ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Επιδίδονται συστηματικά σε εξαπάτηση των δικαστών

Στις 29/06/2017 συνεδρίασε έπειτα από τρεις διακοπές το Γ' Τριμελές Κακουργοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση της παράνομης και επιζήμιας αγοράς των δυο οικοπέδων.

Γι' άλλη μια φορά κατέστη σαφές, ότι οι υπόδικοι τέως και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γλυφάδας, θεώρησαν πρέπον να παραπλανήσουν την έδρα, εξαπατώντας τους δικαστές, όμως για κακή τους τύχη το δικαστήριο αντελήφθη τη πλάνη και όρισε τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου.

Η δίκη διεκόπη για τέταρτη φορά, για τις 28-09-2017, έπειτα από διακοπή που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, δεδομένου ότι ο δικηγόρος τους ήταν στον Κορυδαλλό, ενώ ήταν στον Άρειο Πάγο, και όπως όλα δείχνουν τον Σεπτέμβριο θα εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση.

Το ζήτημα είναι μείζον, διότι ο δήμος Γλυφάδας δεν προασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών, ενώ έχουν υπάρξει σειρά ενεργειών από τη πλευρά συμπολιτών μας προς την δημοτική αρχή για ορισμό δικηγόρου.

Στη δίκη των ''30 της Γλυφάδας'', για την σκανδαλώδη αγορά δύο οικοπέδων, 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και ο τέως δήμαρχος Κ. Κόκκορης, κατηγορούνται ότι επέφεραν στο δήμο ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. 

Για κακουργηματική απιστία κατηγορείται και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν κάθισε στο εδώλιο για την υπόθεση των οικοπέδων, διότι η Βουλή δεν ήρε τη βουλευτική του ασυλία.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διατελούσε δημοτικός σύμβουλος και είχε ψηφίσει υπέρ της αγοράς των οικοπέδων.Το εισαγγελικό αίτημα ήταν να γίνει άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Ωστόσο στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Βαρβιτσιώτη τάχθηκαν 78 βουλευτές, κατά 143, ενώ 9 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Εκείνος, αν και διατυμπάνιζε τις διαφανείς διαδικασίες του Δήμου για την αγοραπωλησία, δεν ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του.

Όπως αναφέρει με καταγγελία του ο Δ/Σ Γλυφάδας κ. Βοργιάς « Αντί της προστασίας των συμφερόντων του δήμου, οι κύριοι Παπανικολάου και Παναγάκος με την λήψη της παράνομης απόφασης 31/ 03/02/2017 του δημοτικού συμβουλίου θρασύτατα έσπευσαν να προκαταλάβουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Με αυτήν την απόφαση έκριναν οι ίδιοι ότι οι 25 από τους 30 κατηγορουμένους είναι αθώοι, μεταξύ των οποίων αθώωσαν και τους τέσσερις οικοπεδούχους που εισέπραξαν παρανόμως 8.879.495 εκ. ευρώ από το ταμείο του δήμου !

Ευτυχώς την ολέθρια και κατάπτυστη αυτή απόφαση ακύρωσε ο ελεγκτής νομιμότητας της περιφέρειας Αττικής κατόπιν δικής μου προσφυγής. Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη ξεσκεπάστηκαν πλήρως. Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται ότι απεμπολούν και ξεπουλούν τα συμφέροντα του δήμου που τους εμπιστεύτηκαν οι Γλυφαδιώτες, προς χάριν των συμφερόντων των 30 υπόδικων κατηγορουμένων και του συμφέροντος του πρώην υπουργού και βουλευτή κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξέφυγε προσωρινά της δίωξης για το ιδίο κακούργημα και θα καθίσει στο σκαμνί όταν πάψει να είναι βουλευτής».

Η υπόθεση η οποία δικάζεται είναι τα οικόπεδα Παπαδημητρίου τα οποία αγόρασε ο δήμος Γλυφάδας με σκοπό να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Αρχικά τα ακίνητα αυτά είχαν απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό, αλλά επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, με δικαστική απόφαση η απαλλοτρίωση ακυρώθηκε.

Επίσης,  με ανοικτή επιστολή ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Γλυφάδας, κ. Δημήτριος Καραπάνος, αναφέρεται στην υπόθεση της απευθείας αγοράς δύο οικοπέδων το 2011 από τον Δήμο Γλυφάδας.

