ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Ψηφιακή πολιτική

Του Γιάννη Κουρδομένου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Για εσένα που κατοικείς στη Γλυφάδα, πρέπει να τονιστεί ότι αν σήμερα υφίσταται η ονομασία Γλυφάδα, από το ένα άκρο στο άλλο αυτής της πόλης, οφείλετε στον υποφαινόμενο. ( Πριν από λίγες δεκαετίες οι περισσότεροι όταν τους ρωτούσαν που κατοικούν έλεγαν στην Τερψιθέα)

Επίσης, πρέπει να τονιστεί, και αν δεν έχει τύχει να το γνωρίζεις ρώτα κάποιους από τους παλαιούς κατοίκους, ( σαφώς πρέπει να πέσεις πάνω στους κατάλληλους ), ότι σε τοπικό επίπεδο έχει διαμορφωθεί η χειρότερη κοινωνική συνοχή ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας, και αυτό οφείλετε απόλυτα στα αστικά κόμματα και τα συμφέροντά τους.

Όσα έχουν διαμορφώσει επί δεκαετίες συγκεκριμένα αστικά κόμματα στη πόλη μας, με απτή συνεργασία ένος τμήματος των κατοίκων, οι οποίοι στηρίζουν ορισμένα κόμματα για τα προσωπικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, καταμαρτυρά βαθιά κοινωνική σήψη.

Το γεγονός ορισμένων κατοίκων, οι οποίοι λειτουργώντας για τα συμφέροντα των κομμάτων τους, καθώς και για τα ιδιοτελή, ''πετάνε'' μπροστά ένα νέο άνθρωπο, και από πίσω βρίσκονται όσοι απομυζούν επί δεκαετίες το τόπο μας, την εξέλιξη, την πρόοδο, και τους κατοίκους, καταμαρτυρά επίσης βαθιά κοινωνική σήψη.

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναφερθεί πόσα Γλυφάδα είδατε και γνωρίζετε έπειτα από το πρώτο Γλυφάδα που λειτούργησε τοπικά, καθώς επίσης θεωρείτε ανούσιο να αναφερθεί ότι όλοι αξιώνουν μερίδιο επί της Γλυφάδας, και των χρημάτων του κοινωνικού συνόλου, όμως, από τη πλειονότητα αυτών δεν γνωρίζουμε ούτε το ελάχιστο της ανιδιοτελούς τοπικής προσφοράς τους.

Σήμερα βρίσκεται δήμαρχος ένα άτομο το οποίο ''τσέπωνε'' οκτώ χιλιάρικα μηνιαίως ως ευρωβουλευτής, δεν τον ήξερε τοπικά κανείς, και ποτέ δεν τον είχαν δει στο δήμο Γλυφάδας όσοι διοικούσαν. ( Αν έχει δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ σας τα δυο τελευταία χρόνια ελάχιστα μας ενδιαφέρει )

Αυτό που λέγαμε δημόσια επί πολλά χρόνια ''Η Γλυφάδα είναι μία'' και ενιαία, έπρεπε παράλληλα να το βιώνουμε συνολικά ως κάτοικοι και τοπικός πολιτισμός.( Και η μουσική είναι μία, άσχετα αν χωρίζεται σε επι μέρους είδη, και ο τοπικός πολιτισμός και δημοκρατία πρέπει να γίνουν ενΑ. )

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2005 διώξεις και κατασχέσεις

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εμείς δεν ακολουθούμε ένα συμβατικό μοντέλο όπως το έχουν δεχθεί και το ακολουθούν οι περισσότεροι/ες στο τόπο μας, και άλλωστε αν θέλει κάποιος να δει πολλές ειδήσεις, για όσα αφορούν την επικαιρότητα, υφίστανται χιλιάδες media.

Ξεκινήσαμε τοπικά μια ιστοσελίδα ( ιστολόγιο ), πριν υπάρξουν οι περισσότερες τοπικά, ώστε να περάσουμε στους συμπολίτες μας ορισμένες αλήθειες, τις θέσεις μας, όπως και την απόψή μας για όσα διαδραματίζονται, και παράλληλα ορισμένα θέματα των συμπολιτών μας.

