ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Κούβα πενθεί τον Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης

Στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα χιλιάδες Κουβανοί αποτίουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο.
Πρέπει να τονιστεί διότι ορισμένοι ενοχλούνται από τις αντιφατικές απόψεις πολλών αριστερών στο τόπο μας, ότι η αριστερά είναι ποικιλόμορφη, ριζοσπαστική, και επαναστατική, άρα δεν μπορεί δια στόματος όλων των αριστερών να υπάρχει μια ενιαία γραμμή και απόψεις. Το σώμα πεθαίνει, η επανάσταση δεν πεθαίνει, αναγεννάτε όταν και όπου χρειάζεται. 
Oι προετοιμασίες στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα είναι πυρετώδεις καθώς εργάτες συνδέουν το σύστημα μικροφωνικής, τοποθετούν παντού σημαίες και ηχεία ενώ στην πρόσοψη της εθνικής βιβλιοθήκης έχει κρεμαστεί μαι τεράστια φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο.




Οι_Κουβανοί θ’ αρχίσουν να συγκεντρώνονται από σήμερα στην κεντρική πλατεία για την τελετή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της επανάστασης του 1959 και ηγέτη της Κούβας, για 50 χρόνια.



Ο Κάστρο πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών. Ο ίδιος, είχε παραιτηθεί από την εξουσία εξαιτίας προβλημάτων υγείας, μεταβιβάζοντας την προεδρική εξουσία στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο. Ο Κάστρο αποτεφρώθηκε το Σάββατο και οι στάχτες του θα μεταφερθούν με πομπή στην πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, στα ανατολικά της Κούβας, απ’ όπου και ξεκίνησε η επανάσταση.



Η κυβέρνηση κάλεσε τους Κουβανούς στην Πλατεία της Επανάστασης για μία διήμερη τελετή μνήμης, που θ’ αρχίσει στις 09:00 το πρωί τοπική ώρα. Σημείο αναφοράς στην τελετή, θα είναι η τεφροδόχος με τη στάχτη του Φιντέλ Κάστρο.




Στην Κούβα αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης και θα παραμείνει εκεί μέχρι την Πέμπτη.



Στην πρεσβεία της Κούβας ο Δ. Κουτσούμπας: Ο σύντροφος Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στις καρδιές μας

«Ο σύντροφος Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στις καρδιές μας, στην ιστορική μνήμη, στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού, όλων των λαών του κόσμου, ως ο commadante των καταπιεσμένων, στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για μία δίκαιη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Hasta la victoria siempre». Αυτό έγραψε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια του κόμματος για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.



Μ. Γλέζος: Ο Φιντέλ δεν πέθανε

«Αγαπητέ Ραούλ Κάστρο, Viva Cuba, Vica Cuba, Viva Cuba,  Il primo libero territorio dell America. Ο Φιντέλ, ο Τσε Γκεβάρα, εσύ και οι Κουβανέζοι μου έμαθαν, όταν είχα έλθει στην Κούβα πριν από μισό αιώνα, γιατί το είχατε κάνει πράξη με τους αγώνες και τις θυσίες σας. Το όραμα για μια ελεύθερη Λατινική Αμερική και ελεύθερη ολόκληρη την ανθρωπότητα παραμένει όραμα, ζωντανεύει και θεριεύει, με τη βιολογική αποχώρηση του Φιντέλ, γιατί ο Φιντέλ ως όραμα, ως ιδέα δεν πέθανε, ζει και εμψυχώνει όλους τους σκλάβους, όλους τους αγωνιστές».


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter μετά την ανακοίνωση του θανάτου: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παραθέτει το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.

Το πένθος είναι διευρυμένο εκτός της Κούβας και στις Η.Π.Α που βρίσκονται και εργάζονται πολλοί κουβανοί.




