ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ομιλία του ΥΦΕΠΕΞ Τέρενς Κουίκ στο Ελληνο-Γεωργιανό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Στα πεδία όπου μπορούν να υπάρξουν κοινές επιχειρηματικές δράσεις ανάμεσα στη χώρα μας και τη Γεωργία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το πρώτο Ελληνο-Γεωργιανό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Τιφλίδα.

Τόνισε δε ότι η καλύτερη αξιοποίηση της «Εμβαθυμένης και Ολοκληρωμένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) μεταξύ ΕΕ – Γεωργίας θα φέρει κοινά οφέλη.

Τόνισε δε ότι η καλύτερη αξιοποίηση της «Εμβαθυμένης και Ολοκληρωμένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) μεταξύ ΕΕ- Γεωργίας θα φέρει κοινά οφέλη.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουίκ «οι κοινές επιχειρηματικές δράσεις Ελλάδας- Γεωργίας μπορούν να ξεκινήσουν από την ελληνική ναυτιλία, συνδέοντας τα γεωργιανά λιμάνια, με τον Κόλπο, αλλά και τα λιμάνια όλου του κόσμου. Και μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι τη συνεργασία μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την Πράσινη Ανάπτυξη, τα logistics στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, τις τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία Πληροφορικής, Παιδεία, εκπαίδευση, καλλυντικά, δομικά υλικά και φυσικά Τουρισμός, που περιμένουμε να έχει κατακόρυφη άνοδο προς τους ελληνικούς προορισμούς, με την πρόσφατη απελευθέρωση των θεωρήσεων της ΕΕ για τους γεωργιανούς πολίτες. Θέμα στο οποίο συνέβαλε αποφασιστικά και η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ήταν ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ και «ασφαλώς υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης», με την Ελλάδα να αποτελεί τον 13ο σημαντικότερο προμηθευτή της γεωργιανής αγοράς και την πρώτη αγορά προορισμού για τις γεωργιανές εξαγωγές.

«Σίγουρα θα υπάρχουν κοινά οφέλη, με την καλύτερη αξιοποίηση της «Εμβαθυμένης και Ολοκληρωμένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) μεταξύ ΕΕ- Γεωργίας που τέθηκε σε επίσημη ισχύ πριν ένα χρόνο, την 1η Ιουλίου 1916», τόνισε.


Είχε προηγηθεί αρχές Μαρτίου 2017, η επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στις συναντήσεις του οποίου με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα. Το σχετικό πρωτόκολλα υπεγράφη στην Αθήνα πριν 10 μέρες στα πλαίσια της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο Φόρουμ της Τιφλίδας χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, η αντιπρόεδρος του γεωργιανού Εμπορικοβιομηχανικού Επιμελητηρίου, και οι επικεφαλής της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολή, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός, ενώ παραβρέθηκαν ο επιτετραμένος της Ελλάδας Νίκος Πιπερίγκος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ Μάγια Σολωμού. 

Η ελληνική αποστολή πραγματοποιήσε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. David Jalagania και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και  Οικονομικών. Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τη Βουλή των Κοινοτήτων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ομιλία του ΥΦΕΠΕΞ Τέρενς Κουίκ στο Ελληνο-Γεωργιανό Επιχειρηματικό Φόρουμ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">