ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νέα συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας Γιάννη Καζάζη

Νέα συνάντηση Εργασίας είχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας καθηγητή Ιωάννη Καζάζη.

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον του Υφυπουργού για το έργο του Ιδρύματος, το οποίο σε 153 σημεία σε όλο τον κόσμο πιστοποιεί κάθε χρόνο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες και αλλοδαπούς ανεξαρτήτου ηλικίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ:
«Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, οπουδήποτε υπάρχουν μικρότεροι ή μεγαλύτερη πυρήνες της Ομογένειας. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 3.000 άτομα.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Καζάζη ότι αυτή είναι μια τεράστια δεξαμενή από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τοπικούς δασκάλους, απαραίτητοι και για τα σχέδια που έχει το Υπουργείο Παιδείας, για την παράδοση ελληνικών μαθημάτων, σε όλον τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου. Ένα θέμα που το κουβεντιάσαμε την περασμένη εβδομάδα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, και το οποίο θαυμάσια μπορεί να υποστηριχθεί από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τον Γενικό Διευθυντή της Μιχάλη Κόκκινο.

Βεβαίως και πέρα από όσα πράττει για την Παιδεία και η Εκκλησία, όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν προωθημένες μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι τα περίφημα charter schools στην Πολιτεία της Φλόριντα και κυρίως στην περιοχή της Τάμπα, με την οικονομική συμβολή της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Έχω προσωπική άποψη από την τελευταία επίσκεψή μου στην Τάμπα, και μακάρι αυτό το καθεστώς των charter schools να μπορούσε να διασπαρθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που η κάθε Πολιτεία, με τους δικούς της κανόνες, το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Εκεί χρειαζόμαστε τη συμβολή και την πίεση των Ομογενειακών Οργανώσεων.

Τέλος, φαντάζομαι ότι είναι αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας από Ήπειρο σε Ήπειρο και από χώρα σε χώρα, καθώς η εκμάθηση των ελληνικών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά - π.χ.- μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, Αυστραλίας και πρώην Σοβιετικών χωρών, Αφρικής και Ευρώπης.

Μάλιστα, στο τελευταίο μου ταξίδι στη Γεωργία, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, στη σημαντική δουλεία που γίνεται στα 13 σχολεία διδαχής της ελληνικής γλώσσας και στις προσπάθειες που καταβάλει η τοπική Ομοσπονδία. Αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά».

Η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ με τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη έγινε ενόψει της συμμετοχής του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών, σήμερα το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, με κεντρικό θέμα τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις Ομογενειακές Κοινότητες, συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει και ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουραρις.

Σημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Όπως όλα δείχνουν, εμείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιούμε θέματα από τις δραστηριότητες του ΥΠΕΞ κ. Κουίκ, όμως ο Τέρενς προφανώς δεν μας διαβάζει. 

Αν μας διάβαζε θα γνώριζε ότι εμείς έχουμε σαφείς προτάσεις αναφορικά με τον Ελληνικό Πολιτισμό, και θεωρούμε ορθό και ενδεδειγμένο σήμερα, με το εργαλείο του διαδικτύου, αρχικά, να θεσπίσουμε μια παγκόσμια κοινότητα των απανταχού Ελλήνων, η οποία θα έχει μια συγκεκριμένη βάση - αρχικά σελίδα - στην οποία θα λειτουργεί ένα διαδικτυακό κανάλι και ένα ραδιόφωνο, τα οποία θα λειτουργούν με ρεπόρτερ τους Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς.

Ο υποφαινόμενος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να διαμορφώσει την πλατφόρμα η οποία απαιτείται, και το μόνο που χρειάζεται είναι η αρωγή της πολιτείας, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Η αρωγή της πολιτείας, όπως και η διαμόρφωση των όρων συνλειτουργίας των Ελλήνων της διασποράς σε μια συγκεκριμένη παγκόσμια Ψηφιακή πλουραλιστική πλατφόρμα. 

Άλλωστε κύριε υπουργέ, είχα αιτηθεί στην κυβέρνηση Καραμανλή την δημιουργία ενός Ελληνικού πολυγλωσσικού δορυφορικού καναλιού, το οποίο να μεταφέρει την Ελληνική γλώσσα παγκόσμια, όπου βρίσκονται και λειτουργούν Έλληνες και Ελληνίδες, και με τη δυνατότητα να γίνονται οι ίδιοι ρεπόρτερ και παρουσιαστές από την χώρα στην οποία κατοικούν, παρουσιάζοντας την τοπική δραστηριότητα των Ελληνικών κοινοτήτων.

Απαιτείται μια θυγατρική της ΕΡΤ, όπως την έχουμε αξιώσει στον Υπουργό Ψηφιακής πολιτικής κ. Παππά, ώστε να διαμορφώσουμε την Οικουμενική Ελληνική Ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα λειτουργεί ένα μικρό - ολιγομελές σχήμα, το οποίο θα επισκέπτεται τους ομογενείς, και θα διαμορφώσει το πλαίσιο συνλειτουργίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. 

Το συγκεκριμένο δίκτυο όταν θα φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό λειτουργίας μπορεί στη συνέχεια να μεταδίδεται και ως ελληνικό κανάλι για θέαση των κατοίκων της Ελλάδας, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τον Ελληνισμό της διασποράς, τους συγγενείς, συμπατριώτες και φίλους τους.

Δεν υπάρχει διαφορετική οδός, πρέπει να υπάρχει ένα οικουμενικό Ελληνικό δίκτυο, HELLAS SAT - WEB, υπό την αιγίδα της πολιτείας, το οποίο, εκτός από την ΕΡΤ, να γεφυρώνει τους Έλληνες της διασποράς, και ασχολούμενο αποκλειστικά με την δραστηριότητά τους, παρέχοντας παράλληλα το εφόδιο της Ελληνικής γλώσσας.

Αν δεν υπάρχει το κίνητρο, σε παγκόσμια βάση, καθημερινής συμμετοχής και παρακολούθησης των ομογενών, οι τρίτες, τέταρτες, πέμπτες, και έκτες γενιές, μπαίνουν στα κατά τόπους χωνευτήρια των χωρών στις οποίες βρίσκονται, και η Ελληνική γλώσσα χάνεται μαζί με τον Ελληνισμό.

Ας κάνουν το κόπο οι συμπολίτες μας στη Γλυφάδα να ρωτήσουν την κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, τέως υπουργό Πολιτισμού, ποιες ήταν οι αιτήσεις του υποφαινόμενου στην κυβέρνηση Καραμανλή, και ποια ήταν τα δικά τους πεπραγμένα, ώστε μέχρι σήμερα να μας έχουν ένα απαράδεκτο στελεχός τους δήμαρχο Γλυφάδας.

Ο υποφαινόμενος δεν παρέχει λόγια του αέρα, είχε συγκεκριμένες ενέργειες, ΑΙΤΗΣΕΙΣ, διαπιστώνοντας τα πεπραγμένα των εκλεγμένων και αρμοδίων, οι οποίοι/ες ως είθισται στη χώρα μας, μόλις βρεθούν όπου αξίωσαν, έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να τα γνωρίζουν όλα, και να μπορούν να τα χειριστούν όλα !!! 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νέα συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικής Γλώσσας Γιάννη Καζάζη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb