ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φιντέλ Κάστρο: Πέθανε ένας τους τελευταίους επαναστάτες

"Ο_κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (τοπική ώρα) χθες το βράδυ", ανακοίνωσε ο αδερφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, απευθυνόμενος στον λαό της Κούβας.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος εννέα ημερών. Η κηδεία του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Ο Φιντέλ Κάστρο έγινε σύμβολο της Αριστεράς και μεγάλος εχθρός για τις ΗΠΑ που έβλεπαν την Κούβα ως "άνδρο" του κομμουνισμού και εφαλτήριο για την μετάδοση του στη Λατινική Αμερική. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά κατάφεραν μόνο να γιγαντώσουν την λαϊκή του απήχηση στην πατρίδα του.

Ο Φιντέλ Κάστρο (ισπ. Fidel, προφορά: Φιδέλ), πλήρες όνομα Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους (Μπιράν Επαρχίας Οριέντε 13 Αυγούστου 1926 - Αβάνα 25 Νοεμβρίου 2016) υπήρξε ηγέτης (Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος) της Κούβας από το 1959 μέχρι το Δεκέμβριο του 1976 και αργότερα πρόεδρος της χώρας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου του 2008, όταν τον διαδέχτηκε ο Ραούλ Κάστρο.

Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε κι έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άντρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά.

Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιδέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.

Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες.

Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιδέλ (1987).

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του.

Ο Φιδέλ Κάστρο πέθανε στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών, στις 25 Νοεμβρίου 2016. Από το 2006, ταλαιπωρείτο από πολλά προβλήματα υγείας.

Διέφυγε από περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας του, αψήφησε έντεκα Αμερικανούς προέδρους και ανάδευσε 50 χρόνια Ιστορίας: το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσιάζει τα έξι πρόσωπα τουΦιντέλ Κάστρο, ηγέτη της κουβανικής επανάστασης που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών.

Λατρεμένος αλλά και απεχθής, άσπονδος εχθρός και μεγάλος πλάνος, ο "λίδερ Μάξιμο" ήταν ένας από τους τελευταίους πολιτικούς γίγαντες του 20ού αιώνα.

Σημείωση του Γ.Κ: Προσέξτε την ηλικία του θανόντος, και εσείς συνεχίστε την υπηρέτηση των ακροδεξιών. ( Σας θυμίζουμε για άλλη μια φορά διότι ξεχνάτε εύκολα, ότι ο κατασχεμένος ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' πρωτολειτούργησε τοπικά στους 90,3 μεγακύκλους την δεκαετία του 70.) 

Κοιτάξτε τώρα την ηλικία του Αντικομμουνιστή Κωστή Στεφανόπουλου, και την ηλικία του Φιντέλ Κάστρο, και ίσως ανακαλύψετε μια ''σύμπτωση'', αν σημαίνει κάτι για εσάς η αριθμολογία και τα μαθηματικά.

Προσωπικά δεν μας άρεσαν και δεν μας αρέσουν τα ''ζυγά'', και είμαστε υπέρ των ''μονών''. Ποτέ δεν μας άρεσε ο ''ζυγός'' και μας τον ''φορτώσατε'', άρα πρέπει να ''ξεφορτώσουμε''. Προτιμάτε τα ζυγά η τα μονά; 

* Ο τελευταίος επαναστάτης δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ...διότι θα γεννιέται σε κάθε εποχή, και σε κάθε χρόνο και τόπο, και δεν θα περιορίζεται σε Μαρξιστικές θεωρίες η καπιταλιστικά ληστρικά πρότυπα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φιντέλ Κάστρο: Πέθανε ένας τους τελευταίους επαναστάτες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb