ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με νέα κριτήρια όλα τα επιδόματα ( VIDEO )

Σε_πλήρη αναδιάρθρωση οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του νέου προνοιακού χάρτη που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο οποίο ενσωματώνονται τέσσερα, μέχρι πρότινος αυτόνομα, κοινωνικά επιδόματα. «Ψαλίδι» και σε φοροαπαλλαγές.

Τρίτη (13/10/2015 Υπουργείο Εργασίας ) Στην αναδιάρθρωση οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας εντός του 2017. Παράλληλα «κλείδωσε» τη δεύτερη αξιολόγηση στο κεφάλαιο της Πρόνοιας, ξεπερνώντας το «αγκάθι» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκ. για το 2017) και δυο μέτρα: κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων από το 2017 ύψους μόλις 10 εκατ. € και «ψαλίδι» 100-180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (και επίδομα θέρμανσης) για το 2018.

Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Προνοιακού Χάρτη η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει την πρόταση της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017 και να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους.

«Στόχος μας είναι να περάσουμε από ένα κράτος επιδοματικού χαρακτήρα σε κράτος υπηρεσιών πρόνοιας», εξήγησε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Η ίδια περιέγραψε αδρά ένα πλέγμα υπηρεσιών που στόχος είναι να «παντρευτούν» με το σύστημα επιδομάτων. Δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τα εισοδηματικά κριτήρια, διευκρίνισε όμως πως δεν υφίσταται δέσμευση δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Πείσαμε πως δεν έχει νόημα να κοπούν επιδόματα στα τυφλά» σχολίασε η κ. Φωτίου.

Τέσσερα σενάρια, για εμάς στον ''Γ'' είναι πέντε.

Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα περιγράφει 4 σενάρια και προτείνει ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Στο στόχαστρο η Τράπεζα βάζει κυρίως τους τριτέκνους που είναι στις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν πως έχουν επεξεργαστεί πάνω από 10 δικά τους σενάρια.

Αντίστοιχα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη πρέπει να μπει σε πιλοτική εφαρμογή το νέο καθεστώς αντιμετώπισης της αναπηρίας. Στόχος είναι να μπουν κοινοί κανόνες για όλα τα επιδόματα και να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων τα ΚΕΠΑ, με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην αναπηρία και στις χρόνιες παθήσεις. «Πρέπει να αλλάξει το ιατροκεντρικό μοντέλο προσέγγισης», εξηγούν κρατικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα αναπηρικά επιδόματα.

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο σκέλος που την αφορά η κ. Φωτίου εξήγησε ότι η χρηματοδότηση του ΚΕΑ «κλείδωσε» με την ενσωμάτωση μόνο τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές από το 2018. 

«Καταφέραμε να διαγράψουμε τη μνημονιακή υποχρέωση για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από την Πρόνοια», δήλωσε. Από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατ. € και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ -αλληλοεπικαλύπτονται- ενώ άλλα 2 εκατ. € καταργούνται από το 2018:

• Επίδομα Ενδειας. Δινόταν από τους δήμους μαζί με το φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. €.
• Aπροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό στα 5,2 εκατ. € Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,9 το '17 και τα υπόλοιπα το '18.
• Επίδομα για αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. €. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
• Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελουμένους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. €.
Συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100-180 εκατ. €. «Ψαλίδι» μπαίνει σε:
• φοροαπαλλαγές ναυτικών
• έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
• επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά)
• φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκατ. €). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».
10 εκατ. €

Είναι το συνολικό ύψος των τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που καταργούνται επειδή αλληλοεπικαλύπτονται με το ΚΕΑ και ενσωματώνονται σε αυτό.

Η μεταρρύθμιση

Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Προνοιακού Χάρτη η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει εντός του 2017 στην αναδιάρθρωση των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Ο στόχος περιγράφεται ως πέρασμα από ένα κράτος επιδοματικού χαρακτήρα σε κράτος πρόνοιας.

