έχει μαζικότερο χαρακτήρα, και εισπράττει το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας.
Στον αντίποδα, η ραδιοφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό μοχλό ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, με θέσεις εργασίας, και με κάλυψη των τοπικών διαφημιστικών αναγκών που διαμορφώνονται σε επίπεδο δήμων.

Επιτέλους, μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε δικαιοσύνη, και δημοκρατία, οφείλει να θεσμοθετήσει κόντρα σε όσα ίσχυαν επί εποχής παλαιοκομματισμού. Αν κάποιοι κύριοι δεν επιθυμούν ακόμα την ψηφιακή μετάβαση στη χώρα μας, ώστε να ''χωρέσουν όλοι στο ραδιόφωνο'', ας υιοθετήσουν μια δημοκρατική πρόταση.

α) Δημιουργία διάταξης ώστε στο Ν.Αττικής, να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων ( 2 μεγακύκλων ) Τοπικά Ραδιόφωνα. Δημοτικά, Διαδημοτικά, καθώς και φορέων, δημοτών, πλουραλιστικού χαρακτήρα, υπό την αιγίδα των δήμων, παρατάξεων, συλλόγων, σωματείων, κ.α.

Στο σύνολο 20 μεγακύκλων του Ν.Αττικής, καθαρά εμπορικού χαρακτήρα, και συμφερόντων, θεωρώ ότι δύο μεγάκυκλοι δικαιωματικά ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, στους δήμους, και στο σύνολο των πολιτών. 

β) Με σαφή σχεδιασμό ώστε να καλυφθεί ο Ν.Αττικής εντός των δυο μεγακύκλων, από το Σούνιο μέχρι το άλλο άκρο.

Το νομικό πλαίσιο και οι νόμοι της ζούγκλας

γ) Η πρόταση που υφίστατο στον παρελθόντα χρόνο αφορούσε τοπικούς σταθμούς LOWER POWER, όμως σύμφωνα όσων γνωρίζουμε, όσων αφορά τα ερτζιανά, και το καθεστώς αυθαιρεσίας, δεν μπόρεσε να ισχύσει στη πράξη, άρα ακυρώνεται. ( Σας θυμίζω ότι λειτουργήσαμε αρχικά σε κενή μπάντα, 90,6 mhz, μετά από χρόνια λειτούργησε ο δημοτικός του Πειραιά, στην ίδια συχνότητα, στη συνέχεια λειτουργήσαμε σε κενή συχνότητα, 91,0 mhz, και αμέσως μετά με τη πάροδο του χρόνου λειτούργησε ιδιωτικός των Αθηνών στους 90,9 mhz, στο χάρτη συχνοτήτων τη συχνότητα  90,9 mhz κατέλαβε η ΕΡΤ,  εμείς στη συνέχεια λειτουργούσαμε 90,7, 90,6 mhz,  ενώ αμέσως μετά λειτούργησε σταθμός πολιτικού κόμματος εκτός της βουλής ο οποίος έφυγε από τους 102, 7 και βρέθηκε 90,6 mhz )

δ) Μπορεί όμως να ισχύσει  κάτι αναβαθμισμένο έναντι των τοπικών σταθμών  LOWER POWER. Μπορεί στο κέντρο εκπομπής του Υμηττού να υφίστανται τέσσερις πομποί FM, ( κυριότητας της δημόσιας ραδιοφωνίας ) οι οποίοι να διαμορφώνουν σε τέσσερις φέρουσες συχνότητες λειτουργίας, και σε επιλεγμένες ώρες να γίνεται εναλλάξ η λειτουργία από τη πλευρά όσων αδειοδοτηθούν στο Ν.Αττικής. 

ε) Τα έξοδα λειτουργίας των πομπών θα τα επωμίζονται συνολικά οι αδειοδοτηθέντες. Το ανάλογο που ισχύει με την ψηφιακή τηλεόραση, όπου η DIGEA λαμβάνει τα μεταδιδόμενα και τα αναμεταδίδει ψηφιακά, όμως, σε αυτή τη περίπτωση οι Ρ/Σ δεν θα λειτουργούν αυτόνομα με πομπούς στην περιοχή τους. Το πρόγραμμά τους θα μεταδίδεται αποκλειστικά από RADIOLING σε καθορισμένες ώρες. 

Θεωρώ ότι είναι μοναδική πρόταση ώστε να υπάρξουν σαφείς αλλαγές, και παράλληλα να υφίσταται πλήρης *έλεγχος, δεδομένου ότι η λειτουργία θα υφίσταται από τα επίσημα κέντρα εκπομπής. 

* Όσοι εκ των αδειοδοτηθέντων υπερβούν τα θεσπισμένα, θα χάνουν το δικαίωμα αδειοδοτήσεως και λειτουργίας. Το καθεστώς λειτουργίας θα ελέγχεται πλήρως από τις αρμόδιες αρχές. 

( Ριζοσπαστικές προτάσεις υπάρχουν, το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχει διάθεση για ουσιώδεις αλλαγές, και τι θα πράξουν ορισμένα κόμματα που ελέγχουν την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεοράσεως κατεβάζοντας διακόπτες )

Δεδομένων των τεσσάρων - πέντε καναλιών, πρέπει να ισχύσει το ανάλογο και στην ραδιοφωνία, αυτή τη φορά όμως αντιστρόφως. Όσα κανάλια δοθούν στην ολιγαρχία (...) τόσες συχνότητες πρέπει να δοθούν στο κοινωνικό σύνολο, πλην όσων ισχύουν σήμερα. Οφείλετε να υπάρχει αποφόρτιση του φορτίου που θα δημιουργήσετε...

