ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Του Γιάννη Κουρδομένου

Το καθεστώς το οποίο επικρατεί στα ερτζιανά της χώρας μας, επί δεκαετίες, δεν διαφέρει από όσα ισχύουν με τις εκδιδόμενες του αρχαιότερου επαγγέλματος, και τουλάχιστον από το δικό μας μετερίζι επί δεκαετίες τονίσαμε το σύνολο των υφιστάμενων παθογενειών τις οποίες δημιούργησαν τα κόμματα παλαιοκομματισμού σε απτή συνεργασία με λίγες οικογένειες διαπλοκής.

Στο δια' ταύτα, η σημερινή κυβέρνηση, και τα κυβερνητικά στελέχη, όπως και το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ξεκαθαρίσουν εδώ και τώρα, ( άμεσα ) αν οι κυβερνητικές πολιτικές θα έχουν χαρακτήρα ριζοσπαστικής αριστεράς, αποκαθιστώντας το σύνολο των παθογενειών οι οποίες είναι γνωστές σε όλους, η αν θα περιοριστούν στην αναπαραγωγή των πολιτικών που εξέφραζαν και ακολουθούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα: Η ενίσχυση της πολυφωνίας, και η εμβάθυνση της δημοκρατίας, δεν πρόκειται να υπάρξουν με αναπαραγωγή όσων διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ειδικότερα στη βάση του άκρατου καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης αποκλειστικά για το μεγάλο κεφάλαιο, και μια χούφτα οικογένειες.

Από το προσωπικό μας μετερίζι περάσαμε μια διαφορετική προσέγγιση στη βάση έκθεσης ιδεών, προτάσεων, αιτήσεων, όμως δεν έχουμε περιοριστεί μόνο σε αυτά, δεδομένου ότι έχουμε μια διαδρομή δεκαετιών με έμπρακτες ενέργειες.

Στη κυβέρνηση του παρόντος πρέπει να περάσουμε για πολλοστή φορά ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι όσων διαμορφώθηκαν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε όσα τους βόλευε να υπάρχουν στο τόπο μας, υπάρχουν και οι χιλιάδες εργατοώρες όσων κατέστρεψαν με τις πολιτικές τους, και δεδομένου των προαναφερόμενων (...) τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν όταν αναφέρουν την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, να δικαιώσουν το σύνολο των πολιτών.

Δώστε τις άδειες των εθνικών ΜΜΕ στο μεγάλο κεφάλαιο, και σας περιμένουμε στη δεύτερη φάση των θεματικών και τοπικών...και τουλάχιστον για εμάς αυτά αποτελούν στη πράξη αν θα υπάρξει πραγματικά πολυφωνία, και εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, καθώς και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα για την αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά από δεκαετίες παρανομίας και ασυδοσίας.

Μετά από έναν αδιάβλητο, αντικειμενικό διαγωνισμό, με υψηλότατο τίμημα υπέρ του Δημοσίου, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να κάνει ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν καν να πράξουν. Η επιτυχής έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας διέψευσε πανηγυρικά και εξέθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως τη ΝΔ, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε μάχες υπέρ της διαπλοκής. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, να το πάρουν πια απόφαση ότι η εποχή της κυριαρχίας του «τριγώνου της διαπλοκής» έλαβε τέλος, και να πάψουν να παρακωλύουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Όσο για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ας μην υποκρίνονται. Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το έκανε κι εδώ, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των σταθμών, μίνιμουμ αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, σε έναν τομέα όπου η ασυδοσία και η παραβίαση των δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Πράγμα που ενόχλησε κάποιους σημερινούς καναλάρχες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης.

Υποσημείωση του Γ.Κ αποκλειστικά για δια/ους: Όσοι και όσες επιθυμούν να εργαστούν για μια χούφτα οικογένειες ιδιοκτητών ΜΜΕ λογίζονται εργαζόμενοι, το ανάλογο για όσους τρυπώνουν στους δήμους ώστε να υπηρετήσουν τα στενά κομματικά, παραταξιακά, κ.α. συμφέροντα, ενώ στον αντίποδα όσες ώρες εργασίας και να υφίστανται από το σύνολο των υπολοίπων δεν λογίζονται ως εργασία, όμως κάθε μέλος κόμματος - παραταξιακός επικαλείται συγκεκριμένους λόγους ''εργασίας'' ώστε να θεμελιώνει το ''δικαίωμα'' της μετεξελίξεως και των θέσεων που καταλαμβάνει, άρα η εργασία ως συγκεχυμένος όρος, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσον εργάζεται κάθε πολιτικός - αιρετός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση. 

Προσωπικά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε και στο μοντέλο  των αυτοδιαχειριζόμενων κάθε μορφής, όπως και συνεταιριστικών κάθε τύπου, κ.α., διότι η διαπλοκή και η συγκέντρωση ΜΜΕ, δισκογραφικών, διαφημιστικών, ομίλων επιχειρήσεων, κ.α., σε λίγες οικογένειες, οι οποίες σαφώς επενδύουν πάνω σε συγκεκριμένα κόμματα - πολιτικούς, είναι αδύνατον να εξαλειφθεί με διαφορετικό τρόπο, άρα ο πλουραλισμός σε μαζικό και άμεσο επίπεδο, όπως και η εμβάθυνση της δημοκρατίας, δεν έχουν προοπτική στη βάση που χάραξε ο καπιταλιστικός γνώμονας. (Θεωρείται ότι είναι δίκαιο να εργαζόμαστε συνολικά για τον Λάτση ;;; Προσωπικά είχα κάνει την επιλογή μου πριν από δεκαετίες.)

* Εργαζόμενος - Εργασία - δουλειά < μεσαιωνική ελληνική δουλειά < ελληνιστική κοινή δουλεία < αρχαία ελληνική δουλεία < δουλεύω < δοῦλος < μυκηναϊκή διάλεκτος... 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">