Καλώς η κακώς, οι περισσότεροι άνθρωποι εξικοιώνονται με οτιδήποτε έχει υπάρξει, στη δομή που έχει υπάρξει, και κρίνουν σύμφωνα με όσα υφίστανται.
Ασφαλώς, δεν έχουμε ένα όμιλο media με 500 εργαζόμενους, ώστε βάζοντας από πέντε θέματα ο κάθε ένας - μια εξ αυτών να υπάρξουν 2.500 χιλ. ειδήσεις, και να κρινόμαστε σύμφωνα με όσα ισχύουν ευρύτερα.

Εμείς, προ δεκαετίων, επεξεργαζόμενοι όσα ίσχυαν στο τόπο μας από τα αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επεξεργαστήκαμε ένα διαφορετικό μοντέλο, το οποίο παρείχε και ανάπτυξη στα νότια προάστια, και θέσεις εργασίας, και αναβάθμιση του τοπικού μας πολιτισμού. 

Αυτό το μοντέλο ονομαζόταν Ψηφιακές Πολιτικές, η Ψηφιακή Πολιτική, και στο επίκεντρό του είχε την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου νέων τεχνολογιών τις οποίες εμείς ως μηχανολόγοι - ηλεκτρονικοί γνωρίζαμε πολύ πριν την υπάρξή τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι επιστημονικές μεταδόσεις μας αναφορικά με τα κινητά τηλέφωνα, πολύ πριν υπάρξει εργοστάσιο κατασκευής κινητών και παραγωγή, όπως και τα λεγόμενα apps, τα οποία εμείς τα είχαμε μεταδώσει στους συμπολίτες μας πολλά χρόνια πριν υπάρξουν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ψηφιοποίηση δομών του δήμου Γλυφάδας, όπως και αποφόρτιση του δημοσίου από τόνους χαρτιού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Πολλά από όσα είχαμε μεταδόσει πρόωρα από τον τοπικό Ρ/Σ, ετεροχρονισμένα αποτελούν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στη χώρα μας, και στο δήμο Γλυφάδας, ασφαλώς χωρίς να υφίσταται ταύτιση όσων χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον με αυτόν ο οποίος τα πέρασε δημόσια πριν την υπαρξή τους.

Ορισμένες δομές όπως τα ΚΕΠ, κ.α., είχαν μεταδοθεί από τον υποφαινόμενο δεκαετίες πριν λάβουν σάρκα και οστά στη χώρα μας, και είναι βέβαιο ότι ορισμένοι παλαιοί κάτοικοι - ακροατές - ακροάτριές μας, θυμούνται λεπτομερώς όσα είχαμε μεταδόσει πρόωρα.

Η Ψηφιακή πολιτική, η ανοικτή διακυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, όπως και στους Ο.Τ.Α, ως υλοποίηση μιας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως και η ψηφιακή αγορά και επιχειρηματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογίες πρόσβασης νέας γενιάς, αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διοίκηση των δήμων του μέλλοντος.

Σαφώς ενθυμούνται οι συμπολίτες μας ότι πριν από δεκαετίες αποκλειστικά εμείς προτείναμε την εδραίωση των οπτικών ινών στο τόπο μας, και από αυτή τη σελίδα πριν από αρκετά χρόνια προτείναμε την τοποθέτηση διεύρυνσης των οπτικών ινών στο δήμο Γλυφάδας γεφυρώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες - κτίρια . Λέτε να ήταν άσχετα με την Ψηφιακή πολιτική;

Πρέπει να τονιστεί ότι σε εποχές κοινωνικού συμβιβασμού με πεπαλαιωμένες τεχνολογίες, οι προτάσεις και οι θέσεις μας ήταν δεκαετίες μπροστά από το σύνολο όλων των υπολοίπων, και δεν είναι μυστικό, διότι το γνωρίζουν πολλοί κάτοικοι Γλυφάδας και Τερψιθέας.

Πρέπει να θυμίσουμε ακόμα, ότι είμαστε οι πρώτοι που είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα Ψηφιακών πολιτικών και στους Ο.Τ.Α, και είχαμε αναπτύξει πριν από δεκαετίες ένα ολοκληρωμένο σύστημα εφαρμογής στους δήμους, αρχής γενομένης από το δήμο Γλυφάδας - πιλοτικά - ώστε να υπάρξει αρχικά η εξοικείωση των συμπολιτών μας με τις νέες τεχνολογίες.