Σημείωση του ''Γ'': Εμείς σε ανύποπτο χρόνο καλύψαμε διαμαρτυρίες της επιτροπής αναπήρων στο υπουργείο Εργασίας, από τις οποίες έχουμε σαφές βίντεο με τις θέσεις των εκπροσώπων των αναπήρων, και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει προσεκτικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα.

Έχοντας τα δεδομένα των οδηγιών και μνημονιακών συμβάσεων, όσοι επιχειρήσουν να αγγίξουν τα επιδόματα των αναπήρων, με ''τσεκούρι'' στις ελάχιστες αποδοχές τους, ώστε να παρέχουν στους υπολοίπους υγιείς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα πράξουν εγκληματική πολιτική. 

Δεν μπορείς και δεν δικαιούσαι να στερήσεις από τον τυφλό και τον ανάπηρο 100 ευρώ ώστε να παρέχεις στον υγιή διότι επί της ουσίας καταργείς την προνοιακή πολιτική.

Η θέση μας είναι να γίνει αναπροσαρμογή ΟΛΩΝ των συντάξεων, και να παρασχεθούν ικανοποιητικές ισόβιες συντάξεις σε όσους και όσες έχουν άνω του 67% αναπηρία.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο ορισμένοι δια της πλαγίας να λαμβάνουν πέντε συντάξεις και επιδόματα, και ειδικότερα συντάξεις άνω  των 2.000 - 3.000 χιλ. ευρώ, και να περιοριστούν οι μικρές συντάξεις και τα επιδόματα των αναπήρων.

Για τον υγιή ''ανοίγονται δρόμοι'', οι ανάπηροι σε μια κοινωνία μετασχηματισμένη σε ζούγκλα, και χωρίς τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπολοίπους τι μπορούν να κάνουν;  Εμείς έχουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι ήταν και αναγνωρισμένοι για το έργο τους, ενώ στην τοπική μας κοινωνία δεν απολάμβαναν ιδιαίτερης αναγνωρίσεως, ούτε συμμετοχής στα κοινά, κ.α.

Είναι σημεία από όσα μετέδωσΑ δημόσιΑ πριν από πολλΑ χρόνιΑ, και δεν έχει αλλάξει το ελάχιστο σε τοπικό επίπεδο. Έχετε εκλέξει μια φορά (1) ένα άτομο με αναπηρία στα κοινά του δήμου Γλυφάδας, η μήπως τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν από τους ''υγιείς'' ; 

Ο Καιάδας ισχύει με διαφορετικούς όρους στην εποχή μας, όπου ορισμένοι για ψηφοθηρικούς λόγους κόπτονται για τα άτομα με αναπηρία, ενώ επί της ουσίας στο σύνολο της κοινωνίας διαμορφώνονται οι λογικές του Καιάδα.

Ο Καιάδας σύμφωνα με τον μύθο αποτελούσε το χώρο θανατώσεως των παιδιών με αναπηρίες, όμως στην πραγματικότητα εκεί θανατώνονταν οι εχθροί και οι προδότες...Σημειώνουμε ότι και εμείς στη Γλυφάδα έχουμε το τοπικό μας Καιάδα, στον Υμηττό, τον οποίο σαφώς δεν γνωρίζει η πλειονότητα των κατοίκων, και ποτέ δεν είδε, και τουλάχιστον προσωπικά δεν γνωρίζω αν υπάρξει μελλοντικά η αναγκαιότητα επαναφοράς των αρχαίων νόμων και πρακτικών όσων αφορά τους προδότες...

Με όσα ισχύουν σε αυτό το τόπο, στη σύγχρονη εποχή, ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος τι θα επακολουθήσει. Η διαμόρφωση όρων ενίσχυσης των άκρων, όπως και η αδιαφορία από τη πλευρά πολλών κομμάτων στα υφιστάμενα προβλήματα του λαού, μπορεί ετεροχρονισμένα να διαμορφώσει όρους επαναφοράς όσων θεσμικά και κοινωνικά έχουν παγώσει και καταργηθεί. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με νέα κριτήρια όλα τα επιδόματα ( VIDEO ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">