ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τι αλλάζει στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια

Απλοποιείται ο τρόπος αναγραφής ονοματεπώνυμου σε δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταργείται, συγκεκριμένα, η διπλή αναγραφή του ονοματεπώνυμου, με λατινικούς χαρακτήρες, και πλέον θα εμφανίζεται μεταφρασμένο στα λατινικά μία φορά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η επαναφορά στην απλή γραφή πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε επισημάνει, ήδη από το 2003, ότι η υποχρεωτική εισαγωγή και χρήση του προτύπου «ΕΛΟΤ 743» για την μεταγραφή ονοματεπώνυμου με λατινικούς χαρακτήρες δημιουργούσε προβλήματα ταυτοπροσωπίας σε πολίτες τα στοιχεία των οποίων προηγουμένως είχαν μεταγραφεί με άλλο σύστημα. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η μεταγραφή με λατινικούς χαρακτήρες γινόταν και με τους δύο τρόπους με τη μεσολάβηση μεταξύ των δύο μορφών γραφής του αγγλικού διαζευκτικό «OR».

Έτσι για παράδειγμα τα επώνυμα Μπαλής και Γκεσούλης, με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ μεταγράφονται ως Balis και Gkesoulis ωστόσο πριν από την υιοθέτηση του ανωτέρω προτύπου, έγγραφα ενδεχομένως να τα μετέγραφαν Mpalis και Gesoulis αντίστοιχα.

Μέχρι τώρα, εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμούσε να διατηρήσει τη δεύτερη γραφή, εμφανιζόταν στην ταυτότητα και το διαβατήριο υποχρεωτικά και με την πρώτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κατά τις συναλλαγές του στο εξωτερικό.

Πλέον η λατινική μεταφορά του ονοματεπώνυμου θα γίνεται με μία μορφή είτε με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 είτε, κατά παρέκκλιση του προτύπου αυτού, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου με άλλα στοιχεία όπως αυτά είναι εγγεγραμμένα σε προηγούμενο ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ελληνικής ή ξένης αρχής, το οποίο ο αιτών υποχρεούται να επιδείξει.
Οι επόμενες αλλαγές

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών και τη διεκπεραίωση της πρότασης αυτής,. Στην επιτροπή συμμετέχουν και αστυνομικοί της διεύθυνσης Διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για να αντικαταστήσει την ταυτότητά του.

Το θέμα, της αλλαγής των ταυτοτήτων, τέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του από τον υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015, ενώ για αυτό το λόγο παρόν στις συναντήσεις ήταν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, κ. Νίκος Τόσκας.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία – σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τι αλλάζει στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">