Το ζητούμενο για εμάς ήταν να υπάρξει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εκσυγχρονισμός της κάθε αστικής οικογένειας στο τόπο μας, για την κοινή ωφέλεια όλων των μελών της, και εκτός από τις πολιτικές, και η παροχή - εγκατάσταση σε κάθε οικία, παράλληλα με τον ηλεκτρικό πίνακα, του Ψηφιακού πίνακα ολοκληρωμένων Ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες θα παρέχονταν σε ένα βαθμό από το δήμο.

Αδιαμφισβήτητα τα αστικά πολιτικά κόμματα - στελέχη μας απαξίωσαν, μας ειρωνεύτηκαν,  μας υπονόμευσαν, μας πολέμησαν, και όπως γνωρίζετε όσα σήμερα θα αποτελούσαν σημείο αναφοράς ενός πρωτοποριακού δήμου, έμειναν αποκλειστικά εξαγγελίες. Μείναμε στα γνωστά αστικά κόμματα και πολιτικές, και χάσαμε τουλάχιστον τριάντα χρόνια ανάπτυξης και προόδου

Δεν είμαστε βέβαιοι, όμως σύμφωνα με όσα ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια, και μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχει και παράταση, άρα απαιτείται ανατροπή, διότι πλην των συντεχνιακών οφελών, μελών των αστικών κομμάτων, που προσωπικά δεν γνωρίζουμε ούτε τις προτάσεις τους ούτε την διαδρομή τους, εμείς δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε άλλο, ειδικά σε επίπεδο δήμου.

Ο πρωθυπουργός σήμερα δίνει έμφαση στην εθνική στρατηγική για την ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα με τη δημιουργία αυτόνομου αρμόδιου Υπουργείου. Για την ακρίβεια, προβλέπεται η σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις σημερινές οργανικές μονάδες των υπουργείων και των Γενικών Γραμματειών, που αναβαθμίζονται σε υπουργεία, όμως εμείς τοπικά έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες.

Ενδεικτικά: Mια από τις λειτουργίες του ψηφιακού πίνακα είναι η εκτύπωση δικαιολογητικών, πιστοποιητικών, κ.α, απλά με την είσοδο του προσωπικού κωδικού κάθε δημότη - δημότισσας στο app του κινητού του, ώστε ακόμα και οι ηλικιωμένοι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής και εξοπλισμό pc εκτυπωτών, εύκολα να έχουν στα χέρια τους μέσα στο σπίτι τους κάποια έγγραφα τα οποία χρειάζονται, χωρίς δαπάνη χρόνου και τρέξιμο. 

Οι λειτουργίες του Ψηφιακού πίνακα είναι απεριόριστες, και δημιουργούν μια σύγχρονη αστική κοινωνία, δεδομένου ότι ακόμα και από το γραφείο ο πολίτης έχει τη δυνατότητα πλήρους χειρισμού όλων των οικιακών συσκευών - ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών. (π.χ μπορεί κάποιος ευρισκόμενος στην εργασία του από το κινητό να ανάψει το θερμοσίφωνο, να ενεργοποιήσει τον συναγερμό, να χειριστεί αρχεία του υπολογιστή του τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στο κινητό, να έχει εικόνα του εσωτερικού της οικίας του, να ανοίξει και να παρακολουθήσει από το κινητό του κάποια τηλεοπτική η δορυφορική εκπομπή από την τηλεόραση του σπιτιού του, η ακόμα να ρυθμίσει τον καταγραφέα και να γράψει κάποια εκπομπή, ενώ μπορεί να βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικία του, να ακούσει  ένα τοπικό σταθμό στο τηλέφωνο από το ραδιόφωνο του σπιτιού του, να έχει πλήρη εικόνα όσων ισχύουν εντός και εκτός της οικίας του, να ειδοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση παραβίασης της οικίας του, να έχει το σύνολο των ανακοινώσεων του δήμου στην τηλεόρασή, η το τηλέφωνό του, όπως και των ειδήσεων τοπικού χαρακτήρα, και πολλά ακόμα.) 

