ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων που είχε ο υφυπουργός ΕξωτερικώνΤέρενς Κουίκ,  αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, για τρίτη φορά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νότιας Αφρικής, Γιάννη Φιλίππου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των τριών συναντήσεων, ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον κ. Φιλίππου. «Τον συνάντησα πρόσφατα στο ταξίδι μου στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά πρέπει να πω ότι τις ευχάριστες εκπλήξεις μού τις επιφύλαξε στις συζητήσεις που είχαμε εδώ στην Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα σημεία από τη συνάντηση, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως του προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ συνάντηση όλων των ομοσπονδιακών φορέων από όλες τις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, των κοινοτήτων αλλά και των σωματείων, τόσο Ελλήνων όσο και Κυπρίων. Η συνάθροιση αυτή, υπογράμμισε, θα καταδείξει την ενότητα του Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής και θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την εκεί Διασπορά, και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Επίσης, όπως ανέφερε, ο κ. Φιλίππου του προανήγγειλε την επανεκκίνηση του εκεί εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σημαντικότατη, όταν μάλιστα, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψής μου στη Νότιο Αφρική, ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ σκοπεύουν τον επόμενο Οκτώβριο να πραγματοποιήσουν επιχειρηματική αποστολή στη Νότιο Αφρική και ταυτόχρονα τόσο στη Μοζαμβίκη όσο και στην Μποτσουάνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως το επιμελητήριο θα είναι και η γέφυρα για να τονωθούν στη Νότιο Αφρική – εκτός των άλλων - και οι εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο, κρασί και γαλακτοκομικά.

Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ είπε πως με ιδιαίτερη χαρά άκουσε τον κ. Φιλίππου να διαβεβαιώνει τον υφυπουργό Κώστα Ζουράρι, ότι η ομοσπονδία στην οποία προεδρεύει, θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση Ελλήνων δασκάλων να αποδεχθούν την τριετή ή πενταετή απόσπασή τους σε κοινοτικά σχολεία της Νότιας Αφρικής, συνεισφέροντας στέγη και όχημα. Χαρακτήρισε την προσφορά αυτή σημαντικότατη, «λαμβανομένων υπόψιν του μη ελκυστικού μισθοδοτικού ύψους των δασκάλων σε σχέση με το κόστος ζωής στη Νότια Αφρική».

Ακόμα, ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την απόφαση της ομογένειας της Νότιας Αφρικής να δώσει τα ηνία της στα νέα παιδιά» και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι η ομογενειακή νεολαία είναι οργανωμένη και σε ομοσπονδία, ο πρόεδρος της οποίας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας των πρεσβυτέρων». Αυτό, συμπλήρωσε «θα μπορούσε να είναι το λαμπρό παράδειγμα για αρκετά ομογενειακά σημεία του πλανήτη, εκεί όπου κάποιοι γαντζωμένοι στα καρέκλες τους, έχουν διαζύγιο με τη λέξη ανανέωση».

Παράλληλα, ο κ. Φιλίππου έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είχε συνομιλίες τόσο με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και με τον υφυπουργό αρμόδιο για την Παιδεία Απόδημου Ελληνισμού, Κώστα Ζουράρι και συναντήθηκε με στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Αναφερόμενος σε αυτές τις συναντήσεις, στις οποίες έδωσε το «παρών», ο κ. Κουίκ είπε πως ο κ. Φιλίππου στη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις της ομογένειας με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της στη Νότιο Αφρική και αναφέρθηκε στον πρώτο ομογενειακό ομοσπονδιακό βουλευτή, Γιώργο Μιχαλάκη, θέτοντας ως στόχο, ο Ελληνισμός να στηρίξει και άλλα παιδιά της ελληνικής ή της κυπριακής ομογένειας σε τοπικά ή ομοσπονδιακά κοινοβουλευτικά αξιώματα.

«Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η προσέγγιση του κ. Φιλίππου για τα πολιτιστικά θέματα, ζητώντας από τη Λυδία Κονιόρδου τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, για την επίσκεψη στη Νότιο Αφρική καλλιτεχνικών σχημάτων υψηλού επιπέδου, αλλά και περιοδικών εκθέσεων συνυφασμένων με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» επισήμανε ο υφυπουργός και έκανε γνωστό πως προανήγγειλε ιδιαίτερες φθινοπωρινές δράσεις για να τιμηθεί το έτος Καζαντζάκη, όπως και ειδικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και συντάκτης του νέου Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, ο οποίος φέτος κλείνει τα 90 του χρόνια.

Ολοκληρώντας τη δήλωσή του, ο κ. Κουίκ εξήγγειλε πως σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει και ευχάριστα αποτελέσματα από συγκεκριμένα αιτήματα που υπέβαλε σε υπουργούς της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Νότιο Αφρική.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">