ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν με νέους υπουργούς - υφυπουργούς

Του Γιάννη Κουρδομένου 

Οι σοσιαλδημοκράτες,  η αξιοποίηση της νέας γενιάς, οι μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως και οι αλλαγές σε αρκετά υπουργεία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού για τον επερχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενός μεταλλαγμένου κόμματος, το οποίο έχει σηκώσει παντιέρα διεύρυνσης της ''Πασοκοποίησης''.

Η πασοκοποίηση είναι ένα γνωστό μοντέλο στη χώρα μας, και στον παρελθόντα χρόνο είχε αρκετά στοιχεία επιτυχίας, όμως, έπειτα από δεκαετίες πολιτικών αντιπαραθέσεων Συνασπισμού - Πασόκ, ενός κόμματος το οποίο οδήγησε την Πατρίδα μας στην υπαγωγή της στα Μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αμιγώς μνημονιακό κόμμα, σήμερα, δεν έχει λόγους να μην διευρύνει τις συνεργασίες, και άλλωστε μη ξεχνάτε ότι ήδη στο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μεγάλος αριθμός πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Αν και δεν είναι του παρόντος, εξετάζοντας την συνολική λειτουργία τέως στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και των προερχόμενων από τον Συνασπισμό, δεν διακρίνουμε σαφείς  διαφοροποιήσεις στην δομική τους λειτουργία από τις θεσμικές θέσεις. 

Το όλο σκηνικό ενίσχυσης κάποιων προωθημένων ''βαρόνων'' του κυβερνητικού σχήματος, εν όψει του συνεδρίου, η ακόμα και η ενίσχυση του Αλ. Τσίπρα, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την εύρυθμη εκπροσώπηση του κοινωνικού συνόλου. 

Επανειλημμένα εισπράξαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχόλια του τύπου '' εκτοξεύεις χολή'', όμως κάθε πολίτης, ο οποίος έχει μια σαφή διαδρομή, και η στάση του σε πολλά ζητήματα είναι αταλάντευτη, επιθυμεί την εκπροσώπηση του συνόλου,  την κάλυψη των προτάσεων και θέσεων του, όπως και την ισχύ πραγματικής ισονομίας - ισοπολιτείας.

Χρειάζεται να σας θυμίζουμε ότι για αρκετά χρόνια που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα, από τη πλευρά των στελεχών του είχαμε μια σαφή λειτουργία η οποία αγκάλιαζε τα προβλήματα του λαού, τις ανησυχίες των πολιτών, κ.α., και σαφώς αρκετά στελέχη είχαν έντονη τη τάση της συλλογικότητας, τόσο στην λήψη αποφάσεων, όσο και εν γένει σε όλα τα ζητήματα, ενώ έπειτα των θέσεων οι οποίες προέκυψαν, και της αναβαθμίσεως τους, αποφεύγουν τους υπολοίπους σαν να είναι ''λεπροί'', και κυρίως δεν υφίσταται ίχνος καλύψεως σειράς ζητημάτων.

Η αντίληψη που επικρατεί σε ορισμένους είναι απόλυτα λαθεμένη, διότι με τον κατακερματισμό ο οποίος συντελέστηκε έπειτα της αποχωρήσεως πολλών στελεχών από το ΣΥΡΙΖΑ, ενδυναμώθηκαν ορισμένοι ''κολλητοί'', ενώ παράλληλα υπήρξε και αποστασιοποίηση μεγάλου τμήματος μελών, και από τη πλευρά όσων αξιοποιήθηκαν υφίσταται το ανάλογο και διευρυμένο ως φαινόμενο. 

Σαφώς η συνολική λειτουργία των αποστασιοποιημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδράμει την κοινωνία, και διαμορφώνεται το ουσιαστικό κέρδος της αντιπολιτεύσεως με ενίσχυση των ποσοστών της. 

Ο ανασχηματισμός είτε γίνει αμέσως μετά το συνέδριο, είτε αμέσως μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν διαφοροποιεί όσα ισχύουν, και ο νοητός θώκος, ο οποίος για πολλοστή φορά έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας, διαχωρίζοντας τους άμεσα ωφελημένους από το σύνολο των υπολοίπων, δεν αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και την άνοδο της αντιπολιτεύσεως.

Επίσης, ακόμα και η αποχώρηση αρκετών υφυπουργών, δεν πρόκειται να συντελέσει σε κοινωνικό επίπεδο αλλάζοντας καθοριστικά την αρνητική εικόνα που υφίσταται όσων αφορά τις κυβερνητικές επιλογές.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν όταν οι κυβερνώντες και τα στελέχη συμπορεύονται με την κοινωνία, με το λαό, συνδράμουν το κοινωνικό σύνολο, και βρίσκονται επί παντός επιστητού αρωγοί των πολιτών, και τουλάχιστον εμείς μέχρι σήμερα βιώνουμε ακριβός το αντίθετο.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν με νέους υπουργούς - υφυπουργούς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">