Συγκεκριμένα αναφέρουμε τον πλήρη έλεγχο όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κ.α. που υπάρχουν σε ένα σπίτι, από ένα app κινητού τηλεφώνου, η tablet. Ελέγχεις τον προσωπικό σου οικιακό μικρόκοσμο και συσκευές, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, άμεσα, και δεν χρειάζεται να έχεις την ανάγκη οτιδήποτε άλλου υφίσταται. ( Ορισμένα από αυτά ετεροχρονισμένα έχουν γίνει μεμονωμένα, όμως ως μια ενιαία λύση δεν υφίστανται πουθενά στο κόσμο. ) 

a) Δεν έχει τύχει πολλές φορές να είσαι εκτός οικίας και να χρειάζεται να γράψεις ένα θέμα η μια είδηση που σε ενδιαφέρει, ώστε να το δεις στη συνέχεια όταν γυρίσεις στην οικία σου;

b) Δεν έχει τύχει πολλές φορές να είσαι εκτός οικίας και να χρειάζεσαι ένα έγγραφο το οποίο υπάρχει στον προσωπικό σου υπολογιστή;

c) Δεν έχει τύχει πολλές φορές να χρειάζεσαι άμεσα ένα πιστοποιητικό, ένα δικαιολογητικό, μια βεβαίωση, και πρέπει να χάσεις πολλές ώρες μέχρι να τα εξασφαλίσεις;

d) Δεν έχει τύχει πολλές φορές να είσαι εκτός οικίας και να θέλεις να ρίξεις μια ματιά σε κάποιο σημείο της οικίας σου για κάτι που ξέχασες ώστε να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εντάξει;

Όλα αυτά σήμερα είναι απαραβίαστα, και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάθε πολίτης με απόλυτη σιγουριά διότι υπάρχει υψηλός βαθμός κρυπτογράφισης. Σαφώς στις κάμερες θα υπάρχουν κλείστρα, ώστε να χρησιμοποιούνται όποτε το επιθυμεί ο χρήστης, και εν συνεχεία να μην μεταδίδουν εικόνα, ακόμα και σε περίπτωση που κάποιοι προχωρημένοι χάκερ καταφέρουν να υποκλέψουν την σύνδεση δεν θα έχουν εικόνα. 

Ασφαλώς είναι το ανάλογο καθεστώς όσων ισχύουν με τους υπολογιστές, και τα κινητά τηλέφωνα, ως μια ολοκληρωμένη προσωπική - οικιακή δομή, και ασφαλέστερη λύση δεδομένων όσων προβλέπονται σε αντιδιαστολή των κινητών και laptop τα οποία δεν διαθέτουν κλείστρα στις κάμερες.

Εμείς βλέπαμε πριν από δεκαετίες λίγο διαφορετικά την ψηφιακή πολιτική, με προεκτάσεις στους Ο.Τ.Α, και με χρήσιμες υλοποιήσεις για το σύνολο των δημοτών, σε καθολική διαφοροποίηση με όσα εδραιώθηκαν από πολυεθνικές σε τεχνολογικό επίπεδο πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως είναι η ψηφιακή αγορά και επιχειρηματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τεχνολογίες πρόσβασης νέας γενιάς, διότι υπάρχει και ο παράγοντας πολίτης - δημότης, ο οποίος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρεχόμενη λύση, ώστε να αποδεσμευτεί από την αναγκαιότητα αγοράς μιας σειράς από συσκεύες και λειτουργικά, και να του διαμορφώσουμε ένα εύκολο και λειτουργικό τρόπο διαχειρίσεως.

Οι γνωστοί συκοφάντες, υβριστές, και λασπολόγοι, δεν γνωρίζουμε τι έχουν παρέχει σε τοπικό επίπεδο, και αν έχουν έστω και μια πρόταση να διαφοροποιεί το ελάχιστο όσων αφορά το μέλλον των συμπολιτών μας.

ΥΓ: Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά χρόνια πριν ο λασπολόγος ''ψευτοεκδότης'' τύπωσει σε χαρτί, όποτε του έδιναν χρήματα οι αιρετοί, εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι πιλοτικά - πειραματικά λειτουργήσαμε τοπικά το πρώτο ψηφιακό ''τηλεοπτικό σταθμό'', σε εποχή που δεν υφίσταται στη χώρα μας ούτε ένας αποκωδικοποιητής mpeg2, ούτε ένας δέκτης λήψης του εν λόγω σήματος. Μια συγκεκριμένη εποχή παράλληλα της μουσικής από το τοπικό ραδιόφωνο, μεταδίδαμε και κάποιες εικόνες τηλεοπτικά, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας εκείνη την εποχή να τις δουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Αναφορικά με την ψηφιακή πλατφόρμα τηλεόρασης, οι θέσεις μας πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία από τη πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφής από τον ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'', και έκανε αναφορά σε διαφανή διαδικασία και με την ΕΡΤ σε πρώτη φάση να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ψηφιοποίηση. 

