ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τέρενς Κουίκ: Αποκλείω τον ανασχηματισμό

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, παραχώρησε την εξής συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο και την ιστοσελίδα newpost.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα γίνει δεκτή η παραίτηση Σγουρίδη; Αυτό θα συμπαρασύρει και ανασχηματισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και τα δύο αυτά θέματα είναι απόλυτη αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Αλλά από αυτά που γνωρίζω, σας το αποκλείω ότι θα γίνει ανασχηματισμός. Σε ό, τι αφορά στον Παναγιώτη (Σγουρίδη) σας παραπέμπω στην προχθεσινή ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι με το θέμα θα ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός, όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Και επιστρέφει σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε περίπτωση αντικατάστασής του, ποιός θα προταθεί από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; Γιατί θα πρέπει, φαντάζομαι, να θεωρηθεί αυτονόητο, ότι θα διατηρηθεί ο αριθμός των πέντε ΑΝΕΛ Υπουργών στην Κυβέρνηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ό, τι αφορά στην αναλογία των πέντε ΑΝΕΛ Υπουργών, δεν υφίσταται θέμα αλλαγής αυτού του συγκυβερνητικού συσχετισμού. Επίσης θα παρακαλέσω λίγη προσοχή σε δημοσιεύματα ή σε ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, με ονόματα βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το ποιός θα αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Σγουρίδη.

Αντιλαμβάνομαι την δημοσιογραφική αναγκαιότητα του ρεπορτάζ, αλλά πρώτον, ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση του Πρωθυπουργού, άρα ας μην γίνεται κανιβαλισμός σε έναν Υπουργό που εξακολουθεί να είναι στην Κυβέρνηση μέχρι την τελική απόφαση.
Δεύτερον, μας ενοχλούν όλους μας οι «διαρροές» και οι δήθεν ονοματολογικές πληροφορίες. Δεν συνάδει με τη λογική των ΑΝΕΛ.
Είναι σαφές, ότι εάν και εφόσον χρειαστεί να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του σε κυβερνητική θέση, αυτά είναι θέματα που τα χειρίζεται ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος σε συνεργασία και συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα hot-spots τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χαίρομαι που οι Ευρωπαίοι εταίροι (χωρίς να σχολιάζω την ακραία συμπεριφορά σκληροπυρηνικών κεντροευρωπαίων) εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης στη δημιουργία των hot-spots, που προσωπικά προτείνω να λέγονται ΚΕΝΤΡΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. Μόνον έτσι θα αντιληφθεί όλος ο κόσμος ότι στα ΚΕ.ΤΑ. γίνεται μόνο ταυτοποίηση και σε 24 μάξιμουμ 48 ώρες, οι ταυτοποιηθέντες φεύγουν από τα νησιά. Με λίγα λόγια δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, όπως κάποιοι νομίζουν ή κάποιοι θέλουν να «πλασάρουν» με σκοπό να συντηρούν μία κοινωνική αναταραχή.

Και βεβαίως, σταματάει το άθλιο θέαμα των προσφύγων και μεταναστών σκορπισμένων, κατασκηνωμένων σε λιμάνια, δρόμους, κεντρικές πλατείες, δημιουργώντας ένα επιζήμιο καθεστώς για τον Τουρισμό.
Τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων – σας το αποκαλύπτω – τη ζήτησε πολύ πιεστικά με επιστολή τους και η TUI, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ταξιδιωτικά γραφεία που μεταφέρει χιλιάδες Γερμανούς στη πατρίδα μας αλλά και ειδικότερα στην Κω, όπως και η HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων). Παρακαλώ ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από την αρμόδια Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά τον έλεγχο των hot-spots τον έχει ο Πάνος Καμμένος ή ο Γιάννης Μουζάλας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλαβε αλλού να αποτελειώσει εργασίες και αλλού να τις ξεκινήσει από μηδενική βάση, (όπως στην Κω), τα Κέντρα Ταυτοποίησης, αλλά και τα δύο Κέντρα Επανεγκατάστασης. Δούλεψε με μεθοδικότητα, με ικανά στελέχη των Ε.Δ., τήρησε τις δεσμεύσεις του και έδωσε όλα τα εφόδια για να πάει χωρίς εκκρεμότητες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια τον Πάνο Καμμένο και ξέρω κατ’ αρχήν πόσο οργανωτικός είναι.

Από εκεί και πέρα, τη λειτουργία των Κέντρων Ταυτοποίησης και των Κέντρων Επανεγκατάστασης έχει ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Μουζάλας, με τον οποίο έχει εξαιρετική συνεργασία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όπως και εγώ, που έχω εμπλακεί με το προσφυγικό ως σύνδεσμος – συντονιστής με την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή και τη φιλανθρωπική Οργάνωσή της «Αποστολή» που διευθύνει ο Κωστής Δήμτσας.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι η «Αποστολή» θα «υιοθετήσει» εξ ολοκλήρου το ΚΕ.ΤΑ. Σάμου. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Γιάννη Μουζάλα για την άμεση αντίδρασή του, όταν πριν από δέκα μέρες, στα περιθώρια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, του πρότεινα παρόντος και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, να ταυτοποιούνται τα μέλη των ΜΚΟ και να φέρουν όλα κάρτα – ταυτότητα με τα στοιχεία τους, την ελληνική ή ξένη ΜΚΟ που εκπροσωπούν και τον τομέα δράσης τους.

Εδώ σε ένα απλό Συνέδριο πηγαίνεις και σου δίνουν μία κάρτα – ταυτότητα… Δεν μπορεί να είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις ΜΚΟ, για να έχουμε επιπλέον και ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η στενάχωρη εμπλοκή που είχαμε πρόσφατα στη Λέσβο με μία Ισπανική ΜΚΟ.

ΟΙ ΜΚΟ προσφέρουν πολύτιμες, θα έλεγα υπερπολύτιμες υπηρεσίες, είτε με επαγγελματικά στελέχη είτε με εθελοντές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δρουν έξω από τους κανόνες λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Του Ελληνικού κράτους. Και γνωρίζω περιπτώσεις όπου και Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες αναγκάστηκαν να τους το υπενθυμίσουν αυτό αρκετές φορές.

Ήδη ο Γιάννης Μουζάλας έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου Γιάννη Γιαννέλη για το θέμα της καταγραφής και ταυτοποίησης των ΜΚΟ.
Μόνο έτσι θα μπει μία τάξη η οποία και θα εντείνει τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τέρενς Κουίκ: Αποκλείω τον ανασχηματισμό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">