ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό

Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο και όπως λένε οι σεισμολόγοι η Λέσβος ολόκληρη είναι γεμάτη από ρήγματα που την απειλούν.

Μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό  που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μεγέθους 6,1 βαθμών και ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της μία νεκρή γυναίκα δεκάδες τραυματίες και καταστροφές.

Στο νησί έχει μεταβεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας και αρμόδιοι μηχανικοί των Διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών, αλλά και από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών.

Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης αναβάλλει σήμερα, Τρίτη, τις εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ Λέσβου και Χίου.

Ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας μέσα σε μια κάβα δείχνει τα ράφια να κουνιούνται καθώς και μπουκάλια και ποτήρια να πέφτουν και να σπάνε την ώρα του σεισμού.



Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών είναι νεκρή, δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.   

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε , είχαμε και κατολισθήσεις οι οποίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. 

Ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα χωριά ευρύτερα, ζημιές και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε μνημεία, εκκλησίες, και άλλες υποδομές, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Από το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει εντός της ημέρας και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών.

Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας είναι σωροί ερειπίων. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχής Βατερών φιλοξενήθηκαν οι ηλικιωμένοι.

Στο νησί υπάρχει έντονη ανησυχία μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ δεδομένου ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν αρκετά αισθητές. Οι ειδικοί λένε ότι η σεισμική ακολουθία μοιάζει να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ θα πρέπει να αναμένεται λόγω του μεγέθους του πρώτου σεισμού.

Με στοιχεία
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">