Ο κ. Καραπάνος επισημαίνει ''Ουδεμία αμφισβήτηση χωρεί για την διάπραξη του εγκλήματος και την επελθούσα βέβαιη τεράστια οικονομική ζημία εις βάρος του Δήμου Γλυφάδας''. '' Tα 2.872.051 ευρώ λείπουν σύμφωνα με το Βούλευμα, και τον Νόμο 4067 / 2012 άρθρο 33 από το ταμείο του Δήμου ως παρανόμως εκταμιευθέντα''.

Επιπροσθέτως ο τέως αντιδήμαρχος τονίζει: ''παραβιάστηκε ο νόμος 4067 / 2012 άρθρο 33 που απαγορεύει στους Δήμους καταβολή τιμήματος πάνω από την αντικειμενική αξία για την αγορά ακινήτων προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους, όπως συμβαίνει με την συγκεκριμένη αγορά''.

Επίσης στην ανοικτή επιστολή ο τέως αντιδήμαρχος αναφέρει '' περαιτέρω πλέον αδράνεια εκ μέρους των κατά νόμο υπευθύνων οργάνων του Δήμου δια την αποκατάσταση της βέβαιης βλάβης που υπέστη ο Δήμος, εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζήτησης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος κάθε αρμοδίου που συνειδητά πλέον παραβαίνει το υπηρεσιακό του καθήκον μετά την κοινοποίηση της παρούσης επιστολής''.

Επίσης σας θυμίζουμε την ακύρωση της παράνομης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, με την 29656/111116 /11-04-2017, απόφαση της Απ. Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ την οποία πέτυχε ο τέως πρόεδρος του Δ/Σ κ. Παναγιώτης Γιάχος.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιάχος « Σε αυτή την σκανδαλώδη υπόθεση, ο κ. Παπανικολάου από αρχάγγελος της διαφάνειας και τής νομιμότητας, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, με την τακτική που ακολούθησε ως Δήμαρχος, το μόνο που κατάφερε, ήταν να δημιουργήσει έντονες αμφιβολίες και πελώρια ερωτηματικά για τις πραγματικές του προθέσεις».

Το σκάνδαλο έχει μακρά διαδρομή

Η διαδικασία απαλλοτρίωσης των δυο οικοπέδων που προορίζονταν για παιδική χαρά και για κοινόχρηστο χώρο είχε ξεκινήσει από το 1969, αλλά δεν τελεσφόρησε ποτέ, με αποτέλεσμα οι ''ιδιοκτήτες των οικοπέδων'' να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, με το διοικητικό πρωτοδικείο να αίρει την άκαρπη απαλλοτρίωση και να αποφασίζει τη διεξαγωγή νέας από το Δήμο.

Η δημοτική αρχή του κ. Κόκκορη, αποφάσισε την απευθείας αγορά των οικοπέδων.

Το δημοτικό συμβούλιο αγόρασε τα δύο ακίνητα, αλλά εκτιμήθηκε, με τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με απευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε βλάβη στο δήμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως ''Βατοπέδι της Γλυφάδας''.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου γνώριζαν ότι οι τέσσερις συνιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα κυριότητας των δύο ακινήτων τους, καθώς κατά το παρελθόν είχε προσβληθεί το δικαίωμα κυριότητας των δύο επίμαχων ακινήτων, και ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στους τέσσερις συνιδιοκτήτες των δύο ακινήτων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την αγορά των οικοπέδων

Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη δέσμευση των 8.779.494,2 ευρώ αποστέλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος τα απορρίπτει εντοπίζοντας παρατυπίες στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκρίνει το τίμημα της απαλλοτρίωσης (868 ευρώ/τ.μ.) με την τιμή πώλησης (1290 ευρώ/τ.μ.) επισημαίνοντας ''υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου'' και εντοπίζει πως η διαδικασία της απαλλοτρίωσης δεν έχει αρθεί. Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων.

Η εξέλιξη δεν γίνεται γνωστή στο ανώτερο επίπεδο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί και να εγκρίνει τα εντάλματα για την καταβολή τιμήματος στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, υποστηρίζοντας ότι ''από την αγορά δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του δήμου''.

Την 6η Αυγούστου 2016, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγκάζεται να εγκρίνει τα εντάλματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά των ακινήτων, όμως δυο μέρες αργότερα, ο δήμος αποστέλλει στον επίτροπο του Ελεγκτικού την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Επιδίδονται συστηματικά σε εξαπάτηση των δικαστών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">