ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Tο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα»

Σε πολλές χώρες υπάρχουν θύματα, νέα παιδιά που έπαιξαν και έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα μας, το πρώτο θύμα του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού είναι, όπως όλα δείχνουν, μία νεαρή κοπέλα από την Κατερίνη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα που φέρεται να έχει προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της. 

Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου διερευνά πέντε συνολικά περιστατικά προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν σχέση με το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι που φέρει την ονομασία «Πρόκληση Μπλε φάλαινα» («Blue Whale Challenge»), δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Έλλη Ηλιάδου.

Γλυφάδα: Η διευθύντρια του 3ου γυμνασίου Γλυφάδας κ. Ευγενία Λουμπαρδιά από τη σελίδα του τρίτου γυμνασίου προιδοποιεί τους γονείς για το επικίνδυνο
«παιχνίδι», Blue Whale Challenge (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»)

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα «παιχνίδι», το «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις «δοκιμασίες».

Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους αλλά και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επειδή πολλοί μαθητές και μαθήτριες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καλό είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και να συζητήσετε για το θέμα αυτό με τα παιδιά σας. Διαβάστε με προσοχή την ακόλουθη ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερωθείτε και από τις ηλεκτρονικές πηγές για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού.

«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες, και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»). Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax). Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, γι” αυτό ας ενημερωθούμε για το Γονικός έλεγχος (Parental Control). Είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο δίνει στους γονείς την δυνατότητα να περιορίζουν την πλοήγηση του παιδιού στο ίντερνετ, προστατεύοντάς το -όσο είναι δυνατόν- από ιστοσελίδες κακόβουλου περιεχομένου.

Οι δυνατότητες των προγραμμάτων γονικού ελέγχου ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο την πλοήγηση στο internet, αλλά μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με το προϊόν, και μία μεγάλη γκάμα από δυνατότητες περιορισμού και ελέγχου του παιδιού.

Με εκτίμηση

Ευγενία Λουμπαρδιά

Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Tο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">