ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Αττική γή βορά στο πολυεθνικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο

Η Αττική γή βορά στο πολυεθνικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Δάση, ελεύθεροι χώροι , παραλίες και ιστορικά μνημεία παραδίδονται στην κερδοσκοπική βουλιμία των “επενδυτών”.

Στις 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στη Βούλα με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης-Βούλα-Βουλιαγμένης εκδήλωση εναντίον της απειλούμενης εκποίησης των δημόσιων χώρων της Αττικής. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με εκπροσώπους του κινήματα από τις “υπό εκποίηση” περιοχές

Ο Μάκης Σταύρου μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών ΒΒΒ ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε ανάμεσα στα άλλα

“Με όχημα τα δύο μνημόνια και το υπερταμείο που ψήφισε η κυβέρνηση “ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση η πολιτική της εκποίησης των δημοσίων χώρων που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Τα “φιλέτα” της Αττικής Γης (δάση, παραλίες, νησιά, ελεύθεροι χώροι και ιστορικά μνημεία ) με πρόσχημα την “ ανάπτυξη” παραδίδονται στις αρπακτικές διαθέσεις του πολυεθνικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Σήμερα βρίσκονται εδώ στη Βούλα με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κινημάτων από όλες τις περιοχές της Αττικής που αντιστέκονται στη λαίλαπα της εκποίησης των δημοσίων χώρων, για να μας περιγράψουν την κατάσταση σε κάθε περιοχή, μέχρι σήμερα έχει μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου. Και επειδή η επίθεση που δέχονται οι δημόσιοι χώροι στην Αττική είναι συντονισμένη, είναι αναγκαίος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο συντονισμός των αντιστάσεων και των αγώνων των κινημάτων. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των κινημάτων που επισήμαναν την κατάσταση σε κάθε παροχή : 

Ο Στέλιος Γκίκας εκ μέρους της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναφέρθηκε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου επισημαίνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι με τους αγώνες των πολιτών απετράπη προς το παρόν, η καταστροφική επένδυση στο νησάκι Υδρούσα. Επισήμανε επίσης ότι το κίνημα των πολιτών αγωνίζεται για να μείνουν ελεύθερες οι ακτές του δήμου και να αξιοποιούνται σε ήπια κατεύθυνση.

Το μεγάλο πρόβλημα πού έχει σήμερα το παράκτιο μέτωπο του Δήμου είναι η σχεδιαζόμενη παραχώρηση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης στον πολυεθνικό όμιλο “JERMYN BEAL ESTATE” Αραβικών και Τουρκικών συμφερόντων προκειμένου να κτισθούν τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που θα καταστρέψουν το δάσος και θα υποβαθμίζουν τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα. Ήδη σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση αρχαιολόγου της ΚΣΤ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων η Ιερή Κρήνη ( που αποτελεί ένα τμήμα του ιερού), έχει ήδη ταφεί. Όπως είναι γνωστό κάτοικοι της περιοχής, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, εναντίον της επένδυσης, διότι γίνεται σε δασική έκταση.

Τέλος αναφέρθηκε στην καταστροφική “επένδυση”, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση και η οποία θα σημάνει την εμπορευματοποίηση τσιμεντοποίηση των δύο μικρών νησιών “ Μικρή Φλέβα και Μεγάλη Φλέβα”.  Η πρόταση έγινε από fund που εξυπηρετούν αραβικά κεφάλαια με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών resort 450 δωματίων, καθώς και 470 βίλες σε διάφορα σημεία του νησιού. 

Θα δημιουργηθεί επίσης ένα γήπεδο γκολφ, ένα water park, και ένα υποθαλάσσιο πάρκο με ντεκόρ ένα βυθισμένο πλοίο. Επίσης προτείνεται και η λειτουργία private table καζίνο και μια μαρίνα στο νότιο μέρος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περικλής Ζήκας Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Χολαργού - Παπάγου που εκπροσώπησε Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού. Ο Υμηττός, έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο επιθέσεων που απειλούν τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του. Από το 1950 και μετά, ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Ο.Τ.Α. καταπατούν συστηματικά μεγάλες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

Το Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/2011) που επέκτεινε την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, συνάντησε εξ’ αρχής τις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων αυθαιρετούχων - διεκδικητών - καταπατητών του βουνού, καθώς και κάποιων Δημάρχων όμορων δήμων (Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης), οι οποίοι έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ., επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος», διεκδικώντας ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων.

Μετά από αυτά και ενώ έχουν περάσει 20 μήνες και δε έχει τελειώσει ακόμη η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και υπάρχουν φόβοι για ακύρωση του ισχύοντος Π.Δ. μας απασχολούν σοβαρά ερωτήματα :

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο Π.Δ. προστασίας του Υμηττού; Θα είναι τελικά καλύτερο ή χειρότερο από το ισχύον Π.Δ.; Θα αυξάνει ή θα μειώνει την προστασία του Υμηττού;

Θα συνεχιστεί η δόμηση / επέκταση «κοινωφελών κτιριακών εγκαταστάσεων» στη Ζώνη Β’ προστασίας του Υμηττού (π.χ. νεκροταφεία, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κ.α.);

Θα καταγραφούν επιτέλους τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας του Υμηττού, όπως προβλέπονταν στο ισχύον Προεδρικό Διάταγμα;
Γιατί δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες για τον Υμηττό; Μήπως για να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή οι αυθαίρετοι οικισμοί (όπως π.χ. το Χέρωμα) που υπάρχουν στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού;

Κατόπιν μίλησε για τον χώρο του π. Αεροδρομίου του Ελληνικού ο Αντώνης Μπρούμας εκ μέρους της Συμμαχίας για τα Κοινά και αφού αναφέρθηκε περιληπτικά για τη φιλοσοφία και τους στόχους της Συμμαχίας παρουσίασε στην πρόταση για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού με μορφή συνεταιριστική από την ίδια την κοινωνία. Επεσήμανε ότι η προτεινόμενη διαχείριση βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης του χώρου πολύ περισσότερο με τις φαραωνικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζει η “ Lamda Development ” συμφερόντων Λάτση. Αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως αυτή του Πολυτεχνείου. 