Σημείωση: Τονίζεται για εσάς που τυχαία βρεθήκατε σε αυτή τη σελίδα, και κυρίως επιλέγετε σελίδες εφοπλιστών και άλλων ''υλιστών'', και ειδικότερα άκρατων καπιταλιστών. 

Προσωπικά δεν θα έγραφα ποτέ ένα σχόλιο σε ιστοσελίδα όσων αδιαφανώς κέρδισαν εκατομμύρια, και κυρίως όταν το θέμα αφορούσε την κηδεία ενός από τους κορυφαίους ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ του πλανήτη, όμως στη δική μας πραγματικότητα, προφανώς το ''σύστημα'' λαϊκίστικης δεξιάς και ακροδεξιάς προπαγάνδας σε αρκετές διαπλεκόμενες φυλλάδες και ιστοσελίδες, λειτουργεί με άρτιο τρόπο, ώστε ορισμένοι οι οποίοι έκαναν βόλτα τα εκατομμύρια... να βρίσκουν χαλαρούς αναγνώστες ώστε να κάνουν περισσότερα.

* Αυτό που πέτυχε ο  Φιντέλ Κάστρο σε απόσταση αναπνοής από τις Η.Π.Α, δεν μπορούν να το πετύχουν ούτε πέντε εκατομμύρια δεξιών συσπειρωμένοι στη δική μας χώρα. Για το ''άλλο'' δεν θα μιλήσω. Εσείς, οι κονδυλοφόροι, και αναγνώστες αυτών των σελίδων διευρυμένου σχολιασμού με χολή, κακία, και μίσος, που αποκαλείτε χούντα την επανάσταση, σκεφτείτε ότι η χούντα των δεξιών συνταγματαρχών στη δική μας χώρα κράτησε μόλις επτά χρόνια, και δεν έκλαψε κανείς όταν πέθαναν οι χουντικοί. ( Πενθούσε ο Ελληνικός λαός στα πέρατα του πλανήτη όταν πέθαναν οι χουντικοί ; )

* Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ ανταγωνιστικοί όλων αυτών, εφοπλιστών και ''μεγαλοδημοσιογράφων'', ούτε πολυεκατομμυριούχοι, άλλωστε γι' αυτό είμαστε συνειδητά στα αριστερά, δεν είμαστε γιατί μεμψιμοιρούμε. Δεν θέλουμε καμία σχέση με τον άκρατο καπιταλισμό, ούτε εκατομμύρια εις βάρος των υπολοίπων.

Τα 2,5 δις από τα διαπλεκόμενα, τα οποία φαγώθηκαν στα 26 χρόνια δωρεάν λειτουργίας και διαφημίσεων, όπως και οι περιουσίες των μεγαλοδημοσιογράφων και παρουσιαστών, και κυρίως των πολιτικών, πληρώνονται από το κοινωνικό σύνολο, είτε θέλετε να το δείτε είτε δεν το επιθυμείτε, και εμείς τοπικά δεν είχαμε πολλά θέματα στο επίκεντρο μας πριν από δεκαετίες.(Κάνατε τις επιλογές σας, άρα δεν χωρά σήμερα δυσαρέσκεια.)

Το ανάλογο και τοπικά, πληρώνετε πολλούς και διαφόρους για ειδικούς σκοπούς, άρα πάντα η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ έχει υπαρκτό χαρακτήρα, και καραδοκεί, για την δικαιοσύνη των πολλών, και όχι τα οφέλη των λίγων. Το θέμα είναι πότε οι πολλοί θα επιλέξουν την ''επανάσταση'', και θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις ώστε να διοικήσουν οι ίδιοι το δήμο κόντρα στα μέχρι σήμερα γνωστά συμφέροντα.

Έπειτα από δεκαετίες διοικήσεως του δήμου από συγκεκριμένα κόμματα - παρατάξεις και πρόσωπα, ( συμφέροντα ), αν υπάρξει ριζική αλλαγή με την συμμετοχή νέων προσώπων - δημοτών, τοπική επανάσταση θα λογίζεται.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Κούβα πενθεί τον Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">