ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ταγίπ Ερντογάν: Ένας πολιτικός διαφορετικός από τους άλλους

Το δημοψήφισμα που θα γίνει σήμερα πρόκειται να αλλάξει το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Τουρκίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό καθώς θα δώσει αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν ; Σε σημερινό δημοσίευμα του CNN Grecce υπάρχουν πολλά στοιχεία από τη ζωή του Τούρκου πολιτικού ηγέτη.

Ο Ερντογάν, είναι κάτι ανάλογο του Κουρδομένου, με μια παραπλήσια ιστορία και διαδρομή, και με πολλές ομοιότητες σε ενέργειες, συμπεριφορές, κ.α., άρα είναι καθαρά ζήτημα χρόνου στις προσεχείς εκλογές της Γλυφάδας να διαπιστώσουμε αν θα υπάρξει και μια ανάλογη έκβαση. 

Όπως θα διαβάστε ο Ταγίπ Ερντογάν, ευφυής και απρόβλεπτος,  ένας πολιτικός ο οποίος γύρισε την πλάτη του στο Νταβός, από τότε που δεν τον μεταχειρίστηκαν όπως τον ομόλογό του Σιμόν Πέρες, όπως ο υποφαινόμενος έχει γυρίσει τη πλάτη του στα αστικά πολιτικά κόμματα διαμορφώνοντας σταδιακά την ανεξαρτητοποίηση του δήμου Γλυφάδας.

Ο Ταγίπ δεν διστάζει να καταφερθεί ακόμη και στη σειρά υψηλής τηλεθέασης Σουλειμάν, όπως είχε πράξει και ο υποφαινόμενος, πριν τον Ερντογάν, την περίοδο προβολής στα διαπλεκόμενα ελληνικά κανάλια των Τουρκικών σειρών σαπουνόπερας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αρχικά βρίσκονταν - σε Λευκωσία και Αθήνα - σε αναμονή να κερδίσει την πρώτη φορά τις εκλογές, να βγει από τη φυλακή, στη συνέχεια να ελέγξει το πολιτικό σύστημα, να εδραιωθεί, να κερδίσει τη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο.

Σουλτάνος ή υπηρέτης του λαού; Με αυτό το ερώτημα η πολιτικοοικονομική επιθεώρηση του Τhe Economist ξεκίνησε να αναζητάει το μίτο πίσω από το παραπέτασμα συγκεχυμένων πληροφοριών για τον ηγέτη της Τουρκίας. Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένα πρόσωπο που μπορείς να αναγνώσεις εύκολα.

Ευφυής και απρόβλεπτος ο πρωταγωνιστής στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανοικοδομεί αυτό που ο ίδιος ορίζει ως τουρκικό θαύμα περισσότερο από μία δεκαετία.

Ένα θαύμα με τίμημα βαρύ για κάποιους, ένα θαύμα αποθεωτικό για την ισχυρή χώρα της Μεσογείου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήξερε από μικρός να κάνει ντρίμπλες ανατρέποντας τα παιχνίδια.

Άλλωστε είναι ένας street smart ηγέτης, ένας πολιτικός που ανδρώθηκε στη φτωχογειτονιά Κασίμπασα πουλώντας λεμονάδα και κουλούρια.

Ένας πολιτικός διαφορετικός από τους άλλους ο Ερντογάν γύρισε την πλάτη του στο Νταβός από τότε που δεν τον μεταχειρίστηκαν όπως τον ομόλογό του Σιμόν Πέρες, έχει αρνηθεί συχνά να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο όπως άλλοι πολιτικοί και αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών εγκαινιάζοντας την τρίτη πιο σημαντική γέφυρα του Βοσπόρου ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Εχθρός των κοινωνικών δικτύων ο ίδιος καθώς καλλιεργούν “αμαρτωλές ιδέες στους χρήστες τους” ο Eρντογάν δεν διστάζει να καταφερθεί ακόμη και στη σειρά της υψηλής τηλεθέασης Σουλειμάν, Ο Μεγαλοπρεπής καθώς “προβάλει ένα ιστορικό πρόσωπο σαν πρωταγωνιστή σαπουνόπερας με ίντριγκες και πάθη και άλλες αδυναμίες.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954. Παιδί της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης που έστειλε εκατομμύρια στην Πόλη σε αναζήτηση δουλειάς, ο Ταγίπ Ερντογάν μεγάλωσε στην λαϊκή γειτονιά της Πόλης, στο Κασίμπασα, όπου η οικογένειά του έφθασε το 1965 από τη Ριζέ του Πόντου.