Τον χώρο του π. Αεροδρομίου του Ελληνικού, τόνισε μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν φορείς και συλλογικότητες ακόμη με ήπιο τρόπο ακόμη και για δραστηριότητες που θα κινούνται στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία της παραλίας του Αγίου Κοσμά , των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων που βρίσκονται εκεί όπως και στην προστασία της δασικής έκτασης . Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι πιο ολοκληρωμένη η πρόταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ για τα Κοινά που θα γίνει στις 6,7,8 Οκτωβρίου στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Κατόπιν μίλησε ο Λάμπης Κατσιάπης, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Νέας Φιλαδέλσειας-Χαλκηδόνας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
Στη Ν. Φιλαδέλφεια ζούμε εδώ και πολύ καιρό την τρομοκρατία στην καθημερινότητα μας. Από τότε που ο εφοπλιστής Μελισανίδης προσπαθεί να πάρει άδεια για να καταστρέψει το Άλσος και ολόκληρη την πόλη και να κατασκευάσει φαραωνικές εγκαταστάσεις, μωλ, εμπορικά κέντρα κ.α που θα συνοδεύονται από βαριά κυκλοφοριακά έργα, τα οποία θα διαλύσουν στην κυριολεξία τον προσφυγικό διατηρητέο οικισμό και την περιοχή ολόκληρη. 

Η ζωή μας έχει γίνει κόλαση. Οργανωμένες, ακραίες ομάδες οπαδών τρομοκρατούν την περιοχή, με την ανοχή Πολιτείας και Αστυνομίας, καταλαμβάνουν κοινωνικούς κινηματικούς χώρους, διαλύουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, βανδαλίζουν κτίρια και δημόσιους χώρους, τραυματίζουν αιρετούς, εργαζόμενους και πολίτες, προπηλακίζουν ομιλητές. σε δημόσιες εκδηλώσεις Στόχος των επιθέσεων είναι να φιμωθεί κάθε φωνή αμφισβήτησης του σχεδίου κατασκευής αυτής της θηριώδους κατασκευής και πιστεύουμε ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα, δε θα αργήσουν να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές.

Εμείς δε θα επιτρέψουμε οι πόλεις και οι γειτονιές μας να γίνουν βορά στον κάθε μεγαλοεπιχειρηματία. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του παρακράτους. Διεκδικούμε χώρους για μαζικό λαϊκό αθλητισμό, χώρους για να ανασαίνουμε και να βρισκόμαστε και, πάνω απ’ όλα, διεκδικούμε ελευθερία και δημοκρατία. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Βοζηκάκης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή εκφράζοντας τη μεγάλη έκπληξη, αγανάκτηση και θλίψη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την ξαφνική απρόβλεπτη, και παράλογη εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Η κατασκευή του τεράστιου γηπέδου ( 35.000 θέσεων σύμφωνα με δημοσιεύματα), τόνισε, μαζί με τα άλλα έργα που θα το συνοδεύουν θα αποκόψει την επικοινωνία της πόλης ( φυσική και οπτική ) με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, θα υποβαθμίσει τις υπώρειές του και τις προστατευόμενες δασικές ενότητες, θα καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου καθώς και την κοίτη του ποταμού Ιλισσού (από τα πολύ λίγα σημεία του που δεν έχουν μπαζωθεί. Και κατέληξε:

Απαιτούμε από το Δήμο Αθηναίων να απορρίψει την πρόταση του Πρωθυπουργού σεβόμενος τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί. Το ίδιο απαιτούμε και από την Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την τοποθέτηση της Κικής Βάσου εκ μέρους της Ανοιχτής Συνέλευσης Κολωνού Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία επισήμανε ότι:
Η κυβέρνηση μετά το Ελληνικό, από το παραλιακό μέτωπο , τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Γουδί, παραδίδει στους τοκογλύφους επενδυτές και την Ακαδημία Πλάτωνος. Πετώντας στα σκουπίδια τις προτάσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και συλλογικών φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνος του Κολωνού , των Σεπολίων , του Περιστερίου και άλλων περιοχών , και αγνοώντας τους πολύχρονους αγώνες τους, υιοθέτησε μέχρι κεραίας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής Artume-Black Rock και στις 9 Μαϊου με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall.

Εμείς επιμένουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να εμπορευματοποιηθεί μιας παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού και να μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος σε αυλή του Mall. Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων , του Κολωνού , του Σκουζέ , του Πλάτωνα , και το χτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους άλλους γειτονικούς δήμους.
Μετά από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κινημάτων, πήραν το λόγο οι πολίτες που συνέβαλαν με τις ερωτήσεις και τις προτάσεις τους σε ένα γόνιμο διάλογο.

Στο τέλος συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία να αναζητήσουμε όλοι/ες δρόμους και τρόπους για ακόμη πιο στενή συνεργασία των κινημάτων με σεβασμό πάντα στην αυτονομία και την αυτοτέλεια τους. 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Αττική γή βορά στο πολυεθνικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">