ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αργυρούπολη: Το σήμα της Ολυμπιακής φωτίστηκε - Στη Γλυφάδα σκοτάδι

Στις 8 το βράδυ στις 10/05/2017 φωταγωγήθηκε ξανά το παλιό σήμα της Ολυμπιακής στην Λ. Βουλιαγμένης έπειτα από 20 χρόνια.

Το σήμα καθαρίστηκε, βάφτηκε, αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες νέον με led και αποτελεί πλέον – όπως παλιά - σημείο αναφοράς στα Νότια Προάστια. Στον αντίποδα, στο δήμο Γλυφάδας, έπειτα από 40 χρόνια της πρώτης λειτουργίας του τοπικού Ρ/Σ ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'', οι παρανομίες δεν έχουν τέλος και συνεχίζονται από τον Γ.Παπανικολάου. 

Στην Αργυρούπολη φωταψίες και στην Γλυφάδα μεσαιωνικό σκότος, και επιπροσθέτως χιλιάδες συμπολιτών μας οι οποίοι στη πλειονότητά τους παρακολουθούν τον κατήφορο που επέλεξαν οι διοικούντες της πόλης μας, δεδομένου ότι όσα αισχρά και ποταπά ισχύουν επί τρία χρόνια τα διαμόρφωσαν αποκλειστικά δεξιοί κύκλοι.

Το διαφημιστικό βίντεο, το οποίο είδαμε, και το οποίο ανασκευάσαμε σύμφωνα της δικής μας σκοτεινής τοπικής πραγματικότητας.

 


Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου στην ανακαινισμένη πλατεία στην συμβολή Βουλιαγμένης & Μ. Γερουλάνου, φωταγωγήθηκε ξανά το παλιό σήμα της Ολυμπιακής έπειτα από 20 χρόνια.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης:

«Το σήμα της Ολυμπιακής αποτελεί ένα τοπόσημο όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα, καθώς αποτελεί από το 1973 έως και σήμερα σημείο αναφοράς για τους πολίτες ολόκληρης της Αθήνας.

Η γενιά των σαραντάρηδων, στην οποία ανήκω και εγώ, έχει να διηγηθεί πολλά γεγονότα και περιστατικά με αναφορά στο σήμα της Ολυμπιακής. Τότε που δεν είχαμε κινητά και “facebook» και δίναμε ραντεβού τα Σαββατοκύριακα στο “Σήμα”.

H φωταγώγηση του σήματος θα μας θυμίσει μνήμες μιας παλαιότερης εποχής. Μιας εποχής στα θετικά στοιχεία της οποίας, θα πρέπει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα».

Η ιστορία:

Ήταν το 1969 όταν η Πολιτεία αποφασίζει, μετά τη συνεχή αύξηση του τουρισμού, που παρουσιάζει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός, να επεκτείνει περαιτέρω το Αεροδρόμιο του Ελληνικού προς Ανατολάς. Έτσι, δημιουργήθηκε ο Ανατολικός Αερολιμένας, αναπόσπαστο τμήμα του Αεροδρομίου του Ελληνικού, με στόχο να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ξένες αεροπορικές εταιρείες, εγκαινιάζοντας το κτίριο Saarinen, όνομα που πήρε από τον σχεδιαστή, κατασκευαστή, αρχιτέκτονα. 

Ήταν η περιόδος που εκδίωξαν τον πληθυσμό του ΒΟΣΠΟΡΟΥ, της πρώτης οργανωμένης συνοικίας της Γλυφάδας, και ετεροχρονισμένα αντί αποκαταστάσεων κυβερνά ο Λάτσης, ο οποίος έναντι πινακίου φακής απέκτησε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και μη ξεχνάτε ότι επέβαλε στο τρίτο Μνημόνιο να εμπεριέχεται το προσωπικό τους όφελος. Στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, και της λαϊκής κυριαρχίας, οι γνωστές οικογένειες υπεράνω 10.000.000 εκ. πολιτών !!!

Ο Δυτικός Αερολιμένας, εξυπηρετούσε αποκλειστικά το σύνολο των πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μόνο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κατόπιν τούτου, εισηγήθηκε προς τα στελέχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, να δημιουργηθεί και να τοποθετηθεί σε καίριο σημείο (διασταύρωση Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Αλίμου), το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να προωθήσει την εταιρεία του και να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά, ως αερομεταφορέα.

Έτσι, το 1970, οι υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προχώρησαν στην πραγματοποίηση μελέτης, αναζήτηση χώρου και στη συνέχεια, σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του σήματος.

Η εντολή δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Κονιαλίδη, πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και έμπιστο στέλεχος του Αριστοτέλη Ωνάση, στον κατασκευαστή, κ. Βότση.

H κατασκευή της επιγραφής ξεκίνησε το 1973 και ολοκληρώθηκε μετά από λίγους μήνες, με την υποβοήθηση ξύλινης σκαλωσιάς και τη βοήθεια ειδικού γερανού, που χορηγήθηκε από την Ολυμπιακή Αεροπορία για την ανάρτηση της σιδηροκατασκευής (ιδιαίτερα μεγάλη κατασκευή για την εποχή εκείνη).

Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν κατασκευαστεί το σήμα, έπρεπε να πάρει ειδική άδεια από το Υπουργείο Συντονισμού, καθώς τέτοιου είδους διαφημιστικές κατασκευές, (ύψος, ανάγλυφα γράμματα) δεν προβλεπόντουσαν από την τότε νομοθεσία.

Η σφαίρα είναι διαμέτρου 10 μέτρων ενώ το συνολικό ύψος της ανέρχεται στα 26 μέτρα. Το συνολικό βάρος της είναι 11,5 τόνοι. Ο πρώτος σχεδιασμός της απεικόνιζε αεροσκάφη, την ονομασία OLYMPIC AIRWAYS και ανέφερε τις πέντε ηπείρους, ότι είναι δηλαδή εταιρεία των πέντε ηπείρων.

Η κατασκευή κόστισε 980.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο, για την εποχή εκείνη.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αργυρούπολη: Το σήμα της Ολυμπιακής φωτίστηκε - Στη Γλυφάδα σκοτάδι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">