ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αδιέξοδη η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ - Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για αύξηση μελών


Αδιέξοδη η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ καθαρά λόγω πολιτικών ισορροπιών και σκοπιμοτήτων, όπως μεταφέρουν τα συμφέροντα

Η πρόταση του Ν. Βούτση για τα νέα πρόσωπα του ΕΣΡ

Την πρότασή του για το νέο ΕΣΡ κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η οποία μεταδίδεται από το εσωτερικό κύκλωμα του Καναλιού της Βουλής.

Ο Ν. Βούτσης ζήτησε η πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού προηγηθεί συζήτηση. Η ΝΔ διαφωνεί με την πρόταση και ζητά πρώτα να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τον υπουργό Επικρατείας και να δοθούν στο ΕΣΡ.

Η πρόταση Βούτση περιλαμβάνει:

Πρόεδρος: Λαοκράτη Βάσσης (φιλόλογος, συγγραφέας, πρ. μέλος ΕΣΡ)
Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος ΝΕΡΙΤ, πρόεδρος Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων)
Μέλη:
Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής πανεπιστημίου)
Γιώργος Κόλλιας (Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ)
Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια ΑΕΙ)
Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος)
Γιώργος Πλειός (καθηγητής ΑΕΙ)
Γιάννης Τζανετάκος (δημοσιογράφος)

Σημειώνεται ότι η θητεία της Δήμητρας Παπαδοπούλου συνεχίζεται.

Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9

Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας.
Τη θέση αυτή έκανε σαφή Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των Προέδρων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ νωρίτερα η ΝΔ μαζί με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν την υπουργική τροπολογία για την αύξηση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ.

«Ναι» είπαν 165 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ «όχι» 65 βουλευτές. Δέκα εννέα (19) βουλευτές από το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή δήλωσαν παρών.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η ΝΔ, την κάλεσε να συναινέσει στη στελέχωση του ΕΣΡ. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, όπως είπε, δεσμεύθηκε πως σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και όχι ο ίδιος.

Αν αυτό δεν γίνει, «αναγκαστικά», ανέφερε, θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα αναλαμβάνει ο ίδιος όλες τις σχετικές αρμοδιότητες.

Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει ότι «αν η ΝΔ μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να εφαρμοστεί ο νόμος για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών». Αντιθέτως «εάν παρ όλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει, είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», συμπλήρωσε.

H ρύθμιση σε σύνολο 270 ψηφισάντων, υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠαΣοΚ), έναντι 86 που καταψήφισαν (ΝΔ, Ποτάμι, Ε.Κ.) και 19 που επέλεξαν το «παρών» (ΚΚΕ, Χ.Α.).
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αδιέξοδη η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ - Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για αύξηση μελών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">