Το 1965 τέλειωσε το δημοτικό στο Κασίμπασα και στη συνέχεια γράφτηκε στο ιμάμ χατίπ Οκουλού, ένα -άτυπο- ιεροδιδασκαλείο.

Ιδιαίτερα δραστήριος στα σχολικά του χρόνια ο Ερντογάν είχε διακριθεί στον αθλητισμό, με ιδιαίτερη επίδοση στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες –ανάμεσα σε αυτές ποιητικοί διαγωνισμοί και διαγωνισμοί εκθέσεων, όπου διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα.

Καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση και του αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα επειδή διάβασε σε μια ομιλία του το 1997 ένα μουσουλμανικό ποίημα που κρίθηκε ότι προάγει τον θρησκευτικό φανατισμό. Εν τω μεταξύ, το κόμμα του είχε τεθεί εκτός νόμου. Εξέτισε λιγότερο από 4 μήνες και αποφυλακίστηκε στις 27 Ιουλίου 1999.

Το 2001 δημιούργησε το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στις εκλογές της επόμενης χρονιάς το ισλαμικών καταβολών κόμμα του πέτυχε ευρεία νίκη. Ωστόσο ο ίδιος ο Ερντογάν ορκίστηκε πρωθυπουργός το 2003, οπότε και ανέλαβε από τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003.
Τον Μάιο του 2004, έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2007, το κόμμα του κατέγραψε “ιστορική νίκη” με πάνω από το 46% των ψήφων, οπότε ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός.

Το κόμμα του Ερντογάν ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές, που διενεργήθηκαν στις 29 Μαρτίου του 2009, αλλά με μειωμένη τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007.

Στις 12 Ιουνίου 2011 ο Ερντογάν κέρδισε και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 50% των ψήφων, αυξάνοντας για 2η φορά τα ποσοστά του κόμματός του.

“Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή καριέρα. Τα έβαλε με το κεμαλικό σύστημα και ξεπέρασε όλες τις αντιξοότητες. Ανέπτυξε μια φιλοδοξία που μόνο ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στο περιθώριο θα μπορούσε να έχει.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιον σαν τον Ταγίπ Ερντογάν σε θέση ισχύος. Κάποιος σαν αυτόν θα προοριζόταν ως προσωπικό στα σπίτια της ελίτ, των ‘λευκών Τούρκων' για να καθαρίζει. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε ποτέ τέτοια δύναμη. Γι' αυτό και η καριέρα του είναι ιστορική. Πρόκειται και για ένα είδος εκδίκησης στο κατεστημένο ή εξόφλησης για την ταπείνωση που υπέστη τόσα χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν κάποτε πολύ δημοφιλής στην Τουρκία. Οι άνθρωποι ήλπιζαν σ' αυτόν. Προώθησε και πολλές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Οδήγησε τη χώρα στις πόρτες της Ευρώπης, διεύρυνε τα δικαιώματα του Τύπου, όπως και τα δικαιώματα των γυναικών. 

Προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και των ασφαλίσεων. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκανε αυτό. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι τον στήριζαν. Στο μεταξύ όμως αυτή η φήμη του έχει αποδυναμωθεί, γιατί συνέβησαν πολλά άσχημα γεγονότα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς άλλος στην πολιτική σκηνή της χώρας που θα μπορούσε να τα βάλει με τον Ερντογάν. Απλά δεν υπάρχει εναλλακτική.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ταγίπ Ερντογάν: Ένας πολιτικός διαφορετικός από τους άλλους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">