ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελληνικό: Εκδήλωση - συζήτηση για τα απορρίμματα - Κυριακή 19 Μαρτίου

Εκδήλωση - συζήτηση για τα απορρίμματα διοργανώνει την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 11π.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού
(Πρώην Αµερικανική Βάση) η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Στην πρόσκληση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ αναφέρουν:

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
γιατί συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά

Συμπολίτισσες & Συμπολίτες

Σήμερα οι δήμοι της Αττικής περιορίζονται να μαζεύουν τα σκουπίδια μέσω δύο ρευμάτων (πράσινοι κάδοι για τα οργανικά και μπλε κάδοι για όλα τα ανακυκλώσιμα). Με τη μέθοδο αυτή τα σκουπίδια εξακολουθούν κατά 95% να πηγαίνουν για θάψιμο στη Φυλή, επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες και το περιβάλλον.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή σε αυτό το μοντέλο. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημόσια και αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στη ίδια την πηγή, δηλαδή από τους ίδιους τους δήμους, με περισσότερα ρεύματα δηλαδή ξεχωριστούς κάδους για οργανικά, γυαλί, μέταλλο, χαρτί και πλαστικό. 

Προβλέπει επίσης, ανά ομάδα δήμων, να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες στις οποίες θα γίνεται επεξεργασία των απορριμμάτων δηλαδή ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επανάκτηση χρήσιμων υλικών, ώστε σταδιακά μέχρι το 2020 να ανακυκλώνεται το 52% των σκουπιδιών.

Αν αυτό γίνει, το οικονομικό όφελος για τους πολίτες θα είναι σημαντικό και η προστασία του περιβάλλοντος επίσης.

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός της περιφερειας προχωράει με μεγάλες καθυστερήσεις και ασάφειες και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία, με μεγάλο κερδισμένο τα εργολαβικά συμφέροντα που καραδοκούν.

Ειδικότερα στο δήμο μας η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τυπικά, και όχι ουσιαστικά, το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Αγνόησε τη προετοιμαστική δουλειά της προηγούμενης τετραετίας, ενεργεί ως να εγκατέλειψε την κοινή θέση των τριών δήμων για δημιουργία ολοκληρωμένου σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και φαίνεται να καθορίζει τη στάση της από τους σχεδιασμούς του Λάτση.

Σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, να έχουν θέση και να παρεμβαίνουν. Η δημοτική αρχή, ενώ προβάλλει και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό το παραμικρό και πολλές φορές αυτονόητο έργο της, για το τόσο σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων δεν έχει κάνει τίποτα για να ενημερώσει τους πολίτες.

Στην εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνουμε (είναι η δεύτερη στα τελευταία δύο χρόνια) θα υπάρχει εισηγητική τοποθετηση εκπρόσωπου της παράταξής μας, ενώ στη συνέχεια έχουν κληθεί για να τοποθετηθούν:

§ Εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών των τριών δήμων
§ Εκπρόσωποι της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΉΣ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
§ Εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και φορέων και φυσικά οι πολίτες που θα πάρουν μέρος.

Σημείωση του ''Γ'': Έχοντας σημαντική ''προσφορά'' από τη πλευρά όσων υποστηρίχτηκαν επί χρόνια ώστε να βρίσκονται σήμερα στους θεσμούς, καθώς και όσων βρέθηκαν έπειτα από χρόνια και δικού μας αγώνα στο δήμο Γλυφάδας, εμείς αδυνατούμε να είμαστε παρόντες στην εκδήλωση.

Η νεοελληνική πραγματικότητα: Είμαστε από τους πρωτοπόρους που τοποθετηθήκαμε πάμπολλες φορές δημόσια, από το κατασχεμένο, για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των σκουπιδιών, σε εποχές που αποτελούσε άγνωστο ζήτημα στη χώρα μας, και τόσο στην περιφέρεια Αττικής, όσο και στο δήμο έχουμε άτομα τα οποία ''μας τιμούν ιδιαίτερα''. 

Οδηγήθηκαν έπειτα από τριάντα χρόνια να υιοθετήσουν όσα μεταδώσαμε, να τα κάνουν και πρόγραμμα, και να έχουν το ''copyright'' !!! Στη μετεξέλιξη αυτού του τόπου μπορεί ακόμα και ο χθεσινός, που του δόθηκε η δυνατότητα να βρίσκετε στα πράγματα, να επικαλείται ότι σήκωσε τη σημαία υπέρ του ενός η του άλλου, και σαφέστατα το κοινωνικό σύνολο να έχει άγνοια. 

Τουλάχιστον όσοι σήμερα δεν μας τιμούν σε κανένα βαθμό ευρισκόμενοι στους θεσμούς, και στο δήμο, γνωρίζουν ποια ζητήματα σηκώσαμε πρώτοι σε αυτό το τόπο, και τι έκαναν οι ίδιοι/ες εκείνη τη περίοδο. ( Όπως θυμάστε ελάχιστοι είχαμε θέσει συγκεκριμένα στάνταρ ώστε να υπάρχει διαδημοτικό επίπεδο διαχειρίσεως, καθώς και πιλοτικά να τεθεί η κομποστοποίηση πλην των δήμων και στις οικίες των κατοίκων, σε μια εποχή που έλεγες  ''κομποστοποίηση'' και ήταν άγνωστη λέξη στην πλειονότητα.)

Δεδομένου ότι η εκδήλωση γίνετε στο Ελληνικό, πρέπει να τονιστεί ότι τα φαραωνικά σχέδια του Λάτση, δεν περιλαμβάνουν ούτε διαχείριση των σκουπιδιών, ούτε νεκροταφείο για μια κλειστή πόλη 30.000 χιλ. κατοίκων. !!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελληνικό: Εκδήλωση - συζήτηση για τα απορρίμματα - Κυριακή 19 Μαρτίου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">