Απόσπασμα από το άρθρο του Θανάση Μαυρίδη ''Διαπλοκή, κανάλια και το μυστικό του αριθμού τέσσερα!''

Στην εποχή των δορυφόρων ο κ. Νίκος Παππάς επιλέγει τον επίγειο δρόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπό μία έννοια αποφεύγει τα δεινά της τεχνολογίας. 

Για να μην κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον! Οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν στο παρελθόν με όρους διαπλοκής. Το ίδιο ακριβώς επιχειρείται και σήμερα. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τότε δόθηκαν άδειες σε... όλους! Μέχρι και το ΚΚΕ και ο Βασίλης Λεβέντης είχαν πάρει κανάλι! Τώρα το σχέδιο προβλέπει μέχρι 5 άδειες και πιθανότατα μόλις 4. Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Είναι απλό! Τέσσερα κανάλια μπορούν να επιβιώσουν με την υπάρχουσα κρίση στην αγορά. Η διαφημιστική πίτα είναι αρκετή!

Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει μία σκληρή γραμμή έναντι των ιδιοκτητών των καναλιών και κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας τους και για τον τρόπο που αποκτήθηκαν οι άδειες. Κι είναι αλήθεια ότι υπήρχε (και εξακολουθεί να υπάρχει) κάτι σάπιο στην κήπο της ''Ελεύθερης Τηλεόρασης''. Μιας Τηλεόρασης που είναι αμφίβολο πόσο ελεύθερη είναι και τι τελικά προσφέρει στον Έλληνα πολίτη...

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Παππά ότι δεν ασχολήθηκε κανείς άλλος με τη ραδιοτηλεοπτική ζούγκλα. Μια χαρά ήσαν όλοι βολεμένοι τόσο καιρό. Αν για κάτι αμφιβάλλουμε, είναι για την επόμενη ημέρα της Ραδιοτηλεόρασης. Ζούγκλα ήταν και ζούγκλα θα παραμείνει. Πιθανότατα να έχουμε και νέα ζώα στον ζωολογικό κήπο, αλλά η ουσία θα παραμείνει η ίδια.

Αν ήθελαν να ανοίξουν την αγορά, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία και να δώσουν άπειρες άδειες. Όποιος θέλει ας ανοίξει τηλεόραση κι ας δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην αγορά. Υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα της δορυφορικής ή της καλωδιακής τηλεόρασης. Θα πει κάποιος ότι αυτή η δυνατότητα δεν αναιρείται. Είναι η μισή αλήθεια. Ότι δηλαδή μπορεί κάποιος να συμφωνήσει με μια πλατφόρμα και να σηκώσει εκεί το δικό του κανάλι. Αρκεί φυσικά να μπορεί να σηκώσει το κόστος.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι με τις επίγειες άδειες δημιουργείται αυτόματα μία αγορά που είναι βούτυρο στο ψωμί της διαπλοκής και των διαφημιστικών εταιρειών. Φανταστείτε μία τεράστια πίτα της τάξης των 170 εκατομμυρίων (σε κανονικές συνθήκες η αντίστοιχη πίτα ήταν 500 εκατομμύρια) που θα μοιράζεται μεταξύ πέντε πελατών. Δηλαδή, πέντε ραντεβού για την κάθε διαφημιστική και «καθάρισε» με το μεγαλύτερο μέρος της δουλειά της. Πού να ψάχνει τώρα ανάμεσα σε 20 η 30 κανάλια για να βρει το καλύτερο για τον πελάτη; Πολλή δουλειά και μεγάλα κόστη.

Να μην φτάσουμε και στο σημείο να κατηγορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός έκτισε τη διαπλοκή! Την βρήκε, ''του άρεσε'' και είπε να εκμεταλλευτεί την εμπειρία των προηγούμενων. 

Θανάσης Μαυρίδης

Υποσημείωση του Γ.Κ: Αν αρέσει και κατά πόσο η τηλεοπτική διαπλοκή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Δεν αρέσει. Απλά ο τομέας είναι σύνθετος, λεπτός, και προσωπικά θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε όσα χρειάζονται, όπως χρειάζονται.

* Για όσους και όσες από εσάς διαβάσετε τι ισχύει παγκόσμια όσων αφορά την ραδιοτηλεόραση, (LOWER POWER) σας γνωστοποιώ ότι τα περισσότερα τα είχα θέσει προ δεκαετιών ραδιοφωνικά στη χώρα μας, πριν ισχύουν οπουδήποτε άλλου, με αιτήσεις σε κυβερνήσεις και κόμματα, και δεν μας συνέδραμαν ώστε να θεσμοθετηθούν. Αντιθέτως, όσοι είχαν αποκτήσει ισχύ και χρήμα δικτυώθηκαν και διαπλέκονταν και δημιουργήθηκε το καθεστώς που γνωρίζετε.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανοίξτε την αγορά στο ραδιόφωνο, κόντρα στους νόμους της Ζούγκλας! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">