Είμαστε κάθετοι για μια δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα, ( και ραδιοφωνίας) και εν συνεχεία να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία για τον ιδιωτικό παράγοντα, όμως σε καμία περίπτωση οι συμμετέχοντες να μην είναι οι γνωστοί ιδιοκτήτες - μέτοχοι ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. ( Ορισμένοι, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίοι είχαν ακούσει τις μεταδόσεις μας, έπραξαν ετεροχρονισμένα ακριβός τα αντίθετα, υπέρ τις συντεχνίας της διαπλοκής και των ημέτερών των κομμάτων τους. )

* Κύριε πρωθυπουργέ φροντίσατε επιμελώς τις τοποθετήσεις όλων των στελεχών της γενιάς σας; (Κυρίες και κύριοι, έπειτα από δεκαετίες παλαιοκομματισμού (...) έχετε τη πλήρη εικόνα των ισχυόντων στο τόπο μας, άρα δεν συγχωρείται κανένας για αυθαίρετα συμπεράσματα.)

* Όσων αφορά το κόστος του Ψηφιακού πίνακα, ο οποίος ακόμα και σήμερα, έπειτα από δεκαετίες της εξαγγελίας μας, μπορεί να θεωρείται κάτι το οποίο ανήκει στην επόμενη εκατονταετία, είναι μικρότερο από όσο κοστίζει σε κάθε κάτοικο ετησίως το πρασινόσημο, ώστε να μαζεύονται εκατομμύρια και ορισμένοι να κάνουν χρυσές biznes. ( Οι κύριοι στα έδρανα του δήμου Γλυφάδας, ενώ δαπανούν εκατομμύρια ετησίως, ασχολούνται και προβάλουν το λιομάζωμα το οποίο ανήκει 3.000 χιλ. χρόνια πίσω στο παρελθόν ) 

* Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι επί της ουσίας θα ανοίξουν και αρκετά επαγγέλματα, δεδομένου ότι αρχικά απαιτείται σχεδιασμός από μηχανικούς, χρειάζεται ανάπτυξη του app από εταιρία, καθώς και ηλεκτρολόγοι - ηλεκτρονικοί οι οποίοι θα κάνουν τις τοποθετήσεις του ψηφιακού πίνακα σε επέκταση του ηλεκτρικού. ( Σαφώς στα νέα κτίρια ( υπό κατασκευή) η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη, και ίσως αποτελεί μια πρόταση μας η οποία πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς για τις αυριανές πολυκατοικίες, και τον σχεδιασμό τους, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά, και να μας δοθούν κίνητρα και αρωγή από τη πολιτεία ώστε να στείλουμε στην παραγωγή τα σχέδια του ψηφιακού πίνακα.)

Ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας πλούσιος δήμος, άρα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά, όπως και δεκάδες άλλες προτάσεις μας, οι οποίες δεν υιοθετούνται ώστε να παρέχουν εργασία σε πολλούς συμπολίτες μας.

Copyright © 1977 - 2005 ΓΛΥΦΑΔΑ FM - All Right Reserved

Σημείωση: Δεν έχει καμία απολύτως σημασία σήμερα, αν όσα μεταδώσαμε πριν από δεκαετίες δεν αποτελέσουν τοπικές υλοποιήσεις, δεδομένου ότι πολλά από αυτά ( μεμονωμένα ) έχουν ισχύσει από πολλές πολυεθνικές. 

Το θέμα είναι ότι σήμερα θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική τοπική πραγματικότητα, αν δεν υπήρχαν τα συμφέροντα των αστικών κομμάτων, όπως και ελαχίστων ισχυρών οικονομικών παραγόντων οι οποίοι βρίσκονται πίσω από αυτά. ) Πρέπει να διοικήσουν το τόπο οι κάτοικοι - και μακριά από τα αστικά κόμματα, με απόλυτο γνώμονα το τόπο και τους κατοίκους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Ψηφιακή πολιτική Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">