ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Ε.Ο.Δημοσιογράφων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων κατά του περιορισμού της πολυφωνίας

Του Γιάννη Κουρδομένου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της Ελλάδας και επιδιώκει να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η ανεξαρτησία των εργαζομένων, όμως εμείς καλούμαστε να σας αναφέρουμε ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , αυτά τα κόμματα - πολιτικοί, έπειτα των επιλογών μας να δραστηριοποιηθούμε στο χώρο της ραδιοφωνίας, και σαφώς μετά από αιτήσεις και παράβολα στην πολιτεία, δεν μας εξασφάλισε το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ανεξαρτησία μας ως εργαζομένων στο αντικείμενο το οποίο γνωρίζαμε.

Πλην όσων αναφέρονται, έπειτα από κατατεθειμένες αιτήσεις και χρηματικά παράβολα στην πολιτεία, όπως και επένδυσης, στράφηκαν εναντίων μας, ουσιαστικά κατά των εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών μας, με σειρά καταχρηστικών διώξεων και κατασχέσεων, οι οποίες αποσκοπούσαν σε μικροπολιτικά συμφέροντα, ειδικά στα όρια του δήμου Γλυφάδας, και παράλληλα δε στην φυσική μας εξόντωση.

Αυτά τα κόμματα, με αυτού του τύπου μεθοδεύσεις, βρίσκονται και σήμερα στην διοίκηση του δήμου Γλυφάδας, παρανομώντας στις αιτήσεις μας, και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο υπέρ ημέτερων και κομματικών τους, οι οποίοι βρίσκονται σε έμμισθες θέσεις του δήμου Γλυφάδας με τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να διασφαλίζεται σε τοπικό επίπεδο ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δεδομένου ότι φιμώνουν επιμελώς από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες ''τοπικής ενημέρωσης'' τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις από τη πλευρά της πλειονότητας των κατοίκων.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο, και την δημιουργία συνθηκών της φυσικής μας εξόντωσης, (έπειτα από σειρά διώξεων και κατασχέσεων), δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δεν παρείχε αρωγή ώστε να υπάρξει η σύνθεση του Ε.Σ.Ρ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να παρέχει άδειες λειτουργίας και να επαναλειτουργήσουμε, διαβάστε όσα αναφέρει η Ε.Ε. και θα έχετε καθαρά συμπεράσματα, ότι προασπίζονται όσους και όσες εργάζονται σε ΜΜΕ διαπλοκής, τα οποία ουδέποτε ενημέρωσαν για όσα ίσχυαν εις βάρος Ελλήνων πολιτών με απώτερο στόχο τον έλεγχο των χρημάτων του κοινωνικού συνόλου.

Όσοι για την πολυφωνία κύριοι της ΕΣΗΕΑ κοιτάξτε αν υφίσταται, και που υφίσταται η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό.


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων κατά του περιορισμού της πολυφωνίας στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της Ελλάδας, η οποία περιορίζεται δραστικά από την απόφαση της κυβέρνησης να δημοπρατήσει μόνο τέσσερις εμπορικές τηλεοπτικές άδειες και να οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στα ΜΜΕ στην ανεργία.

Η ΕΟΔ εξέδωσε, σχετικά, μήνυμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους και την ΕΣΗΕΑ στον αγώνα τους κατά του «μαύρου» στην πολυφωνία.

Η υπόθεση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της πλατφόρμας για την προστασία και την ασφάλεια της δημοσιογραφίας. Επίσης η ΕΟΔ θα απευθύνει σχετική επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Günther Oettinger»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΟΔ είναι το εξής:

«Ελλάδα: Η δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών απειλεί την πολυφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στηρίζει το μέλος της «Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» (ΕΣΗΕΑ) και καταγγέλλει το κλείσιμο τεσσάρων από τα οκτώ ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, με χιλιάδες εργαζομένων να οδηγούνται σε απολύσεις ύστερα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει στη δημοπρασία τεσσάρων αδειών ιδιωτικών σταθμών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και των δημοσιογράφων. 

Η ΕΟΔ στηρίζει απόλυτα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ που διαμαρτύρονται για να διασφαλίσουν την πολυφωνία των ΜΜΕ και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Στις αρχές αυτού του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την έκδοση μόνο τεσσάρων εμπορικών τηλεοπτικών αδειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ της χώρας. 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 30 Αυγούστου, ξεκίνησε τη διαδικασία της δημοπρασίας, υποστηρίζοντας ότι θα πατάξει τη διαφθορά στα ΜΜΕ και θα βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο. Η ΕΣΗΕΑ είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, την αδιαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τις απειλές που διαγράφονται, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία για τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες διάρκειας 10 ετών, τις οποίες έλαβαν τρεις εφοπλιστές και ένας μεγαλοεργολάβος. Οι δύο εξ αυτών είναι ήδη ιδιοκτήτες μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν οκτώ τηλεοπτικά κανάλια, μετά τη δημοπρασία και σε διάστημα 90 ημερών, τέσσερα από αυτά τα κανάλια θα πρέπει, να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει στην ανακοίνωσή της: «Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην κλείσουν οι τέσσερεις σταθμοί, που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.800 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί θα χάσουν τη δουλειά τους και θα επηρεαστούν ακόμα άλλοι 3.000 εργαζόμενοι, σε περιφερειακές δραστηριότητες των ΜΜΕ. 

Πρέπει με νόμο να επιβληθεί η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση τηλεοπτικής άδειας, όπως και η τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η ανεξαρτησία των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Η υπόθεση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της πλατφόρμας για την προστασία και την ασφάλεια της δημοσιογραφίας. Επίσης η ΕΟΔ θα απευθύνει σχετική επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Günther Oettinger».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Ε.Ο.Δημοσιογράφων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων κατά του περιορισμού της πολυφωνίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">