ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βίντεο από το Παμποντιακόν Πανοΰρ 2016 στα Σούρμενα Ελληνικού


Εκδηλώσεις με δυνατούς συμβολισμούς, σηματοδοτούσαν το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που διοργάνωσε από 4 έως 8 Μαΐου στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.



Με πρόσκληση από την ένωση Ποντίων Σουρμένων, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Σαραφίδης, και ο Γ.Γ. κ. Γιαντομίδης, είχαν προσκαλεστεί οι συμπολίτες μας να ζήσουν αυτές τις στιγμές μαζί με τους Ποντίους στις πενθήμερες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα της Διακαινησίμου με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων.

Πιο αναλυτικά:
Την Τετάρτη 4 Μαΐου διοργανώθηκε για τρίτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντημα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: Α.Ε.Κ., Πανιώνιο, Ιωνικό Νίκαιας, Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας, Φωστήρα Αθηνών, Αθλητικό Σύλλογο Σουρμένων.

Την Πέμπτη 5 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων δόθηκε από την θεατρική ομάδα του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης ποντιακή θεατρική παράσταση με τίτλο "Η Μανασία κι Σύρκεται".

Το Σάββατο 7 Μαΐου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού πραγματοποίησε Αιμοδοσία Πολιτών με το σύνθημα «δίνω αίμα χαρίζω ζωή», που επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης των Ποντίων, 94 χρόνια μετά το βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες και 92 χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου τους.

Την Κυριακή του Θωμά, τελέστηκε το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Παράλληλα, στις 6-7-8 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, μάζεψαν τρόφιμα και φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Όπως κάθε χρόνο, στις 6-7-8 Μαΐου στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών απ' όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσίασαν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Στις πενθήμερες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

Υποσημείωση του Γ.Κ: Στο Ποντιακό Πανούρ στα Σούρμενα θυμάμαι να βρίσκομαι (πριν από πολλές δεκαετίες) επί πολλά χρόνια, και κάθε χρόνο βρισκόμαστε εκεί οικογενειακός. Αποτελούσε οικογενειακή παράδοση κάθε χρόνο να παρευρισκόμαστε, από τη περίοδο που κατοικούσαμε στο Βόσπορο Γλυφάδας, και αμέσως μετά ως κάτοικοι Σουρμένων, Αργυρούπολης, και Τερψιθέας. 

Δυστυχώς, εμείς παραμένουμε ακόμα ''πρόσφυγες'' στον ίδιο μας το τόπο, μια ξεριζωμένοι από τον Βόσπορο, μια δεύτερη από τα ερτζιανά fm στα οποία πρωτοστατήσαμε, και μια τρίτη από την πολιτική, στην οποία η διαφάνεια και η ειλικρίνεια αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή και καταδικάζονται από τους υπολοίπους. 

* Το Παμποντιακόν Πανοΰρ 2016 έχει κάνει τις περισσότερες επισκέψεις αυτή τη βδομάδα, όμως δεν φαίνεται στα δημοφιλή διότι άλλαξα τον τίτλο. Δεν γνώριζα ό, τι αλλάζοντας το τίτλο χάνεται από τα δημοφιλή.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βίντεο από το Παμποντιακόν Πανοΰρ 2016 στα Σούρμενα Ελληνικού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">